بیماران قلبی، کلیوی و دیابتی، جهت انجام سفر پیاده روی اربعین، حتما با پزشک خود مشورت کنند
- بازدید: 41
دانشیار غدد و متابولیسم بالغین دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: بیماران قلبی، کلیوی و دیابتی، چنانچه قصد شرکت در پیاده روی اربعین را دارند، پیش از اقدام به سفر، حتما با پزشک خود مشورت کنند.
دکتر زهرا مظلوم خراسانی در گفتگو با وبدا، ضمن تسلیت ایام اربعین حسینی اظهار کرد: بیماران مبتلا به دیابت برای آمادگی پیاده روی اربعین، باید سه ماه قبل از سفر کنترل مناسب و مشاوره قند خون را با پزشک معالج خود داشته باشند. همچنین با توجه به اینکه، درصد بسیاری از این بیماران دچار مشکلات قلبی عروقی نیز هستند، لذا قبل از سفر پیاده روی اربعین، زائرین مبتلا به بیماری دیابت، چنانچه با بروز هر گونه علائم مثل درد قفسه سینه و تنگی نفس در فعالیت روبرو می شوند، باید از پزشک متخصص قلب و عروق اجازه سفر را دریافت کنند.
دانشیار غدد و متابولیسم بالغین دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، بیماران با سابقه زخم پای دیابتی را دارای ریسک بالا عنوان کرد و افزود: در این بیماران احتمال بروز زخم در هنگام سفر پیاده روی اربعین وجود دارد. همین طور بیمارانی که دچار نارسایی کلیوی و تحت همودیالیز هستند، باید احتیاط لازم را رعایت کنند؛ هر چند که بهتر است درپیاده روی ایام اربعین شرکت نکنند.
وی تاکید کرد: از جمله نکاتی که نیاز است، بیماران مبتلا به دیابت در سفر پیاده روی اربعین رعایت کنند، سبک زندگی و رعایت رژیم غذایی است. با توجه به گرم بودن هوا، از مصرف مایعات شیرین، شربت یا نوشیدنی های شیرین خودداری و یا مصرف آنها را به حداقل برسانند. همچنین توصیه می شود از آب، چای کم رنگ و مایعاتی که حاوی قند نیستند استفاده کنند، تا بدن دچار کم آبی نشود اما این نکته نیز حائر اهمیت است که، همچنان مصرف مایعات شیرین و حاوی قند بالا را مانند زندگی معمولی خود، در سفر رعایت کنند.
دکتر مظلوم درباره ضرورت مصرف کافی و به موقع داروها در سفر اربعین نیز اظهار داشت: زائرین بیمار، حتما باید داروهای خود از جمله داروهای خوراکی و انسولین را طبق روال قبل و با دوز تعیین شده، توسط پزشک معالج خود، در سفر استفاده نمایند و از تغییر دوز و قطع خودسرانه دارو در سفر خودداری کنند. همچنین برای کنترل قند خون بهتر است، که دستگاه کنترل قند خون را همراه خود داشته باشند تا زمانی که دچار علائم شدند حتما از آن استفاده کنند و با کنترل قند بتوانند پایش مناسبی برای دیابت در طول سفر داشته باشند. لذا، تعداد سرسوزن برای اندازه گیری میزان قند خون، انسولین و دارو به میزان کافی، همراه خود داشته باشند.
وی اضافه کرد: چنانچه بیماران نام داروی خود را نمی دانند، حتما روی کاغذ لیست داروها را همراه خود داشته باشند، تا در صورتی که نیاز بود به مراکز سلامت و درمان مراجعه کنند، لیست داروهای آنها کاملا مشخص باشد، بنابراین این بیماران باید به داروهای کنترل قند خون و انسولین، داروهای درمان فشارخون و نیز دوز داورهای خود آگاهی داشته باشند.
دکتر مظلوم این نکته مهم را نیز متذکر شد که بیماران دیابتی حتما روزانه، انگشتان پا، لای انگشتان پا کف پا را معاینه کنند و در صورت بروز تاول، قرمزی و آسیب، باید پیاده روی را قطع کنند، چرا که منجر به برزو زخم پای دیابتی و عوارض بعدی می شود.
وی برای نحوه نگهداری از داروها و انسولین در سفر گفت: داروها و انسولین در معرض آفتاب مستقیم قرار نگیرد؛ اگرچه انسولین های جدید به صوت قلم و خودکار است و نیاز به نگهداری آنها در یخچال نیست، اما باید از قرار دادن آنها در نور آفتاب خودداری کرد.
بیماران باید این نکته را رعایت کنند، که در مکان های پر ازدحام که ممکن است زائرین از گروه خود جدا شوند و یا دسترسی به کادر درمان و وسایل نقلیه کم است و ممکن است برای فرد مشکلی به وجود بیاید، بنابراین در این زمینه احتیاط لازم انجام شود، چرا که افت و افزایش قند خون می تواند برای آنها خطرات زیادی به همراه داشته باشد.
دانشیار غدد و متابولیسم بالغین دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، برای درمان علائم دیابت در این بیماران گفت: چون ممکن است این بیماران، در هنگام پیاده روی دچار افت قند خون شوند، برای جبران آن باید همراه خود میان وعده های حاوی کربوهیدرات از جمله اسنک شیرنی مثل شکلات یا کوکی داشته باشند، که از افت قند خون بیشتر جلوگیری شود.
از دیگر وسایلی که بهتر است بیماران هنگام سفر همراه خود داشته باشند، نوارهای ادراری کتون سنج است که با بروز علائم تشنگی خیلی زیاد، تنفس سریع، مشکلات گوارشی شدید و نیز تغییر علائم سطح هوشیاری، حتما کتون ادرار آنها سنجش و بررسی شود، چرا که نشان دهنده یک اسیدوز دیابتی است که نیاز مبرم به بستری بیمار وجود دارد.
با تغییرات سطح هوشیاری مثل خواب آلودگی، گیجی یا تشنگی خیلی زیاد که با حالت خشک شدن زیاد زبان و یا افت فشار خون همراه است، حتما بیماران باید به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کنند و سرم درمانی و کنترل قند خون برای آنها انجام شود.