غربالگری بیماری هپاتیت برای مادران باردار انجام می شود 

733.jpg - 8.65 kBکارشناس مسوول بیماریهای آمیزشی و هپاتیت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: هپاتیت های ویروسی، بیماری مسری است که بسته به نوع از طریق خون و مایعات بدن(جنسی) منتقل می شود. از همین رو احتمال انتقال هپاتیت ها در بارداری از مادر به جنین وجود دارد، بنابراین غربالگری این بیماری برای مادران باردار در سیستم بهداشتی انجام می شود.
دکتر علی حسین پور در گفتگو با وب دا با بیان اینکه در صورت ابتلا به هپاتیت B و C احتمال انتقال هپاتیت از مادر به جنین در بارداری وجود دارد. افزود: بسیاری از مادران باردار از ابتلا به ویروس آگاهی ندارند زیرا عفونت گاهی هیچ علامت و نشانه ای ایجاد نمی کند اما انجام غربالگری برای جلوگیری از سرایت بیماری از مادر به جنین از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی هپاتیت را مجموعه ای از عفونت های ویروسی برشمرد که بر کبد تاثیر گذاشته و منجر به آسیب این اندام می شوند که هپاتیت A، B و C سه فرم اصلی هپاتیت بوده و در هپاتیت A اغلب بیماری حاد و کوتاه مدت است(از طریق آب آلوده بیشتر منتقل می شود)، اما هپاتیت B و C می توانند به فرم مزمن تبدیل شوند. هپاتیت A و B با استفاده از واکسن قابل پیشگیری می باشد اما واکسنی برای پیشگیری از هپاتیت C در دست نیست.
دکتر حسین پور توصیه کرد: همه خانم های باردار غربالگری هپاتیت B را بهتر است در اولین مراجعه دوران بارداری انجام دهند و انجام غربالگری هپاتیت C نیز به خانم های بارداری که دارای برخی فاکتورهای خطر مثل اعتیاد، تماس با سرنگ آلوده و... هستند، توصیه می شود.
کارشناس مسوول بیماریهای آمیزشی و هپاتیت معاونت بهداشت دانشگاه اظهار داشت: بانوان مبتلا به هپاتیتB و Cدر بارداری باید مراقبت های بیشتری که شامل انجام آزمایش خون، تست های کبدی دریافت نمایند.
دکتر حسین پور تصریح کرد: ویروس هپاتیت B از طریق تماس مستقیم با مایعات بدن (مانند خون ، مایع منی یا مایعات واژن) منتقل می شود و در رابطه جنسی محافظت نشده یا هنگام استفاده از سوزن هایی که برای تزریق مواد مخدر استفاده می شود انتقال می یابد و نوزاد می تواند با قرار گرفتن در معرض خون و مایعات آلوده در هنگام زایمان به ویروس مبتلا شود و اکثر بانوان باردار مبتلا به عفونت حاد ویروس هپاتیت B، اگر اقدامات درمانی و پیشگیری انجام نشود این ویروس را به نوزادان خود منتقل می کنند ، لذا شناسائی مادر مبتلا و درمان و انجام واکسیاسون و ایمونوگلوبولین در نوزاد از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی با اشاره به اینکه عفونت ویروسی هپاتیت B در نوزادان می تواند شدید بروز کند، خاطرنشان کرد: همه مادران باردار باید از نظر هپاتیت B مورد آزمایش قرار بگیرند تا به موقع از ابتلای نوزاد جلوگیری شود، البته مادران مبتلا به هپاتیت B و C می توانند به نوزاد خود شیر دهند و از طریق شیردهی بیماری منتقل نمی شود.
دکتر حسین پور ادامه داد: واکسیناسیون هپاتیت برای جلوگیری از انتقال به نوزاد در عرض چند ساعت پس از تولد انجام و سپس در دو ماهگی ،چهارماهگی و شش ماهگی به شکل واکسن ترکیبی پنتاوالان زده می شود و آزمایشاتی نیز برای اندازه گیری سطح آنتی بادی انجام می شود، که اگر نتایج آزمایش نشان دهد نوزاد مبتلا به ویروس هپاتیت B است، باید تحت مراقبت های پزشکی مداوم قرار گیرد و برای ارزیابی سلامت نوزاد و نحوه عملکرد کبد ویزیت منظم پزشک مورد نیاز است.
وی با اشاره به اینکه هیچ واکسنی برای محافظت در برابر ویروس هپاتیت C وجود ندارد، اما درمان های موثر بیماری بدست آمده است . لذا تشخیص زود مبتلایان و درمان آن کمک کننده است. در مشهد بیش از یک هزارو دویست نفر در این سه سال تحت درمان هپاتیت سی قرار گرفته و به بهبودی کامل رسیده اند.
دکتر حسین پور با بیان اینکه در هپاتیت C می توان به نوزاد خود شیر دهند( البته اگر زخم یا جراحتی بر روی نوک سینه مادر وجود داشته باشد باید از شیردهی تا بهبود زخم خودداری گردد) گفت: بانوان مبتلا به ویروس هپاتیت نباید بیماری خود را مخفی کنند و اگر مراکزی که زایمان را انجام می دهند، به شرایط بیمار آشنا نباشند ممکن است تبعات خاص برای نوزاد داشته باشد و انتقال صورت گیرد..
وی تاکید کرد: بنابراین اگر بیمار مبتلا به هپاتیت، تمایل به بارداری دارد می تواند با مراقبت های لازم و حفاظت از خود تا حد زیادی شانس بهره مندی از داشتن یک نوزاد سالم را در خود افزایش دهد.
از ابتدای سال 1403 تعداد 25 هزار مادر باردار در سیستم بهداشتی آزمایش هپاتیت بی انجام داده که کمتر از نیم درصد این مادران تست مثبت داشته و تحت مراقبت های لازم قرار گرفته اند و نوزادان آنها واکسن و ایمونوگلوبولین اختصاصی دریافت داشته اند.


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

جمعه, ۰۵ بهمن ۱۴۰۳