ایجاد ضعف ناگهانی در نیمی از بدن، اختلال تکلم و افزایش فشار خون، علائم بالینی سکته مغزی است
- بازدید: 164
عضو هیات علمی گروه بیماریهای مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: ایجاد ضعف ناگهانی در نیمی از بدن، اختلال تکلم و افزایش فشار خون، علائم بالینی سکته مغزی است و سه ساعت اول بروز این نشانه ها، زمان طلایی نجات فرد از مرگ خواهد بود.
دکتر پیام ساسان نژاد در گفتگو با وب دا، با بیان اینکه کد 724 کد مدیریت درمان بیمار سکته مغزی است افزود: این کد به معنای آن است که در تمام طول هفته و به صورت 24 ساعته، گروه درمانی قلب و عروق اورژانس بیمارستان در خدمت بیماران سکته مغزی هستند.
وی با تاکید بر اینکه مهم ترین علامت سکته مغزی، ایجاد ضعف بصورت ناگهانی در نیمی از بدن است و اختلال تکلم و افزایش فشار خون از تظاهرات بالینی دیگر سکته مغزی، به شمار می رود افزود: به اعتقاد برخی افراد، سکته در جریان افزایش فشارخون رخ می دهد، اما در این شرایط نباید فشار خون را دستکاری کرد؛ چرا که این افزایش فشار خون، در واقع در حال نجات دادن فرد است و در چنین شرایط اولین اقدام، تماس با اوژانس است.
عضو هیأت علمی و فلوشیپ نورواینترونشن دانشگاه علوم پزشکی مشهد اضافه کرد: پس از تماس با اورژانس، برای بیمار سکته مغزی کد 724 اعلام می شود و این به آن معنا است که در تمام هفت روز هفته به صورت 24 ساعته، گروه درمانی قلب و عروق اورژانس بیمارستان در خدمت این بیمار خواهند بود.
وی نکتهی مهم در بیماری سکته مغزی را کنترل عوامل خطر در این بیماران دانست و گفت: در سکته مغزی حاد، زمان نقش اول را ایفا می کند و گاهی اوقات تا سه ساعت اول بعد از سکته مغزی، شانس تزریق دارو برای بیمار وجود دارد که بتواند لخته ناشی از سکته را حل کند. لذا این بیماران باید سریع تحت MRI قرار گیرند، که نتیجه آن تعیین می کند، چه فردی کاندید تزریق دارو یا خارج کردن لخته با دستگاه است.
دکتر ساسان نژاد اضافه کرد: دستگاه مورد استفاده در بیماران سکته مغزی، آنژیوگرافی بای پلین نام دارد، که یکی از بهترین دستگاه های آنژیوگرافی در خاورمیانه بوده و در بیمارستان قائم (عج) برای بیماران استفاده می شود. با این روش بیمار طی 1 یا 2 روز با وضعیت بهتری، در بخش ICU سکته مغزی قرار می گیرد.
وی همچنین گفت: قسمت مهم درمان فرد دچار سکته مغزی، فیزیوتراپی و بازتوانی بیمار است. در بیماری که نیمی از بدن او فلج شده است، فیزیوتراپی مهمترین درمان بوده و باید توجه داشت که دارو درمانی منجر به درمان و ترمیم عضو فلج شده نمی شود.
دکتر ساسان نژاد به بیماران دچار سکته مغزی توصیه کرد: در برنامه روزانه خود باید کنترل فشار خون و قند خون، پیاده روی تند 5 روز در هفته به مدت 10 تا 15 دقیقه داشته باشند.
عضو هیأت علمی و فلوشیپ نورواینترونشن دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در همین ارتباط، به نجات جان بیمار دچار سکته مغزی توسط تیم درمان قلب و عروق بیمارستان قائم (عج) اشاره کرد و گفت: بیمارخانم ۵۱ ساله ای بود که در ساعت ۱۹.۳۰ دقیقه در منزل دچار Cvaترومبوتیک شده وجهت درمان به اورژانس متمرکز بیمارستان قائم (عج) با کاهش هوشیاری وپارستزی سمت راست بدن مراجعه و پذیرش می شود.
با فعال شدن کد ۷۲۴ پرستار و پزشک در اورژانس اقدامات اولیه درمانی، را برای بیمار انجام می دهند و بیمار ساعت ۲۲ جهت انجام ترومبکتومی در اتاق عمل نورولب پذیرش و تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرد و تیم اتاق عمل با همراهی دکتر ساسان نژاد و مدیریت خانم فاضل به سرعت امکانات لازم را فراهم کرده و عمل ترومبکتومی ساعت ۲۲:۱۵ دقیقه انجام و لخته خون تقریبا به طول یک سانتیمتر در ساعت ۲۲:۲۳ دقیقه ساکشن می شود. بیمار ساعت ۲۲:۳۵ دقیقه مورد اکستوبه قرار می گیرد و بعد از اقدامات درمانی در وضعیت هوشیاری کامل قرار گرفته و قادر به تکلم و حرکت دادن کامل اندام ها می شود.
بیماری که قراربود سال ها با پارستزی، کاهش هوشیاری و وابسته به دیگران زندگی کند، اکنون به همت تیم درمان گروه قلب و عروق مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی قائم هوشیار وبیدار است و مانند سایر افراد می تواند، زندگی عادی داشته باشد و همچنان برای فرزندانش مادری کند. مسلما این کار ارزشمند، بسیار قابل تقدیر است ومجموعه ای که تلاش در جهت بهبودی بیمار داشتند، شایسته بهترین ها هستند.