1800واحد بهداشتی در موضوع جوانی و افزایش جمعیت فعال است

مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس دانشگاه علوم ‌پزشکی مشهد گفت: بیش از ۱۸۰۰ واحد خدمتی در شهرها و روستاهای حوزه تحت پوشش این دانشگاه با همکاری مراقبان سلامت و بهورزان در موضوع جوانی و افزایش جمعیت فعال است.

به گزارش وب دا، دکتر محمد احمدیان در نشست خبری تشریح اقدامات حوزه سلامت در خصوص جوانی جمعیت و اعلام برنامه‌های هفته ارتقاء آگاهی درباره بارداری که از ۱۴ تا ۲۰ بهمن ماه برگزار می‌شود، اظهار کرد: پیروی فرمایشات مقام معظم رهبری از سال ۱۳۹۳ برنامه‌های حوزه جمعیت در تمامی مجموعه‌ها اتفاق افتاد و در سال ۱۴۰۰ قانون جوانی جمعیت در قالب ۷۱ ماده مصوب شد و این برنامه از سال ۱۴۰۱ رسماً اجرایی شد.

مسئول دبیرخانه قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه امروزه اقلام پیشگیری از بارداری در هیچ واحد بهداشتی توزیع نمی‌شود و به جای آن و با نسخه پزشک اقلام مرتبط با بارداری و رفع مشکل ناباروری در داروخانه‌ها توزیع می‌شود، خاطرنشان کرد: همچنین بالغ بر ۱۸۰۰ واحد خدمتی در شهرها و روستاهای حوزه تحت پوشش این دانشگاه با همکاری مراقبان سلامت و بهورزان در موضوع جوانی و افزایش جمعیت فعال است و برای بهره‌وری بیشتر این آموزش‌ها دوره‌های آموزشی تخصصی و تکمیلی را برای بیش از ۴۰۰ مراقب سلامت و بهروز برگزار کردیم و این برنامه کماکان ادامه دارد.

وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر برای جلوگیری از مشکلات جمعیتی به صورت ایده آل هر خانواده باید سه فرزند داشته باشد و در تلاش هستیم که این عدد را با همکاری زوجین افزایش دهیم، گفت: ما همچنین چرخه مراقبتی را از قبل از بارداری تا ۴۰ روز پس از زایمان داریم و در ادامه نیز مراقبت‌های دوره شیردهی را داریم.

مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس دانشگاه علوم ‌پزشکی مشهدبا ذکر این نکته که برای کسانی که کودکان زیر ۵ سالشان مشکلات تغذیه‌ای دارند حمایت‌های ۶۰۰ هزار تا یک میلیون تومانی را به ازای هر فرزند داریم و از مادران باردار و شیرده هم در قالب یک برنامه دیگر حمایت در حوزه تغذیه می‌شود، تاکید کرد: رقم حمایتی برای هر کودک زیر ۵ سال نیازمند حمایت‌های تغذیه ای بین ۶۰۰ هزار تا یک میلیون تومان بوده و میزان تخصیص بسته به دهک خانوار آن خانواده دارد.

دکتر احمدیان اضافه کرد: کلاس‌های آموزش بارداری و فرزندآوری مطابق برنامه‌های تدوین شده در شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برگزار می‌شود.

وی با اشاره به اینکه کسانی که بعد از سن ایده‌آل بارور نشدند از نگاه ما نابارور تلقی می‌شوند، بیان کرد: اگر آن فرد مشکل ناباروری داشته باشد مشمول بسته‌های حمایتی در این خصوص می‌شود و میزان حمایت از افراد کددار از ۳۰ تا ۹۰ درصد است.

مسئول دبیرخانه قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: متوسط تعداد فرزندان در سن باروری TFR نامیده می‌شود و آخرین عدد در کشور ۱.۹ و در استان ۲.۵ است، البته عدد فعلی در کشور ۱.۶ و در حوزه تحت پوشش دانشگاه ۱.۹ است و آمار قابل اطمینان در سال ۱۴۰۵ توسط سازمان ملی آمار اعلام خواهد شد و در این خصوص باید بگوییم که عدد TFR بالای ۲.۵ نرمال، زیر ۲.۵ در حد نرمال و زیر ۱.۵ به معنای چالش جمعیتی است.

وی با بیان اینکه سن ازدواج و تمایل به ازدواج در جامعه ما بالا رفته ، ضمن اینکه تمایل به فرزندآوری هم‌ در ۵ سال اول زندگی مشترک پائین است ادامه داد: ما باید باور ذهنی در خصوص ازدواج و فرزندآوری را تقویت کنیم و در برنامه‌های ستاد استانی جوانی جمعیت در استانداری خراسان رضوی این موضوع به‌طور ویژه دیده شده است.

دکتر احمدیان با بیان اینکه بالاترین آمار طلاق زوجین در ۲ مقطع ۵ سال اول و پس از ۲۰ سال از زمان شروع زندگی مشترک بوده و در هر ۲ مورد مسائل اقتصادی کمترین نقش را داشتند، خاطرنشان کرد: همچنین برای دوری از معضل طلاق کلاس‌های مشاوره قبل، حین و بعد از ازدواج با همکاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد، آستان قدس رضوی و شهرداری مشهد به‌صورت رایگان برگزار می‌شود.

وی تاکید کرد: ما در کنار غربالگری رایگان سرطان روده بزرگ برای آقایان و سرطان‌های دهانه رحم و پستان برای خانم‌ها، این آمادگی را داریم تا در حوزه پیشگیری که متولی آن هستیم هر اقدامی که در راستای ارتقاء سلامت جامعه موثر است را داشته باشیم.

ارائه ۱۵ هزار خدمت سطح ۳ در حوزه درمان ناباروری در فصل پائیز امسال در ۵ مرکز دولتی و خصوصی شهر مشهد

در این نشست دکتر رضا وثوقی‌مقدم، مدیر امور بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان کرد: ما مراقب‌های مستمر پیش، حین و بعد از بارداری در شهرها و روستاها داریم و در حوزه درمان خدمات در سطح ۳ (بیمارستان‌ها) ارائه می‌شود.

وی تاکید کرد: ما در مشهد ۵ مرکز سطح ۳ ناباروری داریم که ۴ مرکز آن خصوصی و یک مرکز دیگر (میلاد) دولتی بوده و خدمات لقاح داخل رحمی، اهدای جنین، خدمات IVF و غیره ارائه می‌شود و در فصل پائیز امسال ۱۵ هزار خدمت سطح ۳ ارائه شده که ۷۵۰۰ مورد آن در مرکز دولتی میلاد و ۷۵۰۰ مورد دیگر هم در مراکز خصوصی بوده است و میزان خدمات ارائه شده رشد ۱۵ درصدی به نسبت مدت مشابه سال قبل داشته است.

مدیر امور بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه خدمات مرکز درمان ناباروری میلاد با همکاری آستان قدس رضوی ارتقاء یافته و برای برخی دیگر از موارد مرتبط با حوزه درمان ناباروری نیازمند حمایت بیمه‌ها و خیران نیک‌اندیش حوزه سلامت هستیم، تصریح کرد: البته در همین خصوص باید اشاره کنیم بیشتر هزینه‌های دارویی و درمانی ناباروری تحت پوشش بیمه‌ها بوده و تنها تعدادی از داروها که تجویز پزشک بوده و تحت پوشش بیمه نیست هزینه بالایی دارد که برای این موضوع هم تلاش کردیم که از ظرفیت خیران استفاده نماییم تا که مشکل آن زوج نابارور درمان شوند و بتوانند از نعمت فرزند بهره‌مند گردند.

دکتر وثوقی‌مقدم با بیان اینکه ۳۰ درصد خدمات مرکز میلاد به مردم ساکن شهر مشهد و ۷۰ درصد دیگر به زوج‌های نابارور استان، خارج استان و حتی خارج از کشور ارائه می‌شود، خاطرنشان کرد: همچنین خدمات سطح ۲ ناباروری در مرکز نوید کاشمر ارائه می‌شود، ضمن اینکه پیگیر راه‌اندازی مرکز سطح ۲ قوچان هم در سال ۱۴۰۳ و بعد از تعیطلات نوروزی هستیم.

وی اضافه کرد: بارداری در تمامی سنین و تا زمانی که قابلیت باروری وجود داشته باشد قابل انجام است، اما اگر در سنین ایده‌آل ۱۸ تا ۳۵ سال باشد، میزان خطراتش کمتر و درصد موفقیتش بیشتر است.

بهترین سن بارداری ۱۸ تا ۳۵ سال است

همچنین دکتر نفیسه ثقفی، عضو هیات علمی گروه زنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم در این نشست،با بیان اینکه ۱۵ درصد زوجین نابارور هستند و مشکل بسیاری از آنها با دارو و اقدام به‌موقع برطرف می‌شود، خاطرنشان کرد: بهترین سن بارداری ۱۸ تا ۳۵ سال است، اما متاسفانه ازدواج‌ها در سنین بالا انجام می‌شود و با این وجود زوجین می‌گویند ما آمادگی برای فرزندآوری نداریم و همین تاخیرها موجب تضعیف قدرت باروری می‌شود.

دکتر نفیسه ثقفی تاکید کرد: همچنین معتقدیم که اگر ازدواج و اقدام به فرزندآوری به‌موقع باشد و زوج نابارور باشد درمانش در مسیر رفع مشکل ناباروری موفق‌تر و اقدامات درمانی‌اش موثرتر است.

وی  با تاکید بر اینکه ما مواردی داشتیم که بارداری در دوران عقد ایجاد شده و نباید تحت تاثیر فرهنگ‌های نادرست قرار گرفت و اقدام به سقط جنین کرد و این فرهنگ‌سازی باید با همکاری رسانه‌‌ها صورت پذیرد، گفت: همچنین معتقدیم که این کار به جهت مسائل مختلف از جمله مسائل مالی‌ هم نباید انجام شود، چون در هر دو صورت ممکن است که برای مادر مشکل‌ساز باشد و شاید آن مادر به خاطر انجام همین کار نادرست دیگر نتواند باردار نشود.

وی خاطرنشان کرد: این سخن که گفته می‌شود بارداری تاثیر منفی در زیبایی دارد درست نیست ضمن اینکه بارداری و شیردهی در دوری از سرطان‌های دهانه رحم و پستان موثر است.

عضو هیات علمی گروه زنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: همچنین زوجینی که در مدت زمان رابطه مستمر به قصد فرزندآوری دارند و باروری در آن زوج محقق نشد باید به پزشک متخصص زنان مراجعه کنند تا اگر مشکلی در حوزه ناباروری داشتند بلافاصله اقدامات درمانی موردنیاز صورت پذیرد و پس از تست و آزمایشی که از آنها گرفته می‌شود سایر اقدامات موردنیاز آن زوج صورت می‌پذیرد.

097.jpg - 123.74 kB

098.jpg - 126.57 kB

099.jpg - 103.20 kB


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

یکشنبه, ۱۴ بهمن ۱۴۰۳