اجرای طرح پلاسما درمانی در مشهد سبب بهبود وضعیت بیماران مبتلا به کرونا شده است
- بازدید: 189
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: اجرای طرح پلاسما درمانی در مشهد موجب بهبود وضعیت بالینی بیماران مبتلا به کرونا شده است.
دکتر محسن صدیقشمسی در گفت وگو با وب دا، خاطر نشان کرد: از ابتدای امسال طرح پلاسما درمانی در مشهد آغاز شد و پس از تأیید کارایی آن، این روش بهطور جدی وارد حوزه درمان شد.
فوقتخصص خون و سرطان با بیان اینکه درخواست ما از بیماران کرونایی بهبود یافته این است که ظرف چند هفته پس از بهبودی جهت اهدای پلاسمای خود اقدام کنند تا نیاز بیماران بد حال مبتلا به کرونا تأمین شود، خاطرنشان کرد: اهدای پلاسما سادهتر از اهدای خون بوده و پلاسما به سرعت توسط کبد جایگزین میشود و در این خصوص خطری فرد اهداکننده را تهدید نمیکند.
وی با اشاره به اینکه پلاسما تراپی برای بیمار قطعی کرونا انجام میشود، تأکید کرد: در پلاسما تراپی دو موضوع بسیارمهم وجود دارد، ابتدا اینکه هر دو نفر یعنی اهداکننده و گیرنده مبتلای قطعی به کووید 19 باشند و دیگری اینکه که سطح آنتیبادی خون اهداکننده به حد مطلوب رسیده باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه پلاسما یک فرآورده خونی است که پس از جداسازی گلبولهای قرمز و سفید و پلاکت از خون به دست میآید، گفت: در مایع باقیمانده، آنتیبادیها و فاکتورهای انعقادی و پروتئینهای مهم بدن وجود دارد و از جمله آنها آنتیبادیهای علیه ویروس کرونا بوده که سیستم ایمنی فرد بهبودیافته تولید میکند.
دکتر صدیقشمسی با ذکر این نکته که یافتههای سیتیاسکن و علائم بالینی دلیلی بر ابتلای قطعی به بیماری کووید 19 نیست و از همین رو تست PCR هر دو فرد اهداکننده و دریافت کننده باید مثبت باشد، بیان کرد: تنها نمیتوان به سیتیاسکن و علائم بالینی اکتفا کرد، زیرا احتمال دارد فرد مبتلا به آنفولانزا یا سایر عفونتهای ویروسی مشابه شده باشد، بنابراین پس از تأیید بیماری کووید 19 در هر دو فرد اهداکننده و دریافتکننده میتوان پلاسما را به فرد گیرنده اهدا کرد.
وی اضافه کرد: در گذشته نیز در خصوص بیماری سارس و مرس از این روش درمانی استفاده شده و نتایج اولیه خوبی به دست آمده است، اگر بیمار در مراحل وخیم بیماری باشد و برای تنفس مصنوعی به دستگاه ونتیلاتور متصل شده باشد پلاسما درمانی تأثیر کمتری خواهد داشت و در شرایطی که مشاهده میشود بیمار به سمت بدترشدن شرایط عمومی میرود استفاده زودهنگام از پلاسما تأثیر بیشتری خواهد داشت.
فوقتخصص خون و سرطان بیان کرد: طرح پلاسما درمانی در بازه زمانی فروردین تا خرداد 99 بر روی 32 بیمار بدحال انجام شد و نتایج آن با 32 بیمار دیگر با شرایط مشابه که پلاسما دریافت نکرده بودند مقایسه شد و این نتیجه به دست آمد که پلاسما درمانی در بیماران بدحال تا مرحلهای که هنوز به دستگاه تنفس مصنوعی نیاز پیدا نکردند بهطور چشمگیری مؤثر است و در مجموع 32 نفر تحت پلاسما درمانی قرار گرفتند که از این تعداد بیش از 70 درصد آنها ضمن خروج از ICU ، بهبودی کامل یافتهاند؛ پس از انتشار نتایج طرح و در ادامه با تأیید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پلاسما درمانی بهصورت گسترده برای مبتلایان به کووید 19 آغاز شد.
دکتر صدیقشمسی خاطرنشان کرد: هزینههای درمانی بیماری کرونا بالا است و از همین رو روش پلاسما درمانی حائز اهمیت بوده و باتوجه به اینکه در فصل پاییز شاهد عود دوباره این بیماری خواهیم بود، سازمان انتقال خون فراخوانی مبنی بر دریافت پلاسمای خون از بهبودیافتگان این بیماری اعلام کرده است تا با جمعآوری پلاسما و فریز و ذخیرهسازی آن در دوران عود بیماری از این فرآوردهها استفاده شود و از این افراد میخواهیم که با اهدای پلاسمای خود یاریگر مدافعان سلامت در مسیر نجات جان بیماران مبتلا به کرونا باشند.
وی با ذکر این نکته که برای دریافت پلاسمای بهبودیافتگان باید حداقل دو هفته از بهبودی فرد بگذرد و سطح آنتیبادیها در بدن به سطح مطلوب رسیده باشد، تأکید کرد: بازه زمانی مطلوب 4 تا 8 هفته پس از بهبودی است و پس از این دوره زمانی سطح آنتیبادی اُفت کرده و کارایی پلاسما کاهش مییابد، بنابراین هموطنانی که قصد اهدی پلاسما دارند این مسئله را در نظر بگیرند.
شایان ذکر است که ضعف جسمانی گاهی تا چند ماه پس از ابتلا به کرونا باقی میماند و این مسئله منعی برای اهدای پلاسما محسوب نمیشود، چرا که گلبولهای قرمز از بدن فرد برداشته نمیشود و سبب ایجاد کم خونی نمیشود.