ارائه 10 خدمت تخصصی به بیماران در قالب پزشکی از راه دور
- بازدید: 93
دبیر ستاد پزشکی از راه دور منطقه 9 آمایشی کشور اظهار کرد: ارائه 10 خدمت تخصصی به بیماران از طریق پزشکی از راه دور در دومین گام از اجرای طرح مشورت از راه دور انجام می شود.
دکتر سيد جواد حسيني ، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه واحد فناوری اطلاعات سلامت در حوزه های توسعه زیر ساخت پرونده الکترونیک سلامت، بهبود کیفیت داده های کاغذی و الکترونیکی، پزشکی از راه دور، نسخه الکترونیک، استانداردسازی واحدهای مدیریت اطلاعات سلامت فعالیت می نماید، خاطر نشان کرد: پیرو ماموریت ویژه ای که وزارت بهداشت، درمان، و آموزش پزشکی به دانشگاه علوم پزشکی مشهد واگذار نمود ، نسبت به ایجاد سپاد 9 و نظام ارایه خدمات سلامت و پزشکی از راه دور در سطح کلان منطقه اقدام شد.
قائم مقام معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه کارگروه فنی-اجرایی پزشکی از راه دور در هر یک از دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه9 تشکیل شد که وظیفه اصلی استقرار برنامه های سپاد9 در دانشگاه مربوطه را به عهده دارد، ابراز کرد: ایستگاه پزشکی از راه دور (پاد) به محل فیزیکی ارائه خدمات پزشکی از راه دور در بیمارستان گفته می شود که توسط کارشناس ایستگاه پاد اداره می شود. این واحد به لحاظ سازمانی زیرمجموعه واحد فناوری اطلاعات و معاونت آموزشی بیمارستان قرار دارد. مدیریت آن در سطح بالاتر به عهده دبیرخانه کلان منطقه 9 می باشد.
دکتر حسینی با اشاره به اینکه ایستگاه های مستقر در بیمارستان ها در سپاد۹ به سه دسته تقسیم می شوند، بیان کرد: ایستگاه های مرجع، به ایستگاههایی گفته می شود که پزشکان مشورت دهنده در آن مستقر میشوند و خدمات پاد ارائه میدهند.
وی ادامه داد: ایستگاه های مبدا، ایستگاه هایی که خدمت پاد را دریافت می کنند. هر ایستگاه مبدا نیز به صورت استاندارد شماره گذاری می شوند علاوه براین ایستگاه های مبدا/ مرجع به ایستگاه هایی گفته میشود که خدمات پاد را ارائه و دریافت می کنند.
دکتر حسینی با بیان اینکه در هر یک از بیمارستان ها، یک نفر به عنوان کارشناس ایستگاه تعیین شود، عنوان کرد: کارشناس ایستگاه الزاما باید کارشناس ارشد انفورماتیک پزشکی (اولویت یک) یا کارشناس فناوری اطلاعات سلامت باشد. ایستگاه های پاد باید استانداردهای لازم را در این خصوص رعایت کنند.
وی با بیان اینکه مشورت از راه دور بستری، مشورت پزشکی از راه دور پیش از اعزام، ویزیت از راه دور برای بیماران بستری و سرپائی ، رادیولوژی از راه دور ، گزارش نویسی و مشورت از راه دور، رادیولوژی از راه دور، دسترسی به تصاویر رادیولوژی در سطح کلان منطقه9 از جمله خدمات این حوزه است، بیان کرد: یکی از مهم ترین فعالیت ها تدوین استانداردهای پاد بود؛ استانداردهای زیرساخت های پاد شامل استانداردهای راه اندازی ایستگاه های پاد ، تدوین چک لیست های ارزیابی ایستگاه های پاد و استانداردهای ترالی های پاد است.
دکتر حسینی با اشاره به اینکه استانداردهای فرآیندهای کاری پاد نیز در قالب آیین نامه مشورت از راه دور، تدوین تقویم کاری پزشکان، گردش مالی خدمات پزشکی از راه دور است ، عنوان کرد: برنامه استقرار پزشکی از راه دور بر سه گام اصلی مشورت از راه دور، اجرای گام اول همراه با تله رادیولوژی، اجرای گام دوم به همراه تله ویزیت است.
وی ادامه داد: در گام اول ارائه سه تا پنج نوع خدمت مشورت از راه دور شامل ICU، عفونی، ریه، نوع مشورت به صورت متنی و صوتی و زمان ارائه خدمت 2 تا 3 ساعت در روز است و در گام اجرای دوم ارائه ده نوع خدمت مشورت از راه دور، نوع مشورت به صورت متنی و صوتی ، زمان ارائه خدمت 8 ساعت در روز در نظر گرفته شده است که در گام سوم بیماران مزمن، نوع مشورت به صورت تصویری، شبانه روزی انجام می شود.
دبیر ستاد پزشکی از راه دور منطقه 9 آمایشی کشور با بیان اینکه در حال حاضر 68 بیمارستان دولتی در کلان منطقه 9 آمایشی کشور وجود دارد که در هر یک از بیمارستان های تابعه کلان منطقه9 مطابق یک برنامه زمان بندی دو مرحله ای می بایست ایستگاه پزشکی از راه دور تاسیس شود، گفت: در گام اول از هر دانشگاه تقاضا شد حداقل یک ایستگاه پزشکی از راه دور به عنوان مبدا معرفی نمایند. در دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز دو ایستگاه مرجع با تمرکز بر روی بیماری کووید تاسیس گردید که مشورت از راه دور ریه، عفونی، ICU ارائه می دادند.
وی اظهار کرد: ایستگاه های پاد دانشگاه علوم پزشکی براساس چک لیست استانداردهای ایستگاه پاد ارزیابی شدند؛ همچنین، سپاد9 حداقل حمایت مالی برای راه اندازی این ایستگاه ها در کلان منطقه تخمین زد. به منظور راه اندازی ایستگاه مبدا با حداقل امکانات (مبتنی بر تجهیزات عمدتا داخلی و محدود به ازای هر ایستگاه 50 میلیون تومان) راه اندازی ایستگاه مبدا/مرجع (مبتنی بر تجهیزات عمدتا داخلی و محدود به ازای هر ایستگاه 100میلیون تومان) و ایستگاه مرجع (مبتنی بر تجهیزات عمدتا داخلی و محدود به ازای هر ایستگاه 150 میلیون تومان) نیاز می باشد که این هزینه ها، جدا از هزینه های این دانشگاه برای تامین سرورهای سامانه پاد 9، هزینه طراحی و اجرای سامانه و نیز تامین تجهیزات زیرساختی شامل سرور تلفن های VIOP است که دانشگاه باید متقبل شود .
دکتر حسینی با بیان اینکه تدوین تقویم کاری پزشکان در ایستگاه های پادمرجع، طراحی استانداردهای ایستگاه پاد، مشورت از راه دور، ترالی های پاد از جمله اقدامات حوزه استقرار و توسعه پاد است، عنوان کرد: تاسیس حداقل یک ایستگاه پاد استاندارد در هر یک از دانشگاه های تابعه کلان منطقه ۹، ایجاد راه های ارتباطی سپاد۹ شامل ایمیل سازمانی و وب سایت سپاد۹ جهت اطلاع رسانی خدمات و اخبار سپاد۹، تعیین کارشناسان ایستگاه های پاد توسط دانشگاه های کلان منطقه، ارائه آموزش های لازم به کارشناسان ایستگاه های پاد9 که توسط دبیرخانه تایید صلاحیت شدند ، آماده سازی سامانه پزشکی از راه دور جهت ارائه خدمت مشورت از راه دور، آماده سازی گوشی های ویپ جهت برقراری ارتباط صوتی وتصویری و ارزیابی ایستگاه پاد براساس چک لیست ارزیابی از جمله اقداماتی بود که در راستای استقرار و توسعه پاد انجام شد.
وی ادامه داد: در دومین گام خدمت مشورت از راه دور تا سقف ده تخصص شامل ارایه خدمات تخصصی، فوق تخصصی عفونی، آی سی یو، داخلی،ریه، زنان، قلب و عروق، اعصاب (نورولوژی)، کلیه، نفرولوژی، اطفال، جراحی، آنکولوژی،هماتولوژی، مسمومین، ارتوپدی، و چشم روزانه چهار ساعت در روز توسعه یافت. در این گام ایستگاه های پاد در 22 ایستگاه مبدا/مرجع و 42 بیمارستان مبدا شامل کل بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گناباد، بیرجند، بجنورد، سبزوار، تربت حیدریه، تربت جام، اسفراین و نیشابور اجرا گردید.
دبیر ستاد پزشکی از راه دور منطقه 9 آمایشی کشور با بیان اینکه در دوره دوم ارزیابی ایستگاه های پزشکی از راه دور تعداد 29 بیمارستان تابعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد راه اندازی و تجهیز شدند، گفت: همچنین، محتوای آموزشی به صورت متنی و ویدیویی در اختیار ایستگاه های پزشکی از راه دور مبدا و مرجع در سطح کلان منطقه 9 آمایشی کشور قرار گرفت.