مشاورههای ژنتیکی و تلاش متخصصان این حوزه نقش مهمی در تولد نوزاد سالم داشته است
- بازدید: 88
عضو هیأت علمی گروه ژنتیک پزشکی و پزشکی مولکولی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: مشاورههای ژنتیکی و تلاش متخصصان این حوزه نقش مهمی در تولد نوزاد سالم داشته است و ما در بیش از 50 درصد از خانمهای با سقط مکرر تولد فرزند سالم داشتهایم.
دکتر احسان غیور در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: به دلیل آمار بالای ازدواجهای خویشاوندی و افزایش سن باروری مشکلات ژنتیکی در ایران به نسبت آمار جهانی آن شیوع بیشتری دارد و نیاز به آگاهی رسانی به خانواده در راستای تحقق موضوع جوانی و افزایش جمعیت است.
وی تصریح کرد: سن مناسب بارداری در راستای داشتن جنین سالم و همراه با باروری مؤفق و تولد فرزند سالم بسیار حائز اهمیت است در کنار آن باید در قبل از بارداری هم مشاوره ژنتیک انجام شود.
متخصص ژنتیک پزشکی با بیان اینکه سن مناسب بارداری بین 25 تا 35 سال است، خاطرنشان کرد: اگر باروری زودتر از سن حداقلی اشاره شده بهوقوع پیوست منعی ندارد، اما بهتر است که از زمان حداکثری آن دیرتر نباشد، چرا که بعد از 35 سال بارداری سختتر و روشهای نگهداری جنین پرهزینهتر میشود.
دکتر غیور افزود: خانوادهها در بارداری دیرهنگام نسبت به آینده بچه نگران هستند و بهترین کار جهت رفع این نگرانی ازدواج بهموقع و فرزندآوری بههنگام است و اینکه مواردی همچون تحصیل، اشتغال و مسائل اقتصادی را بهانه نکنیم، ضمن اینکه مشکلات فاصله سن زیاد پدر و مادر با فرزند هم مشاهده نخواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه افرادی که در سن باروری نیستند با روشهای نوین و روز دنیا باردار میشوند، گفت: لقاح آزمایشگاهی یا لقاح خارج رحمی یا بارداری به روش آی وی اف، یک سری اقدامات پیچیده است که برای کمک به باروری یا جلوگیری از مشکلات ژنتیکی استفاده میشود. در حین آی وی اف تخمکهای بالغ از تخمدان جمع آوری و بازیابی میشوند و در آزمایشگاه بارور میشوند.
عضو هیأت علمی گروه ژنتیک پزشکی و پزشکی مولکولی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه در حوزه فرزندآوری و همچنین درمان ناباروری باید به خوبی از ظرفیت ماماها و مراقبان سلامت استفاده شود، بیان کرد: همچنین باید اشاره کنیم که در حوزه کمک باروری هم درصد موفقیت بالایی داشتیم و میانگین آن در کشور 35 درصد بوده و میانگین جهانی آن نیز 45 درصد است و در تلاش هستیم تا که با کنار گذاشتن اضطراب فرزندآوری و کنترل موضوعاتی همچون مسائل اقتصادی به این عدد نزدیکتر شویم.
دکتر غیور با ذکر این نکته که مشاوران ژنتیکی کمک کننده در موضوعات ازدواج و فرزندآوری هستند، تأکید کرد: در گذشته باورهای غلطی وجود داشت و اینکه اگر بیماری داشتی از نعمت فرزند محروم هستی، موضوعی که با شیوههای درمانی نوین و روز دنیا به طور کل رد شده و بسیاری از زوجینی که یکی از آنان و یا هر دو نفر آنها مشکلی داشتند فرزندان سالم به دنیا آوردند.
وی ضمن اشاره به برگزاری سمینار یک روزه سلامت مادر و جنین در مشهد، بیان کرد: این سمینار با اهمیت آشنایی با آموزشهای روز دنیا در موضوع بارداری و حفظ سلامت مادر و جنین برگزار میشود و در این سمینار یک روزه از از ساعت 9:30 تا 13 روز جمعه بیستم مهر ماه امسال برگزار میشود 9 سخنرانی شاخص و کلیدی با موضوعات نقش ژنتیک در سلامت کودک، سونوگرافیها و آزمایشهای لازم حین بارداری، تغذیه، ورزش و فعالیت بدنی مناسب حین بارداری، روانشناسی و تغییرات روحی و روانی مادر و برخورد صحیح با آنها، شکایتهای شایع مادران حین بارداری همچون دیابت بارداری، تهوع، یبوست و غیره خواهیم داشت.
دبیر علمی سلامت مادر و جنین افزود: هدف ژنتیک این است که به فرزندآوری و جوانی جمعیت کند و اینکه در این حوزه آرامش به خانواده هیده شود و به هیچ وجه نگران غربالگری، سونوگرافی و دیگر مسائل دوران بارداری نباشند؛ در همین خصوص باید اشاره کنیم که متخصص ژنتیک با اقدامات تشخیصی بهموقع موجب اطمینان شده و این کار به خودی خود موجب دوری از اضطراب شده است.
دکتر غیور اضافه کرد: ما حتی در مواردی هم که سقطهای مکرر داشتند تولد فرزند سالم را داشتیم و این گروه از مادران حداقل 2 نوبت سقط را داشتند و طبق آخرین آمارهای ثبت شده در بیش از 50 درصد از خانمهای با سقط مکرر تولد فرزند سالم داشتیم و این گروه از مادران باید به جای ناامیدی به نزد یک پزشک متخصص ژنتیک و یا مراکز فعال در این حوزه مراجعه کنند تا که مشکلشان بهموقع درمان شود.