زائران اربعین براساس مزاج و وضعیت گوارشی خود از غذاهای نذری استفاده کنند

810.jpg - 33.23 kBدانش آموخته طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهارکرد: در هر شـرايطي تا حد امکان مطابق نيازهاي مزاجي خود عمل كنيـد و با اين توجيـه كه خوردن غذاي نذري مشـــكلي ايجـاد نميكنـد، نباید  خود را در معرض غذاهاي مختلف با مزاجهاي متفاوت قرار دهيد. اگر مزاج شـما گرم اسـت از خوراكهاي با مزاج گرم و شـرايطي كه گرمي را بالا ميبرد پرهيز كنيد و اگر مزاج شما سرد است؛ بالعكس رفتار کنید. 

دکتر محمدرضا مهری، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه زائران اربعین باید آگاه باشند که  در انتخاب غذا، توجّه به فصـل و آب و هوا  از اهمیت بالایی برخوردار است، خاطر نشان کرد: در فصـل سـرد مي توان از غذاهاي با مزاج گرمتر و نيز غذاهاي سنگين تر استفاده كرد اما در فصل گرم بيشتر بايد از غذاهايي استفاده كرد كه هم طبع خنكي داشته باشند و هم هضمشان آسان تر باشد. 

وی با اشاره به اینکه از پرخوري، درهم خوري (خوردن غذاهاي مختلف در يك وعده غذايي)، برهم خوري (خوردن غذا قبـل از هضـــم غـذاي قبلي) و ريزه خواري پرهيز كنيـد، بیان کرد:  اين رفتـارهـا منجر بـه پري بـدن از اخلاط غليظ و سنگيني و كرختي بدن مي شود. علاوه براین مصـرف غذاهاي مانده يا غذاهاي سـنگين و ديرهضـم، گرفتگي عضـلات و بيخوابي را به دنبال دارند. 

دانش آموخته طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه به منظور جلوگیری از اختلال هضم و ناراحتی گوارشی از خوردن آب، دوغ، نوشـابه، ماسـت، ترشـي، سـالاد و سـاير مخلفات به همراه غذا خودداري كنيد اما مصرف سبزيجات و زيتون با غذا بلامانع است، اظهار کرد: بعد از غذا و تا سبك شدن معده، از خوردن چيزهايي مانند چاي و ميوه بپرهيزيد، افراد چاق مزاجِ تري دارند و بايد به ويژه از مصرف حجم بالاي غذاهاي سنگين، بيشتر پرهيز كنند.

وی با بیان اینکه افراد لاغراندام بايد در تعداد وعده هاي بيشـــتر، حجم هاي كم و قابل هضـــم غذا بخورند تا كم نياورند، بیان کرد: بهتر اســـت افراد بيشـــتر از غذاهایی اســـتفـاده كنـد كه به آنها عادت دارند يا به غذاهاي معمولشان شـبيه ترند. غذاهاي ايراني به ذائقه ما ايرانيها سـازگارترند. 

دکتر مهری با اشاره به اینکه در صـورت امكان در موكبهاي ايراني ، غذا ميل كنيد، گفت: ميزان نيـاز بـه غـذا در چنين ســـفري كمي بيش از حـالـت عـادّي اســـت امّـا اين نبـايـد جوازي براي پرخوري باشـد. نياز اضـافه به غذا را در ميان وعده ها يعني وقتي كه غذاي وعده قبل از معده خارج شـده و اصطلاحًا سرِدل سبك شده است جبران كنيد. 

وی با اشاره به اینکه در اين گونه سـفرها، گرسـنه ماندن ميتواند به اندازه پرخوري مُضـرّ باشـد،  لذا به موقع و به اندازه نياز غذا مصرف كنيد، ابراز کرد: داشـتن سـكون و آرامش و خودداري از فعاليت زياد و هيجان بعد از غذا ضـروري اسـت. بعد از غذا چند قدم راه برويد و سپس استراحت كنيد امّا تا سه ساعت نخوابيد، علاوه براین سـعي كنيد بعد از صـرف غذا تا سـبك شـدن معده از پياده روي خودداري كنيد و  در صـورتي كه اين كار مقدور نيست، غذا را سبك تر ميل كنيد و يك ساعت نخست بعد از غذا را آهسته تر گام برداريد.

دانش آموخته طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت:  در زمان مصـرف ميان وعده ها كه بايد به حركت خود ادامه دهيد از خوراكيهاي سبك و زودهضم استفاده كنيد و  با ديدن غذاهاي خوشمزه در هر موكبي به سراغ آنها نرويد، سعي كنيد تا ميشود همان عادت سه وعده غذا را رعايت كنيد و در صــورت گرســنگي و ضــعف در فواصــل وعده ها، چنان كه اشــاره شــد ازخوراكيهاي مقوّي امّا سـبك و زودهضـم مانند خشـكبار خام (و به ويژه بادام درختي خام، مويز و انجير خشك) ، عسل، خرما، مخلوط سويق گندم و جو و ... استفاده كنيد.

دکتر مهری اظهار کرد: خرما و به ويژه انواع خشــك آن، يك خوراكي مناســب براي تجديد انرژي اســت امّا خوردن زياد خرما براي مردم ايران و مخصـوصـًا اهالي مناطقي كه خرماخيز نيسـت توصـيه نميشـود. مصـرف زياد خرما به ويژه مخلوط با ارده، هر قدر براي افراد سـردمزاج يك خوراكي مقوّي و مناسـب اسـت؛ افراد مسـتعد و به ويژه افراد گرم مزاج را درمعرض آلرژي، كهير، خشكي پوست، جوشهاي پوستي و ... قرار ميدهد.


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

جمعه, ۰۵ بهمن ۱۴۰۳