حضور سالمندان در جامعه نشان دهنده ؛ افزایش سطح سلامت است
- بازدید: 95
امروزه جمعیت سالمندان در سراسر دنیا رو به افزایش است. که این افزایش جمعیت سالمندی، یک پدیده جهانی است و از دیدگاه سلامتی وجود افراد سالمند در جامعه نشان دهنده موفقیت توسعه اقتصادی و افزایش سطح سلامت است.
به گزارش وب دا، افزایش امید به زندگی به عنوان یک شاخص مهم بخش سلامت نقش عمده ای در افزایش درصد جمعیت سالمندان داشته است.
سالمندي در کليه جنبه هاي زندگي جوامع بشري، از جمله ساختار هاي سني، ارزش ها و معيارها تحولات قابل ملاحظه اي بوجود مي آورد ؛ لذا مقابله با چالش هاي فرا روی اين پديده و اتخاذ سياستهاي مناسب در جهت ارتقاي وضعيت جسمي، رواني و اجتماعي سالمندان از اهميت بالايي برخوردار است.
مدیر سلامت، جمعیت، خانواده و مدارس معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا اظهار کرد: از آنجایی که با افزایش جمعیت سالخورده ، شیوع بیماری های مزمن نیز افزایش می یابد، لذا این مهم نیازمند آموزش عموم جامعه به رفتارهای پیشگیری کننده از بروز بیماری ها و تغییر سبک زندگی است.
دکتر محمد احمدیان خاطر نشان کرد: باتوجه به بند 7 سياستهاي کلي جمعيت (1393) و بند 15 سیاستهای کلی خانواده (1395) ابلاغي رهبر معظم انقلاب ، نگاهی ویژه به مقوله سلامت سالمندی امری ضروری بوده و با توجه به سالمندي جمعيت، اتخاذ سياستهاي مناسب تغييرات جمعيتي در جهان امروز از اولويت خاصي برخوردار مي باشد.
مدیر سلامت، جمعیت، خانواده و مدارس معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز کرد: از اهداف برنامه سلامت سالمندان در دانشگاه علوم پزشکی مشهد تأمين، حفظ و ارتقاي سلامت جسمي، رواني، معنوي و اجتماعي سالمندان به منظور بهره مندي آنان از كيفيت زندگي بهتر از جنبه هاي مختلف در دوران سالخوردگي است كه در اين راستا با آموزش شيوه زندگي سالم در دوره سالمندی و گسترش مراقبت هاي ادغام يافته سالمند تلاش مي گردد به اهداف ياد شده دست یابیم .
وی با اشاره به اینکه جمعیت سالمند بر اساس سرشماری سال 95 نزدیک به 9.28 درصد است؛ یعنی از 79میلیون جمعیت کشور هفت میلیون و 400هزار نفر سالمند داریم، ابراز کرد: پیشبینی میشود جمعیت سالمند ایران تا هفت سال دیگر به 10 درصد و تا سال 33 سال دیگر، یعنی تا 1430، به بیش از 30 درصد برسد.
دکتر احمدیان با اشاره به اینکه براساس پیش بینی در سال 1430 درصد جمعیت سالمند ایران از میانگین جهان و آسیا بیشتر خواهد بود، عنوان کرد: زمانی که گفته می شود ، بیش از 30درصد جمعیت سالمند خواهد بود؛ یعنی تقریبا از هر سه نفر ایرانی یک نفر سالمند خواهد بود.
وضعیت سالمندان دانشگاه علوم پزشکی مشهد
براساس آمار جمعیتی سال1399، ۸.6 درصد جمعیت تحت پوشش شهرستان های تابعه دانشگاه (۴35 هزار و 314 نفر) در دوران سالمندی هستند، ادامه داد: حوزه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با هدف حفظ و ارتقاء سطح سلامت سالمندان برنامه های متعددی را در سطح دانشگاه پیگیری می کند.
مدیر سلامت، جمعیت، خانواده و مدارس معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: به طور کلی خدماتی که به سالمندان در این حوزه ارائه میشود شامل دو بخش مراقبت و آموزش است که در بخش مراقبت های ادغام یافته سلامت، پس از شناسایی گروه هدف برنامه (سالمندان 60 سال به بالا) و اعلام فراخوان جهت دریافت خدمات، هریک از سالمندان به مراکز خدمات جامع سلامت (پایگاه سلامت-خانه بهداشت) مراجعه می کنند.
دکتر احمدیان با بیان اینکه برای کلیه افراد مراجعه کننده پرونده الکترونیک سلامت سینا تشکیل می گردد، عنوان کرد: سالمند مراجعه کننده به مراکز بهداشتی ابتدا از نظر اختلالات فشار خون، تغذیه، چربی خون، دیابت، افسردگی، سقوط و تعادل، سرطان پستان و روده بزرگ، احتمال بروز حوادث قلبی-عروقی در طی دوره ده ساله توسط مراقب سلامت در مناطق شهری و بهورز در مناطق روستایی و سپس توسط ماما و پزشک مورد ارزیابی قرار گرفته و با توجه به نتایج حاصل از آن اقدامات لازم همانند توصیه های مراقبتی، اقدامات درمانی، ارجاع و پیگیری به فرد ارائه می شود.
وی با اشاره به اینکه در بخش آموزش علاوه بر ارائه آموزشهای فردی و گروهی در موضوعات عمومی حوزه بهداشت، آموزش اختصاصی سالمندان شامل برنامه شیوه زندگی سالم در دوره سالمندی نیز به این افراد ارائه می شود، گفت: سالمندان با گروه سنی 60 تا 70 سال جهت شرکت در کلاسهای آموزشی فراخوان شده و در کلاس آموزشی شرکت می کنند.
وی ادامه داد: موضوع آموزش مباحث مجموعه 4 جلدی کتاب شیوه زندگی سالم در دوره سالمندی با اولویت پیشگیری از سقوط وحوادث، حفظ سلامت استخوان و مفاصل، سلامت روان و تغذیه صحیح می باشد.
مدیر سلامت، جمعیت، خانواده و مدارس معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی با بیان اینکه همچنین مکملهای غذایی لازم مانند ویتامین دی و قرص کلسیم دی به صورت رایگان به سالمندان اهدا می شود، بیان کرد: شهروندان ارشد (سالمندان) می توانند با مراجعه به نزدیکترین پایگاه سلامت محل سکونت خود در مناطق شهری و یا خانه بهداشت در مناطق روستایی و تشکیل پرونده الکترونیک سلامت از این خدمات برخوردار شوند. ( البته با توجه به شیوع کرونا و تا اطلاع ثانوی مراقبتها و آموزش ها به صورت غیر حضوری انجام میگردد. )