اجرای دستورالعمل تأمین و تغذیه با شیر مادر از اهداف زایشگاه بیمارستان قائم (عج) است
- بازدید: 49
مدیر مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی قائم (عج) از مراکز زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با اشاره به دستورالعمل سازمان یونیسف و سازمان جهانی بهداشت مبنی بر راه اندازی بیمارستان های دوستدار کودک گفت: در راستای همین دستورالعمل، تأمین و تغذیه با شیر مادر، جزء اهداف زایشگاه بیمارستان قائم (عج) است.
دکتر حسین محسن زاده، در گفتگو با وبدا، هدف از راه اندازی بیمارستان های دوست دار کودک را، اعطای بهترین شروع زندگی برای هر شیرخوار از طریق برقراری و ارائه مراقبت های مناسب برای حمایت از تغذیه با شیرمادر دانست و گفت: نقش کلیدی بیمارستان های دوست دار کودک، از طریق اجرای 10 اقدام برای تغذیه موفق با شیرمادر در بخش های زنان و زایمان، اطفال و NICU است، که اثرات خیلی مطلوبی را می تواند بر سلامت جسمی و روانی اطفال و کودکان زیر 2 سال داشته باشد.
وی ادامه داد: مهم ترین هدف بیمارستان های دوست دار کودک، تقویت راهکار هایی برای حفظ سلامت کودکان و شیرخواران، تغییر روش های نادرست شیرخواران در بیمارستان ها و زایشگاه ها از طریق اجرای اقدام و توانمند ساختن مادران در جهت تغذیه نوزاد با شیرمادر است، چرا که مادران باید با توانمندی شیر دادن به نوزاد خود، از بیمارستان ترخیص شوند و چنانچه مادری در انجام شیردهی نوزاد خود مشکل داشته باشد، بعد از ترخیص به طور مرتب پیگیری ها انجام می شود.
دکتر محسن زاده، همچنین با اشاره به اینکه بیمارستان ها مجاز به تبلیغ شیر مصنوعی یا توزیع رایگان و کم بهای شیر مصنوعی نیستند افزود: در رابطه با شیر مصنوعی و جانشینشونده های شیر مادر، سیاست بیمارستان قائم (عج) این است که اجازه تبلیغات به آنها را ندهد و داروخانه نیز هیچ گونه شیر هدیه، کم بها و نیم بها را قبول نمی کند؛ چرا که خلاف قوانین بین المللی جانشینشونده های شیر مادر است و باعث تبلیغات شیرهای مصنوعی می گردد، همچنین در راستای این فعالیت توانمندی و آموزش به پرسنل جهت افزایش آگاهی آنها در این زمینه نیز ارائه می شود.
وی تاکید کرد: نکته بسیار مهم این است که ما در بخش زایشگاه بیمارستان قائم (عج)، دستورالعمل تأمین و تغذیه با شیر مادر در بیمارستان های دوست دار کودک را جزء اهداف خود قرار داده و برای تمام مفاد آن تلاش کرده ایم که به درستی در این بیمارستان اجرا کنیم.
دکتر محسن زاده ، با مهم خواندن زمان شیردهی درساعات اولیه پس از تولد نوزاد هم گفت: در همین راستا، خوشبختانه اقدامات صحیح و درستی در جهت تماس پوست با پوست مادر و نوزاد و تغذیه با شیرمادر در ساعات اولیه انجام می شود که امری بسیار اثرگذار در تداوم و موفقیت تغذیه با شیر مادراست، همچنین آموزش هایی به مادران در جهت اهمیت تداوم تغذیه با شیر مادر ارائه می شود که پس از ترخیص از بیمارستان، فرآیند شیردهی به شیرخوار خود را در 6 ماهه اول پس از تولد به شیوه صحیح انجام دهند.
وی اضافه کرد: یکی از نکات مهم دیگر، هم اتاق بودن مادر و شیرخوار است که در بخش های زایشگاه، اتاق عمل زایشگاه و مامایی نیز سعی کرده ایم به ارائه آموزش ها در جهت شیردهی بپردازیم، چرا که تغذیه براساس میل شیرخوار می تواند به موفقیت شیردهی کمک کند.
دکتر محسن زاده همچنین گفت: یکی از مهم ترین سیاست های بیمارستان قائم (عج)، اجرای قانون خانواده و جوانی جمعیت است که در راستای این سیاست کلان کشوری مدت زمان مرخصی با پرداخت تمام حقوق و فوق العاده های مرتبط به 9 تمام افزایش یافته که در صورت درخواست مادر 2ماه از این زمان مرخصی در ماه های پایانی بارداری نیز قابل استفاده است و چنانچه بارداری 2 قلو یا بیشتر باشد مدت زمان مرخصی می تواند به دوازده ماه نیز افزایش یابد.
وی در خصوص همکاری بیمارستان قائم (عج) با مادران شاغل نیز گفت: رویکرد بیمارستان این است که در صورت عدم تمایل مادر باردار یا مادرانی که دارای فرزند شیرخوار هستند، نوبت کاری شب برای آنها در نظر گرفته نشود. همچنین مادران تا 2 سالگی فرزند شیرخوار و پدران تا یک ماهگی نوزاد خود می توانند از این امتیاز بهره مند شوند.
در تغذیهی شیرخوار، از بطری و پستانک استفاده نشود
سوپروایزر بلوک مادر و نوزاد بیمارستان قائم (عج) هم با تاکید بر اینکه مادران جهت تغذیهی شیرخوارشان نباید از بطری و پستانک استفاده کنند افزود: ما در بیمارستان قائم(عج) از کمک مادرانی که در زمینه شیردهی موفق بودند، به مادرانی که مشکل شیردهی دارند کمک می گیریم که این امر نتایج مفیدی هم داشته است.
زهرا پروینی همچنین گفت: در بیمارستان قائم(عج) جلسات کمیته تغذیه با شیرمادر، به طور مرتب هر 2 ماه یک بار برگزار میشود تا مسائل و موانع مرتبط با آن بررسی شود، همین طور از نظرات متخصصین در زمینه ارائه راهکارهای مناسب که می تواند در موفقیت شیردهی اثرگذار باشد بهره مند می شویم.
وی اضافه کرد: در ابتدای هر سال نیز، یک نسخه از این سیاست نامه را که در رابطه با 10 اقدام مؤثر درباره تغذیه با شیرمادر است، تمامی افراد مسئول در کمیته و فعال در بخش های بلوک مادر و نوزاد و تغذیه با شیر مادر، مطالعه و امضاء می کنند. همچنین هر 6 ماه یک بار پایش تغذیه با شیرمادر انجام می شود و در صورت نیاز اقدامات اصلاحی لازم صورت می گیرد که می تواند بسیار زیاد در امر تغذیه با شیر مادر مؤثر باشد.
سوپروایزر بلوک مادر و نوزاد بیمارستان قائم (عج) یادآور شد؛ در مجموعه بیمارستان قائم (عج)، سیاست های مدون ترویج تغذیه با شیرمادر را در معرض نگاه کلیه کارکنان نصب کردیم که همه در جریان دستورالعمل های آن قرار گیرند.