مدیریت درمان ٣٨ بیمار اس ام ای در بیمارستان کودکان اکبر
- بازدید: ١٨١
رییس بیمارستان فوق تخصصی کودکان اکبر از مراکز زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد از مدیریت درمان ٣٨ بیمار اس ام ای با استفاده از داروهای تزریقی و خوراکی در این مرکز خبر داد.
دکتر سید علی جعفری در گفتگو با وبدا اظهار کرد: بیماری SMA یا آتروفی عضلانی نخاعی گروهی از اختلالات ژنتیکی است که در آن فرد به دلیل از بین رفتن سلولهای عصبی در نخاع و ساقه مغز نمیتواند حرکت عضلات خود را کنترل کند. این بیماری نوعی بیماری ژنتیکی است که روی سیستم عصبی مرکزی، دستگاه عصبی محیطی و حرکت ارادی عضلات (ماهیچههای اسکلتی) تاثیر میگذارد.
وی با بیان اینکه گونه ای از این بیماری شدید بوده و در همان دوران نوزادی موجب مرگ میشود، خاطر نشان کرد: گونه ی دیگر تنها با یک ضعف مختصرِ عضلانی همراه است و بیماران میتوانند عمر طبیعی داشته باشند. این بیماری اغلب نوزادان و کودکان را تحت تاثیر قرار میدهد و استفاده از عضلات را برای آنها دشوار میکند.
دانشیار گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: زمانی که کودک به بیماری SMA مبتلاست، سلولهای عصبی در مغز و طناب نخاعی او تجزیه میشوند. در این شرایط، مغز ارسال پیامهایی که حرکت عضلات را برعهده دارد متوقف میکند، بدین ترتیب عضلات کودک شروع به ضعیف و منقبض شدن میکند و کودک در کنترل حرکات سر، نشستن بدون کمک و حتی راهرفتن دچار مشکل میشود. در برخی از موارد با تشدید این بیماری، ممکن است بیمار در بلع و تنفس هم دچار عارضه شود.
دکتر جعفری با اشاره به اینکه علائم این بیماریها بر حسب نوع و شدت متفاوت است؛ تب، پف کردن دست و پا، مشکل در خوردن و بلعیدن، گرفتگی یا درد در عضلات شکم، عدم بهبود زخم ها، سرفه های مکرر و علاوه بر این حالت تهوع، استفراغ وکمآبی بدن (نظیر ادرار تیرهرنگ یا خستگی مفرط) نیز از علائم و نشانه های این بیماری به شمار می رود.
رییس بیمارستان فوق تخصصی کودکان اکبر از مدیریت درمان ٣٨ بیمار اس ام ای با استفاده از داروهای تزریقی و خوراکی از ابتدای دی ماه سال ١۴۰١ تا پایان دی ماه سال ١۴۰٢ در بزرگترین بیمارستان فوق تخصصی کودکان شرق کشور به عنوان دستاوردی بزرگ در دانشگاه علوم پزشکی مشهد و شرق کشور یادکرد و در ادامه افزود: این بیماری می تواند از طریق آزمایش خون، ژنتیک، تست هدایت عصبی و بیوپسی عضلانی تشخیص داده شود.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: درمان این بیماری به صورت تزریق داخل نخاعی و ژن درمانی انجام می شود که از سرعت پیشرفت بیماری می کاهد، همچنین در کنار درمان های دارویی نیز می توان از سایر روش های کمکی مانند ویلچر، واکر، آتل، بریس، فیزیوتراپی و جراحی بهره برد .
رئیس بیمارستان کودکان اکبر در ادامه مشکلات روده و مثانه، شکستگی استخوان، دررفتگی مفصل ران را از عوارض این بیماری دانست و کنترل محل انجام تزریق از نظر خونریزی، عدم انجام ورزش ها و فعالیت های سنگین، استفاده از دارو ها به صورت منظم زیر نظر پزشک، انجام کار درمانی، استفاده از رژیم غذایی مناسب و فیزیوتراپی را از ضروریات مداخلات درمانی در بیماران SMA قبل و بعد از تزریق برشمرد .
وی استفاده از تمرینات شنا، یوگا، اسب سواری و دوچرخه سواری و... را در کنار سایر درمان ها برای کاهش عوارض این بیماری مفید دانست.