افراد بالغ، فشار خون خود را حداقل سالی یک بار بررسی کنند

084.jpg - 21.29 kBعضو هیات علمی بیماری های قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه افراد دارای فشار خون بالا اغلب از بالا بودن فشار خود بی اطلاع هستند اظهار کرد: توصیه می کنیم افراد بالغ فشار خون خود را حداقل سالی یک بار بررسی کنند، تا چنانچه دچار بیماری پرفشاری خون بودند هر چه سریعتر درمان آغاز شود.

دکتر بهرام شهری در گفتگو با وبدا، به مناسبت روز پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی اظهار داشت: بیماری های قلبی عروقی اولین و شایع ترین علت مرگ و میر در تمام دنیا و ایران است و با توجه به همین مورد، درباره راههای پیشگیری و درمان آن بیشتر باید اطلاع رسانی شده، تا عموم مردم نسبت به این بیماری که بیشترین بار ناتوانی و مرگ و میر را به خود اختصاص داده است، آگاهی یابند.

بیماری های قلبی در جنس مرد  معمولا به طور میانگین 10 سال زودتر بروز می کند، به همین دلیل در سنین میانسالی در بین مردان بیشتر شاهد بیماری قلبی هستیم، اما در سنین بالاتر و بعد از سنین یائسگی در خانم ها، میزان ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی در هر دو جسن مرد و زن یکسان است.

با توجه به تفاوت های ژنتیکی و هورمونی که در بین زنان و مردان وجود دارد، هورمون هایی مثل استروژن و پروژسترون در بین خانم ها قبل از سنین یائسگی اثر حفاظتی برای قلب دارد، البته  این بدان معنا نیست که ما بعد از یائسگی از این هورمون ها برای پیشگیری از ابتلا به بیماری قلبی استفاده کنیم، چه بسا استفاده از آن بتواند تشدید بیماری قلبی را در پی داشته باشد.

متخصص بیماری های قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، عوامل ژنتیکی و محیطی را از علل ابتلا به بیماری های قلبی بر شمرد و افزود: بیماری های ایسکمیک قلبی می تواند به دلایل ژنتیکی و محیطی بروز کند و بر همین اساس برخی افراد به صورت ژنتیکی مستعد بیماری های قلبی عروقی هستند.لذا اگر در فردی در خانواده درجه یک شامل پدر، مادر، خواهر و برادر، بیماری های قلبی به خصوص در سنین پایین بروز کرده باشد، احتمال اینکه این فرد مبتلا به بیماری ایسکمیک قلبی شود بیشتر خواهد بود و ابتلا به بیماری ایسکمیک قلبی در خانواده درجه اول مذکر یعنی پدر یا برادر در سن زیر 55 سال و خانواده درجه یک مونث مثل مادر و خواهردر سن کمتر از 65 سال، شانس ابتلا را افزایش می دهد.

وی همچنین گفت: علاوه بر عوامل ژنتیکی، علل محیطی نیز در ابتلا به بیماری قلبی نقش مهمی دارند که از 4 عامل خطر اصلی، می توان به بیماری های دیابت، پرفشاری خون، چربی خون بالا و مصرف دخانیات اشاره کرد. همچنین چاقی، بی تحرکی، رژیم غذایی ناسالم و آلودگی هوا نیز از جمله علل ابتلا به بیماری های ایسکمیک قلبی هستند.

فوق تخصص آنژیوپلاستی و استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در خصوص راهکارهای پیشگیری از ابتلا به بیماری قلبی گفت: با توجه به اینکه، مهم ترین علامت پرفشاری خون، بی علامت بودن آن است و بسیاری از افراد فشار خون بالا دارند اما از آن اطلاعی ندارند، توصیه می کنیم که افراد بالغ فشار خون خود را حداقل سالی یک بار بررسی کنند تا چنانچه دچار بیماری پرفشاری خون شدند سریعتر درمان صورت گیرد تا از عواقب ابتلا به پرفشاری خون که یکی از آن ها بیماری قلبی عروقی و سکته های مغزی هستند، پیشگیری شود.

وی خاطرنشان کرد: علاوه بر بررسی فشار خون، انجام غربال گری برای بیماری های چربی خون بالا و دیابت نیز ضرورت دارد تا در صورت ابتلا، اقدام درمانی به موقع صورت گیرد و از بروز عوارضی که باعث بیماری قلبی می شوند، پیشگیری شود. لذا توصیه ما بر این است که همه مردم به صورت معمول آزمایش های غربال گری را انجام دهند، چرا که تشخیص زودرس، درمان به هنگام و پیشگیری از ابتلا را به همراه خواهد داشت.

دکتر شهری اضافه کرد: آزمایش های غربال گری در افراد سالم هر دو یا سه سال یکبار باید تکرار شود چرا که به عنوان مثال فردی که مبتلا به بیماری چربی خون بالا است، تا مدت ها ممکن است علامتی نداشته باشد و اولین علامت آن بروز سکته قلبی یا مغزی باشد. لذا مهم است که خیلی سریع  متوجه عوامل خطر شویم تا با درمان به موقع از ابتلا به بیماری قلبی پیشگیری شود.

وی همچنین یادآور شد؛ از دیگر راه های پیشگیری ابتلا به بیماری قلبی سبک زندگی سالم، رژیم غذایی سالم، تحرک کافی و جلوگیری از افزایش وزن است. حتی الامکان باید از رژیم غذایی کم نمک و کم چربی استفاده و از  غذاهای فراوری شده و فست فود ها پرهیز شود. مردم باید روزانه به مدت حداقل 30 دقیقه و 150 دقیقه در هفته پیاده روی و ورزش را در برنامه خود بگنجانند.


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

جمعه, ۰۵ بهمن ۱۴۰۳