سالانه 15 هزار تولد نوزاد نارس در کشور ثبت می شود/ نوزادان نارس نیاز به مراقبت و پیگیری بیشتری دارند
- بازدید: 80
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز کرد: سالانه در کشور 15 هزار تولد نوزاد نارس ثبت می شود که علل پزشکی و یا اتفاقات ناشناخته دارد البته گاهی اوقات به دلائل پزشکی ختم بارداری توسط پزشک معالج اعلام می شود که این موضوع در باردارهای چند قلویی مشهود است .
دکتر رضا سعیدی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه هر ساله 150 میلیون نوزاد در جهان متولد می شوند که 10 درصد آنها نارس هستند ، گفت: حدود 15 میلیون نوزاد زیر 37 هفته به دنیا می ایند این امار در کشورهای مختلف 5 تا18 درصد و در کشور ما 9 درصد است.
وی با اشاره به اینکه زایمان زودتر از موعد در مادران مبتلا به دیابت، فشار خون بالا و بیماران قلبی بیش از سایر مادران است، گفت: نوزادان نارس بیش از سایرین دچار عوارض و معلولیت و مرگ و میر می شوند یعنی به هر نسبت که نوزاد زودتر از موعد متولد شده است و یا وزن زیر یک و نیم کیلو داشته باشد به همان نسبت نیز احتمال عوارض و مرگ ومیر بالاتری وجود دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: نوزادان نارس با نارسایی شبکیه چشم که منجر به نابینایی و اختلالات بینایی می شود بیش از سایرین درگیر هستند علاوه بر این غربالگری مشکلات شنوایی ، خونریزی و فلج مغزی ، مسائل رشد و تکاملی و حسی حرکتی و هوشی در این نوزادان بیش از سایرین انجام می شود.
وی با بیان اینکه از نوزاد طبیعی یک بار غربالگری تیروئید انجام می شود اما در نوزاد نارس چند بار تست تیروئید گرفته می شود، بیان کرد:بنابراین هر چه نوزاد نارس تر باشد میزان عوارض نیز بیشتر است ، اما لزوما نارس و کوچک به دنیا امدن نوزاد دلیل بر بیماری نیست زیرا افراد مطرحی مانند انیشتین و چرچیل نیز جزو نوزادان نارسی بودند که سرآمد شدند.
دکتر سعیدی با تاکید براینکه والدین ، پزشکان و سیستم سلامت باید مراقبت های بهتری را از نوزادان نارس انجام دهند، ادامه داد: بهترین شیر برای نوزاد شیر مادر است اما در نوزادان نارس زیر یک کیلو و یا یک و نیم کیلو که مادر شیر کافی برای تغذیه نوزاد ندارد با افزودن تقویت کننده هایی به شیر مادر نیازهای اضافه نوزادان تامین می شود .
وی افزود: نوزادان در حالت عادی بین 24 تا 48 ساعت از بیمارستان ترخیص می شوند اما نوزادان زیر یک و نیم کیلو و یا زیر 32 هفته در بخش مراقبت های ویژه بستری و تحت پوشش تغذیه صحیح قرار می گیرند، اگر شیر مادر را تحمل کردند تقویت کننده به شیر مادر افزوده می شود تا رشد آنها جهش یابد .
دکتر سعیدی بیان کرد: دمای اتاق برای نوزادان عادی باید 25 درجه و برای نوزادان نارس 26 تا 28 درجه است ؛ سر وصدا در محیط نگهداری این نوزادان نباید وجود داشته باشد زیرا نوزدان عادی تا 80 دی سی بل را می توانند تحمل کنند اما نوزدان نارس تا 50 دی سی بل را می توانند تحمل کنند علاوه براین مراقبت های اغوشی مادر در تکامل عصبی عضلانی نوزاد موثر است .
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: مراجعات بعدی نوزادان نارس بیش از نوزادان طبیعی است و وضعیت معاینات چشم و شنوایی و غربالگری طبق دستور العمل وزارتی انجام می شود همه والدین نوزادان هنگام ترخیص آموزش های لازم را می بینند و علایم خطر به والدین اموزش داده می شود که از ان جمله می توان به کبودی یا رنگ پریدگی ، تپش قلب شدید نوزاد، گریه های طولانی و حرکت ها مشکوک به تشنج و استفراغ، ضعف و بیحالی و حرکت نکردن نوزاد اشاره کرد.