نقش ويتامين‌های B و C در كاهش استرس ناشي از قرار گرفتن در هواي گرم

675.jpg - 18.83 kBمدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد بر نقش مصرف مواد غذايي حاوی منبع ويتامين‌های B و C در كاهش استرس ناشي از قرار گرفتن در هواي گرم تأکید کرد.

دکتر زهرا اباصلتی در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: همه افراد در روزهاي داغ تابستان، حداقل 8 ‌ليوان آب بنوشند، البته منظور از آب، خود آب است. به هيچ عنوان مصرف چاي، قهوه، نوشابه و حتي آب‌ميوه را جايگزين آب ننماييد. آب بهتر است خيلي سرد نباشد، زيرا مشكلات گوارشي به بار خواهد آورد. بهترين حالت اين است كه از آبي استفاده كنيد كه دماي آن به دماي اتاق نزديك باشد. مطالعات نشان داده است كه عادت نداشتن به نوشيدن منظم آب در دراز مدت، احتمال بروز سنگ كليه، سرطان كولون (روده بزرگ)، سرطان سينه، چاقي در كودكي و نارسايي دريچه ميترال قلب را به همراه دارد.

وی تصریح کرد: افراد به‌خصوص در روزهاي گرم تابستان بايد علاوه بر ليوان آب، از مواد غذايي پر آب نيز استفاده كنند. كاهو يكي از پرآب‌ترين سبزيجات است به طوري كه در وزن مشابه، كاهو 96 درصد، كرفس 95 درصد، خيار 95 درصد، كلم خام 92 درصد، كلم بروكلي 91 درصد، هويج خام 88 درصد، هندوانه 92 درصد، پرتقال 87 درصد و شير 91 درصد آب دارد. كم‌آب‌ترين تركيب خوراكي هم شكر شناخته شده است كه فقط 0/5 درصد آب دارد.

مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: با وجود آنكه معضل كم‌آبي و گرمازدگي در فصل تابستان افراد زيادي را آزار مي‌دهد اما به راحتي مي‌توان با رعايت چند نكته تغذيه‌اي، اين روزهاي گرم را نيز سپري كرد.

دکتر اباصلتی افزود: بهتر است از مواد غذايي كه قند زياد و يا چربي بالايي دارند كمتر استفاده كنيد و براي تامين انرژي مضاعفي كه براي حفظ تعادل حرارتي مورد نياز است، از اين گروه‌هاي غذايي در كنار مواد غذايي كه سرشار از ويتامين‌هاي گروه B و C هستند، استفاده كنيد.

وی با تأکید بر اینکه در فصل تابستان بهتر است از سبزيجاتي كه به رنگ سبز تيره هستند نظير برگ‌هاي سبز كاهو و بروكلي، بيشتر استفاده شود، گفت: در اين فصل بيشتر از غذاهاي خنك و سرد استفاده كنيد، حتي بهتر است غذاهايي را بيشتر مصرف كنيد كه طبع سردي دارند. در مقابل توصيه ميكنيم، مصرف مغز‌ها و شيريني‌جات را به حداقل برسانيد. مصرف ميوه هايي نظير خرما و انجير نيز چندان مناسب نيست.

مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: در هواي گرم مصرف هندوانه به دليل دارا بودن آب و مواد معدني گوناگون براي افراد گرما زده بسيار مناسب است. ميوه‌هايي كه رنگ قرمز و بنفش تيره دارند هم بسيار مفيدند. سبزيجاتي نظير بروكلي، گوجه فرنگي، اسفناج و كاهو هم در گروه سبزيجات از بهترين‌ها بوده و در اين شرايط بسيار مفيد هستند.

مطالعات نشان داده‌اند، مصرف مواد غذايي كه منبع ويتامين B، C و روي هستند، در كاهش استرس ناشي از قرار گرفتن در هواي گرم بسيار كمك‌كننده هستند. به همين دليل، مصرف انواع ميوه‌ها و سبزيجات ‌تازه به همراه مواد غذايي دريايي در فصل گرما بسيارمفيد است. به علاوه، مصرف مواد غذايي كه خاصيت آنتي‌اكسيداني دارند و منبع مناسبي از ويتامين C، E، كاروتنوييد و فلاونوييد هستند نيز در اين روزهاي گرم به سيستم ايمني كمك مينمايد تا زيان‌هاي ناشي از سموم موجود در هوا را به حداقل برساند.

دکتر اباصلتی اضافه کرد: در فصل تابستان معمولاً الگوی غذایی افراد تغییر می‌کند و تمایل به خوردن غذاهای پخته کمتر و میل به خوردن غذاهای سرد و خام بیشتر می‌شود. می‌توان از این تمایل طبیعی استفاده کرده و مواد مفید خام را که حاوی ویتامین‌های بیشتری هستند جانشین می‌نماید.

وی خاطرنشان کرد: سبزی‌هایی که به ماست و خیار اضافه می‌کنیم، چنانچه به مقدار کافی استفاده شوند حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین خواهند بود و می‌توانند به تأمین نیازهای ویتامینی ما کمک کنند و نیز به علت دارا بودن مواد معدنی، قسمتی از احتیاجات ما را به املاح تأمین نمایند.

مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: خوشبختانه در فصل تابستان به علت وفور انواع سبزی‌ها و میوه‌ها، تنوع بیشتری در برنامه‌ی غذایی افراد ایجاد می‌شود. استفاده‌ی بیشتر از انواع سبزی‌ها و میوه‌های تازه می‌تواند مقادیر قابل توجهی ویتامین به بدن انسان برساند.

دکتر اباصلتی تصریح کرد: غذاهایی مانند نان و پنیر و طالبی یا هندوانه یا خربزه یا انگور و یا ساندویچ پنیر و گوجه‌فرنگی و خیار و کاهو و یا ساندویچ پنیر و گردو و سبزی، غذاهای مفید و خوشمزه‌ای هستند که به عنوان شام می‌توانند صرف شوند و در تأمین نیازمندی‌های تغذیه‌ای ما تأثیر مهمی داشته باشند.

 


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

یکشنبه, ۰۷ بهمن ۱۴۰۳