ترکیبات شیر مادر بنا بر نیازهای کودک تغییر می کند

22.jpg - 10.90 kBمدیر جوانی جمعیت، سلامت، خانواده و مدارس معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: شیر مادر حاوی نسبت مناسبی از تمامی مواد مغذی است که کودک در ۶ ماه اول زندگی به آن نیاز دارد و ترکیب آن حتی با توجه به نیازهای در حال تغییر کودک، به ویژه در ماه اول زندگی، تغییر می‌کند.

دکتر محمد احمدیان، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه اکثر متخصصان، تغذیه انحصاری با شیر مادر را برای حداقل ۶ ماه یا بیشتر توصیه می‌کنند، خاطرنشان کرد: در روزهای اول پس از تولد، شیر مادر مایعی غلیظ و زرد رنگ به نام آغوز است که سرشار از پروتئین، چربی و  ترکیبات مفید است و  شیر خشک هرگز نمی‌تواند مانند آغوز عمل کند.

وی با بیان اینکه در واقع آغوز اولین قسمت از شیر است و به تکامل دستگاه گوارش نابالغ نوزاد کمک می‌کند، تصریح کرد: پس از چند روز اول، با رشد معده نوزاد، مقادیر بیشتری شیر مادر تولید می شود ، در واقع تنها چیزی که ممکن است در شیر مادر کم‌تر از حد نیاز باشد، ویتامین D است. بنابراین توصیه می‌شود نوزادان در کنار شیر مادر، قطره ویتامین D دریافت کنند .

شیر مادر حاوی آنتی‌بادی‌های مهمی است

دکتر احمدیان با بیان اینکه شیر مادر مملو از آنتی‌بادی‌هایی است که به نوزاد برای مقابله با ویروس‌ها و باکتری‌ها کمک می کند ، اظهار کرد:  با وجود سیستم ایمنی ضعیف نوزادان در هنگام تولد و اوایل زندگی، وجود این آنتی‌بادی‌ها در بدن نوزاد اهمیت زیاد دارد به نحوی که مطالعات متعدد نشان می‌دهد نوزادانی که با شیر مادر تغذیه نمی‌شوند، در برابر مسائل بهداشتی مانند ذات‌الریه، اسهال و عفونت آسیب‌پذیرتر هستند.

وی گفت: تحقیقات نشان می‌دهد تغذیه انحصاری با شیر مادر، خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها را از جمله عفونت گوش میانی، گلو و سینوس ها ، عفونت های تنفسی، سرما خوردگی، عفونت گوارشی، آسیب به بافت روده به ویژه در نوزادان نارس، بیماریهای آلرژیک، سندرم مرگ ناگهانی ، دیابت و... کاهش می‌دهد.

دکتر احمدیان با بیان اینکه تغذیه با شیر مادر باعث افزایش وزن سالم و جلوگیری از چاقی در دوران کودکی می‌شود، گفت: نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، هورمون لپتین بیشتری در بدن ترشح می‌کنند که این هورمون در تنظیم اشتهای کودک مؤثر خواهد بود، علاوه براین مطالعات نشان می‌دهد نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، میانگین هوش بالاتری دارند و با افزایش سن، کمتر دچار مشکلات رفتاری و اختلالات یادگیری می‌شوند. 

وی با تاکید بر اینکه فرایند شیردهی علاوه بر نوزاد برای مادر نیز با مزایایی همراه است، گفت: شیردهی به کاهش وزن مادر پس از زایمان و انقباض رحم کمک می کند، همچنین مادر شیرده کمتر از سایرین در معرض خطر افسردگی است.

دکتر احمدیان با اشاره به اینکه شیردهی مادر می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان را نیز کاهش دهد، عنوان کرد: مادران شیرده کمتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به فشار خون بالا، آرتروز، بیماری های قلبی، دیابت نوع دوم قرار دارند علاوه براین تداوم شیردهی همچنین باعث توقف تخمک‌گذاری و قاعدگی می‌شود. تعلیق چرخه‌های قاعدگی ممکن است در واقع راهی طبیعی برای اطمینان از فاصله زمانی مناسب با بارداری بعدی باشد.

 


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

یکشنبه, ۰۷ بهمن ۱۴۰۳