تقویت برنامه‌های سلامت‌محور با رویکرد پیشگیرانه از مهمترین برنامه های حوزه بهداشت

سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در حوزه تقویت برنامه‌های سلامت‌محور با رویکرد موارد پیشگیرانه برنامه ویژه‌ای داریم.

به گزارش وب دا، دکتر حمیدرضا قربان‌زاده در هفتمین جلسه دستگاه‌ها و نهادهای اجتماعی خراسان رضوی که با موضوع جوانی جمعیت، تقویت بنیان خانواده و اقدامات صورت گرفته در خصوص آموزش عموم جامعه در حوزه سلامت برگزار شد، اظهار کرد: ما در راستای سیاست‌های ملی و استانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و استانداری خراسان رضوی برنامه‌ریزی ویژه‌ای در راستای توسعه کمی و کیفی خدمات حوزه سلامت داشتیم و بیشترین تمرکز ما در موضوعاتی همچون طرح پزشکی خانواده، درمان زوج‌های نابارور و اجرای درست برنامه نظام ارجاع بوده است.

وی تصریح کرد: ما در حوزه تقویت برنامه‌های سلامت‌محور با رویکرد موارد پیشگیرانه برنامه ویژه‌ای داریم تا که از طریق پویش‌های ملی و طرح‌های غربالگری که انجام می‌شود مشکلات احتمالی افراد به‌موقع شناسایی و درمان شود و از تحمیل مشکلات و هزینه‌های بیشتر جلوگیری شود. ما در همین راستا و در این روزها اجرای پویش‌های کنترل فشار خون، دیابت و ایدز را داریم تا این موارد به‌موقع شناسایی شده و از ایجاد عوارض جدی در آینده پیشگیری شود.

دکتر قربان‌زاده اضافه کرد: همچنین باید اشاره کنیم که تفکر بیمه‌ به سمت فعالیت‌های سلامت‌نگار و بهداشتی اقدام مناسبی بوده، اقدامی که با همکاری مشترک اداره کل بیمه سلامت خراسان رضوی و دانشگاه علوم پزشکی مشهد به نتیجه رسیده و  خبرهای خوش آن را در آینده‌ای نزدیک اعلام خواهیم کرد.

وی با ذکر این نکته که ما مشارکت تمامی مجموعه‌های شهری و استانی در حوزه سلامت را به فال نیک می‌گیریم، تاکید کرد: سلامتی ۴ بعد جسمانی، روانی، اجتماعی و معنوی دارد که ابعاد اول و دوم با دانشگاه علوم پزشکی مشهد و مسئولیت سلامت اجتماعی با تمامی مجموعه‌ها است، اما متاسفانه موضوع بسیار مهم سلامت معنوی که در بیش از ۵۰ سال قبل توسط سازمان بهداشت جهانی پیشنهاد شده بود مغفول مانده و از تمامی مجموعه‌ها تقاضا می‌کنیم که در حوزه بسیار مهم مشارکتی پرشور و حضوری پررنگ و موثر داشته باشد.

سرپرست مرکز بهداشت خراسان رضوی افزود: در سلامت اجتماعی ۲۵ درصد نقش‌آفرینی‌ها با متولیان نظام سلامت بوده و ۷۵ درصد دیگر با مردم و دیگر مجموعه‌ها است.

۹۸ درصد نوزادان تحت پوشش برنامه‌های غربالگری قرار گرفتند

در این جلسه دکتر بابک اقبالی، رئیس امور بیماری‌های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: ۹۸ درصد نوزادان استان تحت پوشش برنامه‌های غربالگری قرار می‌گیرند و این اقدامات از عقب ماندگی ذهنی شدید و بسیاری از مشکلات دیگر جلوگیری می کند.

وی افزود: برنامه دیگر در خصوص غربالگری سرطان‌های روده بزرگ، پستان و دهانه رحم بوده و طبق آخرین آمارها از هر ۲۰۰ نفر ۷ مبتلا به سرطان شناسایی شده است و در این برنامه گروه‌ سنی ۳۰ تا ۷۰ سال تحت پوشش قرار بگیرند.

رئیس امور بیماری‌های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: برنامه دیگرمان در برنامه کنترل دیابت و فشارخون بوده تا که از مشکلات کبید، کلیه، دیالیز، نابینایی، سکته‌های قلبی و مغزی و غیره جلوگیری شود و معتقدیم که تحرک و تغذیه مناسب از ۸۰ تا ۹۰ درصد از ابتلای به این بیماری‌ها جلوگیری می‌کند.

دکتر اقبالی با بیان اینکه در این روزها پویش ملی سلامت و انجام غربالگری‌های دیابت و فشارخون در حال اجرا است، خاطرنشان کرد: تاکنون ۸۵۰ هزار نفر غربالگری دیابت و فشارخون شدند و موارد با مشکلات دیابت و فشارخون به مراکز مربوطه جهت پیگیری وضعیتشان ارجاع شدند و این برنامه به‌صورت رایگان در تمامی مراکز بهداشت اجرا می‌شود.

وی اضافه کرد: ما از شهرداری‌ها می‌خواهیم که تبلیغ تغذیه و فعالیت بدنی مناسب و عدم مصرف دخانیات را در تابلوها و بیلبوردهای سطح شهر داشته باشند، ضمن اینکه از سازمان ورزش و جوانان هم می‌خواهیم پبش بینی فضاهای مناسب ورزشی را داشته باشد.

رئیس امور بیماری‌های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: همچنین مدارس هم باید آموزش‌های سلامت‌محور را به دانش‌آموزان داشته باشند، چرا که معتقدیم اثرپذیری این آموزش‌ها در سنین کودکی و نوجوانی آن هم در محیط مدرسه بسیار بالا بوده و از بروز بسیاری از مشکلات در بزرگسالی جلوگیری می‌کند.

میزان فوت مادر باردار از مورد در هر هزار نفر به ۲۲ مورد رسیده است

در ادامه این جلسه دکتر حسن عبدالله‌زاده، مدیر توسعه شبکه و ارتقاء سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان کرد: شبکه بهداشت و درمان از سال ۱۳۶۴ راه اندازی شده است که منشا خیرات و برکات بسیار بود و در یک نمونه آن مرگ ۲۰۰ مادر باردار در هر هزار نفر به ۲۲ فوت رسیده است و در تلاش هستیم که این عدد را هم کاهش داده و آن را به صفر برسانیم.

وی با اشاره به اینکه ما در مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی همواره بر اصلاح ساختار گسترش شبکه، تامین و بهبود فضای فیزیکی واحدها، تامین تجهیزات، تامین پزشک، مراقب سلامت، ماما، کارشناس بهداشت محیط و حرفه‌ای، کارشناس آزمایشگاه، تامین دارو و غیره متناسب با نیازها و شاخص‌ها تاکید داریم، تصریح کرد: ما مدیریت برنامه‌ها و پایش عملکرد را در کنار تحلیل داده‌های آماری و شاخص‌های سلامت، مدیریت تحقیقات سلامت، استقرار پرونده الکترونیک سلامت، آموزش و توانمندسازی کارکنان، برنامه پزشک خانواده روستایی برای یک میلیون و ۴۲۰ هزار نفر با مشارکت ۳۰۰ پزشک، برنامه سلامت خانواده و نظام ارجاع در شهرهای بالای ۲۰ هزار نفر داریم.

مراکز سراج به‌زودی و به منظور ارائه خدمات رایگان در حوزه اجتماعی و سلامت روان راه‌اندازی می‌شود

در بخش دیگری از این جلسه در ندا اخروی، مدیر گروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تصریح کرد: ما تاکنون ۳۸۷۰ جلسه مشاوره جلوگیری از رفتارهای آسیب زننده به خود را با همکاری بیش از ۱۰۰ مشاور داشته‌ایم که اقدام  بسیارخوبی در پیشگیری از آن داشته است.

وی خاطرنشان کرد: همچنین باید اشاره کنیم که مراکز سراج در حال راه‌اندازی هستند، مراکزی که خدمات اجتماعی و سلامت روان را به‌صورت رایگان ارائه می‌دهند.

فرهنگ‌سازی‌های حوزه سلامت باید از همان سال اول تحصیل در مدرسه آغاز شود

در ادامه این جلسه دکتر محمدجعفر صادقی، رئیس گروه آموزش و ارتقاء سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اظهار کرد: آموزش و فرهنگ‌سازی باید از سنین کودکی باشد تا که تاثیر آن در سنین بزرگسالی دیده شود و در نتیجه آن با مشکلات و بیماری‌‌های مختلف مواجه نشویم.

وی تصریح کرد: ما در موضوع جوانی جمعیت اگر می‌خواهیم خانواده‌ها را تشویق به فرزندآوری کنیم نباید در کتاب‌های درسی و آموزشی و همچنین فیلم‌ها و سریال‌ها خانواده‌های با فرزند کم داشته باشیم و معتقدیم که فرهنگ‌سازی‌های حوزه سلامت باید از همان سال اول تحصیل در مدرسه آغاز شود و اینکه از ظرفیت خانواده‌های با فرزند بیشتر برای تشویق زوجین فاقد فرزند، تک فرزند و کم فرزند به افزایش میزان فرزندآوری استفاده شود.

رئیس گروه آموزش و ارتقاء سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: ما همچنین می‌توانیم در دروس کتب درسی از چیزهای که به حوزه سلامت مربوط است در جهت ارتقاء سواد سلامت فرزندانمان آن هم در محیط مدرسه که بهترین مکان برای یادگیری است استفاده نماییم و پیشنهاد می‌کنیم در دروس کتاب‌های درسی مطالب، محتواها و تصاویری از مسواک، خمیر دندان، واکسن، فرزندآوری و غیره بگذارند.

پیشنهاد ساخت ۱۹۰ واحد بهداشتی در حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد

در بخش دیگری از این جلسه دکتر محمدحسن درخشان، مسئول پروژه‌های عمرانی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تصریح کرد: ما توسعه خدمات سلامت‌محور را در برنامه‌هایمان داریم و برای اجرای هرچه بهتر این برنامه‌ها نیازمند داشتن مکان‌های مناسب هم هستیم و از مسئولان کشوری، استانی و شهری و همچنین خیران عزیز حوزه سلامت می‌خواهیم که یاری‌گر ما در این خصوص باشند.

وی تاکید کرد: کمبود، استیجاری و فرسودگی واحدها از جمله دغدغه‌های ما بوده است و رفع این نگرانی‌ها همت بالای مسئولان امر را می‌طلبد.

مسئول پروژه‌های عمرانی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: در حال حاضر پروژه‌های ناظریه و سالارآباد با پیشرفت‌های ۲۰ و ۳۰ درصدی مواجه بوده و در کنار آن امضای تفاهم‌نامه اجرای پروژه‌های ملی بهداشتی را هم داشتیم و ما در این خصوص پیشنهاد ساخت ۱۹۰ واحد را برای حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد داده‌ایم.

زوجین نابارور از حمایت ۹۰ درصدی در خصوص درمان ناباروری برخوردار شدند

در ادامه این جلسه دکتر محمد احمدیان، مدیر جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: مدیریت جوانی جمعیت متولی سلامت کودکان، نوجوانان، جوانان، سالمندان، مادران باردار و گروه‌های در سن باروری و فرزندآوری بوده است و ما بر توسعه و تقویت کمک‌های خداپسندانه به گروه‌های نیازمند به‌ویژه در بحث فرزندآوری و باروری سالم هستیم.

وی افزود: دغدغه‌ای که در بحث بیمه تکمیلی زوج‌های نابارور بود با همکاری صندوق بسیجیان برطرف شد و این گروه از زوجین از پوشش و حمایت ۹۰ درصدی برخوردار شده‌اند.

17 هزار و 800 کودک زیر پوشش حمایت های تغذیه ای

در بخش دیگری از این جلسه دکتر زهرا اباصلتی، مدیر بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تصریح کرد: برنامه حمایتی تغذیه‌ای کودکان به‌خوبی اجرا شده و تاکنون ۱۷ هزار و ۸۰۰ کودک تحت پوشش این برنامه قرار گرفتند و دانشگاه علوم پزشکی مشهد در رتبه اول کشور در این خصوص قرار گرفت.

وی اضافه کرد: ما طبق ماده ۱۹۷ قانون موظف به تامین سبد تغذیه مناسب و تحقق امنیت غذایی هستیم و از رسانه‌ها و وزارتخانه‌های آموزش و پرورش و فرهنگ و ارشاد اسلامی هم می‌خواهیم که روی موضوع فرهنگسازی تغذیه سالم در جامعه کار کنند. و در حال حاضر ۳۷ درصد کودکان و ۳۰ درصد مادران تحت ۵۰ درصد جمعیت ما با مشکل چاقی و ۳۰ درصد با مشکل دیابت مواجه هستند و این یک زنگ خطر بزرگ برای مواجهه با آمارهای بالای بوده، ضمن اینکه ما با کمبود ۵۰ درصدی در ریزمغذی‌ها مواجه هستیم و از مجموعه‌هایی همچون کمیته امداد امام خمینی(ره) می‌خواهیم بسته‌های غذایی مناسبی را برای تامین سبدغذایی گروه‌های تحت پوششان داشته باشند.

دکتر اباصلتی افزود: برای تامین مکمل‌ها نیازمند تخصیص اعتبار ۱۲۰ میلیارد تومانی هستیم و به دلیل کمبود اعتبارات نتوانستیم که مشکلات گروه‌های مختلف در این حوزه از جمله سالمندان را تامین نماییم و برای تحقق آن نیازمند حمایت استانداری و بیمه‌ها هستیم.

دانشگاه علوم پزشکی مشهد در بحث ایدز بهترین عملکرد کشور را داشته است

در ادامه این جلسه دکتر علی حسین‌پور، جانشین امور بیماری‌های واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اظهار کرد: ما بر خودمراقبتی، تغذیه سالم و فعالیت بدنی مناسب در جهت دوری از بیماری‌های واگیر تاکید داریم، چیزی که صرفاً برای بیماری‌های غیرواگیر نبوده و نیست.

وی اضافه کرد: ما خوشبختانه در بحث ایدز بهترین عملکرد کشور را داشتیم و طبق آخرین آمارهای اعلام شده پائین‌ترین آمار مبتلایان به ایدز را داشتیم که این مهم نشان از اجرای برنامه‌های موثر و آموزش‌های درست در این حوزه بوده است.

جانشین امور بیماری‌های واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: ما همچنین از نقش موثر واکسیناسیون در بحث پیشگیری نباید غافل شویم و نمونه موفق آن را در کرونا دیدیم و برای آنفلوآنزا هم بر همین مهم تاکید داریم.

دکتر حسین‌پور گفت: ما همچنین در فصل زمستان که بیماری‌های ویروسی بیشتر است بر عدم حضور در جمع‌های شلوغ و عدم حضور در مکان‌های عمومی در زمان داشتن علائم بیماری داریم.

مأموریت‌های حوزه سلامت محیط و کار در قالب ۲۴ برنامه نظارتی اجرا می‌شود

در بخش دیگری از این جلسه دکتر فرشید وفا، رئیس اداره سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تصریح کرد: در حوزه سلامت محیط تنوع و گستردگی زیادی وجود دارد و اوج آن را در مناسبت‌های مهم ملی و مذهبی و ایام تعطیلات نوروز و همچنین دهه پایانی ماه صفر داشتیم.

وی بیان کرد: ما ۲۴ برنامه نظارتی را از مساجد، اماکن، محل‌های اسکان و پذیرایی زائر، محل‌های برگزاری و برپایی مراسم‌ها و موکب‌ها و غیره با همکاری ۲۸۰ بازرس داریم. به تازگی تفاهم‌نامه خوبی در موضوع آب شرب سالم با مجموعه‌های مرتبط با این حوزه منعقد شده که نقش موثری در حفظ سلامت و پیشگیری از بیماری‌های مختلف دارد.

رئیس اداره سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: همچنین باید اشاره کنیم که هشدار و زنگ خطر جدی ما در بحث مصرف بالای دخانیات و کاهش سن مصرف بوده و متاسفانه در این موضوع افزایش میزان مصرف دختران و بانوان داشتیم.

دکتر وفا گفت: درخواست دیگر ما اعمال جریمه‌های سنگین‌تر برای عدم تکرار تخلفات بهداشتی بوده و اینکه بسته‌های آموزشی بهداشتی در اختیار صنوف قرار بگیرد.

باید از ظرفیت  ۷۵ سمن فعال در حوزه سلامت به مطلوبی استفاده شود

در ادامه این جلسه حجت‌الاسلام حجت گنابادی‌نژاد، معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی، بیان کرد: ما در حاکمیت هیچ شانی غیر از آبرو و سلامت مردم نداریم و ما قدردان تلاش‌ها و زحمات تمامی خادمان حوزه‌های سلامت هستیم.

وی تصریح کرد: در حوزه سلامت عزیزان زیادی بودند که خدمت کردند و نام نیک از خود به یادگار گذاشتند و نمونه بارز آن مرحوم دکتر احتشام‌فر بود و ما در این جلسه برای سلامتی تمامی خادمان سلامت در قید حیات و برای آمرزش شهدا و اموات و درگذشتگان این عرصه دعا می‌کنیم.

معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی با ذکر این نکته که ما از تمامی مجموعه‌ها در راستای اجرای هرچه بهتر طرح‌ها و برنامه‌های سلامت‌محور حمایت می‌کنیم، تاکید کرد: ما در این زمینه هیچگونه محدودیتی از بابت تامین هزینه‌های مالی و حمایت‌های معنوی نداریم.

وی با تاکید بر اینکه ما ۷۵ سمن فعال در حوزه سلامت در سطح استان داریم و باید از این ظرفیت به نحو احسن استفاده کنیم، گفت: همچنین از سال ۱۳۹۲ و پس از دستور مقام معظم رهبری موضوع رسیدگی به وضعیت مناطق حاشیه شهر در تمامی حوزه‌ها از جمله حوزه سلامت اجرایی و عملیاتی شد، اما آنگونه که باید اجرایی نشده و از مجموعه‌هایی همچون دانشگاه علوم پزشکی مشهد و بیمه‌ها می‌خواهیم که به‌طور جد روی این موضوع کار کنند.

معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی خاطرنشان کرد: ما معتقدیم که برای ارتقاء سلامت عمومی در موضوعات پیشگیری، رسانه، زیرساختی، درمان و غیره باید یک سند مدونی تهیه و تنظیم شود و به امضای تمامی مسئولان و مجموعه‌های مرتبط برسد.

حجت‌الاسلام گنابادی‌نژاد تاکید کرد: ما باید از ظرفیت انجمن اولیا و مربیان در بحث سلامت فرزندانمان به نحو احسن استفاده کنیم و نسلی سالم و به‌دور از بیماری پرورش دهیم. ما همچنین بر آموزش‌های موثر پیش از ازدواج در جهت برقراری و پایداری زندگی‌ها تاکید داریم تا که شاهد آمار بالا و نگران‌کننده طلاق نباشیم.

تفاهم‌نامه ۶ جانبه کنترل و آسیب طلاق با عنوان پیوند ماندگار به امضا رسید

همچنین حجت‌الاسلام عماد دخانی، مدیرکل امور اجتماعی استانداری خراسان رضوی هم در این جلسه، گفت: در شب گذشته و با حضور تولیت آستان قدس رضوی، استاندار خراسان رضوی، رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد، شهردار مشهد و جمعی دیگر از مسئولان استانی و شهری تفاهم‌نامه ۶ جانبه کنترل و آسیب طلاق با عنوان پیوند ماندگار به امضا رسید و در گام نخست روی موضوع آموزش‌های پیش از ازدواج کار خواهد شد و زمان این آموزش‌ها از ۲ به ۶ ساعت افزایش یافت.

وی افزود: این اتفاق مبارک را به فال نیک می‌گیریم و ما با استفاده از ظرفیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، آستان قدس رضوی و شهرداری مشهد این برنامه را با قوت اجرا خواهیم کرد.

مدیرکل امور اجتماعی استانداری خراسان رضوی با اشاره به اینکه اقدام شاخص دیگرمان ایجاد شورای صلح و سازش در تمامی مجموعه‌ها بوده تا که قبل از ورود به بهزیستی و دستگاه قضایی، مشکل در مجموعه‌ای که آن فرد شاغل است حل شود، بیان کرد: در این برنامه ۲۰ دستگاه مشارکت دارند و شروع کار این برنامه را از سیزدهم دی ماه، سالروز میلاد فرخنده حضرت فاطمه زهرا(س) و سالروز تولد امام خمینی(ره) و همچنین سالگرد شهادت سردار دلها، سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی خواهیم داشت.

در این جلسه مدیران، معاونان و نمایندگان ادارات کل زنان و خانواده استانداری، فنی‌وحرفه‌ای، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بازنشستگی، کمیته امداد امام خمینی(ره)، بهزیستی، بیمه سلامت، بیمه تامین اجتماعی، انتقال خون، جمعیت هلال احمر، ورزش و جوانان، قرارگاه منطقه‌ای شمال‌شرق نزاجا، سپاه امام رضا(ع) و فرماندهی انتظامی خراسان رضوی ضمن ارائه گزارشی از برنامه‌های اجرا شده در مجموعه کاری خود در موضوعات سلامت، ازدواج، فرزندآوری، پیشگیری از طلاق و غیره، بر تداوم همکاری‌شان با دانشگاه علوم پزشکی مشهد در تقویت برنامه‌های سلامت‌محور در مجموعه کاری‌شان و کردند.

031.jpg - 52.21 kB

030.jpg - 73.74 kB


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

یکشنبه, ۱۴ بهمن ۱۴۰۳