هدف اصلی رشته فیزیوتراپی، ارتقاء سطح سلامت و بازگشت بیمار به زندگی عادی است
- بازدید: 168
کارشناس مسئول بخش توانبخشی و مسئول فنی فیزیوتراپی بیمارستان قائم (عج) از مراکز زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد ضمن اشاره به کارکردهای مهم رشته فیزیوتراپی در پروسه درمان بیماران گفت: هدف اصلی رشته فیزیوتراپی ارتقاء سطح سلامت و بازگشت بیمار به زندگی عادی است که می تواند با بهره گیری از دستگاه های مجهز و تمرینات یا روش های مختلف محقق شود.
فیزیوتراپیست محمد جواد زرندی درگفتگو با وبدا به مناسبت دوم مردادماه روز ملی فیزیوتراپی گفت: رشته فیزیوتراپی نقش مؤثری در پیشگیری از ابتلا به برخی بیماری ها دارد و انجام صحیح تمرینات فیزیوتراپی، می تواند منجر به ارتقاء سطح عملکرد بیماران شود.
وی در خصوص نقش این رشته در پیشگیری و خود مراقبتی بیماران نیز گفت:، با توجه به آموزش هایی که به بیماران داده می شود، می توان از ابتلا به بیماری های بعدی پیشگیری کرد. به عنوان مثال در سالمندان، پرستاران و سایر افراد و مشاغل داشتن الگوی صحیح ایستادن، الگوی صحیح نشستن وراه رفتن، جسمی را بر داشتن و در مجموع داشتن الگوی حرکتی صحیح، بسیار موثر است.
مسئول فنی بخش فیزیوتراپی بیمارستان قائم (عج)، درباره نحوه بکارگیری تجهیزات مورد استفاده برای درمان بیماران هم اظهارکرد: فیزیوتراپی به صورت کلی با استفاده از وسایل، امکانات و مهارت های دستی و مهارت های علمی در زمینه کار با وسایل مختلف الکتریکی مثل وسایل گرماده سطحی از جمله چراغ مادون قرمز، دستگاه دیاتمیک، دستگاه ماورای صورت، وسایل الکتروتراپی، وسایل جریان الکتریسیته، جریان تنس و دستگاه اینترفرنشیال و... به درمان بیماران می پردازد.
وی با بیان اینکه در طی دو، سه دهه اخیر استفاده از دستگاه لیزر، برای بیماران وارد عرصه فیزیوتراپی شده و در 2 قسمت لیزر پرتوان و کم توان برای بیماران به کار می رود افزود: دستگاه شاک وی، کشش های مکانیکی و به صورت عمده کشش های دستی، کشش گردنی برای ستون فقرات گردنی، کشش ستون فقرات کمری برای ستون فقرات و مهره های کمری برای بیماران آسیب دیده استفاده می شود و یکی دیگر از فعالیت های بخش فیزیوتراپی بیمارستان، انجام فیزیوتراپی تنفسی و تمرین درمانی برای بیماران بستری با مشکلات نورولوژی ، ارتوپدی وتنفسی است.
فیزیوتراپیست زرندی همچنین با ذکر این مطلب که اغلب بیماران دچار اختلالات تنفسی به بخش فیزیوتراپی بیمارستان مراجعه می کنند، افزود: با استفاده از تمرینات دستی و با قرار دادن این بیماران در حالت های بدنی مطلوب، اقدام در جهت تخلیه ترشحات ریه ها و افزایش بهبود تنفسی بیمار می شود. طی چند ماه اخیر فیزیوتراپی کف لگن نیز به این بخش افزوده شدکه به لطف خدا، می توانیم در راستای سطح ارتقاء سلامت بیماران با تعرفه دولتی گام های مؤثری برداریم.
وی با تأکید بر اینکه، درسالیان اخیرکاهش زمان بستری بیمار در مراکز درمانی مورد توجه قرار گرفته افزود: نقش فیزیوتراپی در زمینه کاهش زمان بستری بسیار مشخص است،که با انجام فیزیوتراپی درست و صحیح برای بیمار، در زمینه تنفسی، حرکت درمانی و تمرین درمانی اندام ها، وضعیت بیمار به سمت حرکت های صحیح تنفسی سوق داده شود. قطعا ارائه چنین خدماتی، منجر به بهبودی و برگشت سریع بیماربه وضعیت عملکردی قبل خود می انجامد لذا، طول زمان بستری بیمار را به میزان قابل چشمگیری کاهش خواهد داد.
تمام بیمارانی که نیازمند فیزیوتراپی می شوند، با دریافت برگه مشورت از طرف پزشک معالج به این بخش ارجاع داده می شوند. با تطبیق دستور پزشک در برگه مشورت با خود بیمار و اعمال کد مربوطه و ثبت سیتمی آن، بیمار به کارشناس بخش مراجعه و تحت درمان و فیزیوتراپی قرار می گیرد.
فیزیوتراپ زرندی اضافه کرد: غالب بیماران نیاز به 10 جلسه فیزیوتراپی دارند، اما چنانچه بیماری به جلسات بیشتری نیاز داشت، مجدد توسط پزشک معالج برگه مشورت نوشته می شود و مراحل فیزیوتراپی برای بیمار دوباره تکرار می شود.
وی درباره حضور متخصصان این بخش هم گفت: با همکاری و ارتباط مؤثر با دانشکده توانبخشی و پیراپزشکی، در اکثر روزها اعضای هیأت علمی هر روز در شیفت عصر به آموزش و درمان بیماران می پردازند، همچنین 6 فیزیوتراپیست خانم و3 فیزیوتراپست آقا در بخش حضور دارند و البته با کمبود شدید نیروی آقا، مواجه هستیم،که با حمایت مسئولین و به ویژه مدیرمحترم مرکز ان شاالله افزایش نیرو صورت می گردد تا بتوانیم در راستای ارائه خدمات بهتر و بیشتر برای بیماران قدم برداریم.
ضمن اینکه در بخش فیزیوتراپی، عمده کار ما بستری بیماران در شیفت عصر است اما، ویزیت بیماران به صورت سرپایی در شیفت صبح و عصر نیز انجام می شود. طی یک ماه گذشته تعداد حدود300 بیمار مراجعه کننده سرپائی و حدود یک هزار و400بیمار در این بخش تحت درمان قرار گرفته اند و با توجه به کاهش درد و بهبود عملکرد بیماران که از طریق تمرین و آموزش های عملکردی انجام می شود خوشبختانه رضایت مندی حداکثری مراجعان را در پی داشته است .
وی افزود: دوم مرداد ماه سال 1378 استقلال حرفه ای رشته فیزیوتراپی مورد تصویب مراجع ذیصلاح قرار گرفت و به نام روز ملی فیزیوتراپی در ایران و همچنین روز جهانی فیزیوتراپی 17 شهریور ماه مصادف با 8 سپتامبر نامگذاری شده است. با تمرین درمانی اقدام به آموزش در جهت افزایش میزان سطح عملکرد و سطح سلامت بیمار می کنیم. در این مسیر باید شناخت کافی درباره بیماری، شناخت در زمینه نقص به وجود آمده و همچنین مشکل حرکتی بیمار، وجود داشته باشد لذا، این امر مستلزم داشتن اطلاعات لازم وکاربردی در زمینه خود بیماری، برای همه کسانی است که تمایل دارند در این رشته فعالیت کنند.
گفتی است، بخش فیزیوتراپی مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی قائم (عج)، واقع درطبقه اول ساختمان نرجس در محوطه پرستار بیمارستان، با تعرفه دولتی و با حضور متخصصان مجرب در خدمت مردم فهیم است.