باید برای هر فرد یک برنامه غذایی مناسب و متناسب با شرایط و وضعیت ژنتیکی‌اش اجرا شود

دبیر اجرایی اولین‌ سمینار سلامت مادر و جنین گفت: در راستای داشتن بدنی سالم و دوری از انواع بیماری‌ها باید برای هر فرد یک برنامه غذایی مناسب و متناسب با شرایط و وضعیت ژنتیکی‌اش لحاظ شود.

دکتر فاطمه اقبال در اولین‌ سمینار سلامت مادر و جنین، اظهار کرد: نقش ژنتیک در تغذیه و ورزش در قبل، حین و بعد از بارداری مادران و همچنین داشتن یک برنامه غذایی مناسب در فرزندان آنها بسیار مهم بوده و هست و باید در این خصوص به موضوع پزشکی فرد محور هم توجه شود.

وی بیان کرد: در هر فرد باید یک برنامه غذایی مناسب و متناسب با شرایط و وضعیت ژنتیکی‌ای که دارد داشته باشیم و به افرادی که پاسخ مثبت به موارد لحاظ شده در ژنتیک تغذیه‌ای نمی‌دهند توصیه بر انجام ژنتیک ورزش و حرکاتی همچون پیاده‌روی آهسته و استفاده از تردمیل با شیب آهسته و با سرعت کم داریم؛ به‌طور مثال در ورزش فوتبال از فردی که سرعت بالایی به لحاظ ژنتیکی دارد در خط حمله و بلعکس از کسی که از سرعت پائین‌تری در این خصوص برخوردار است در خط دفاعی استفاده می‌شود.

متخصص کودکان و نوزادان با بیان اینکه در تست‌های ژنتیک تغذیه متناسب با شرایط هر فرد تجویز مصرف کافئین و انواع ویتامین‌ها را داریم، خاطرنشان کرد: مصرف کافئین در کنترل فشار خون و پیشگیری از دیابت موثر است، اما به کسانی که سابقه فشار بالا دارند مصرف کافئین خیلی توصیه نمی‌شود و در کنار آن تاکید بر مصرف امگا ۳ و ویتامین‌های C ،B و D داریم.

دکتر اقبال اضافه کرد: همچنین مصرف نوشیدنی‌های مفید و حاوی انواع ویتامین‌ها و ترجیحاً از نوع طبیعی آن هم در داشتن بدنی سالم و مقوی موثر بوده و هست و یک نمونه بارز آن فوایدی موجود در مرکبات است.

وی تاکید کرد: تغذیه یک کودک به ظاهر از بعد از تولد و با خوردن شیر از پستان مادر آغاز می‌شود، اما این فرد در زمان جنینی هم از بند ناف مادر تغذیه می‌کند و مادران باید در طول دوره بارداری‌شان از خوردن چیزهای که برای خودشان و جنین در داخل رحمشان مضر است پرهیز نمایند.

مشاور ژنتیک کودکان و عضو هیات علمی گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی مشهد ضمن تاکید بر تولد فرزند سالم و پیشگیری از بیماری‌های کودکان و تشخیص و درمان به‌موقع بیماری‌ها در دوره جنینی و قبل از تولد، تصریح کرد: معتقدیم که یکی از بهترین راه‌های تشخیصی در خصوص اختلالات کروموزومی جنین انجام غربالگری به روش OSCAR در ۳ ماهه اول بارداری است و در این روش تمامی مراحل غربالگری نظیر سونوگرافی تخصصی NT و آزمایش خون با پشتوانه مشاور تخصصی ژنتیک همراه با مشاوره‌های مامایی انجام می‌شود.

مراقبت‌های ژنتیکی از پیش از بارداری مادر تا زمان تولد نوزاد بسیار مهم است

در این سمینار دکتر احسان غیور، دبیر علمی اولین‌ سمینار سلامت مادر و جنین متخصص ژنتیک پزشکی، گفت: علم ژنتیک در سال‌های اخیر پیشرفت‌های بسیارخوبی داشته و ما اثرات مثبت آن را در زمان‌های مختلف به‌ویژه در دوران بارداری که در تولد یک نوزاد سالم نقش‌آفرین بوده دیده‌ایم.

وی افزود: ما باید متناسب با پیشرفت‌های نوین در حوزه پزشکی باید علم پزشکان و فعالان حوزه سلامت را هم به‌روز کنیم تا که خدمت مورد نظر متناسب با نیاز بیمار و آخرین شیوه‌ها و دستورالعمل‌های روز دنیا ارائه گردد.

عضو هیات علمی گروه ژنتیک پزشکی و پزشکی مولکولی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره طراحی موجودات براساس تولید مثل و DNA بوده که توانسته مدت زمان ۴ هزار سال را کپی نماید و نسل‌های متعددی را به‌وجود آورد، بیان کرد: ما همواره در مسیر تولد یک فرزند سالم و پیشگیری از هرنوع بیماری بر استفاده مناسب از به‌روزترین شیوه‌های مراقبتی و درمانی که مطابق با آخرین دستورالعمل‌های سازمان بهداشت جهانی بوده تاکید داریم.

دکتر غیور خاطرنشان کرد: مراقبت‌های ژنتیکی از پیش از بارداری مادر تا زمان تولد نوزاد بسیار مهم بوده و هست و این کار به‌صورت مشترک توسط متخصصان ژنتیک، زنان و زایمان، مامایی و کودکان انجام می‌شود و با اطمینان می‌گوییم مراقبت ژنتیکی درست خطر ابتلا به مشکلات مختلفی همچون سندروم داون را به صفر می‌رساند.

وی اضافه کرد: بالا رفتن سن ازدواج و فرزندآوری، سن بالای مادر در زمان حاملگی، کم توجهی به نقش ژنتیک در تولد نوزاد سالم و عدم استفاده درست از روش‌های کمک‌ باروری از جمله دلایل تولد نوزادان با مشکل سندروم داون بوده است.

متخصص ژنتیک تصریح کرد: طبق آخرین آمارهای سازمان بهداشت جهانی از هر ۱۰۰ تولد در ۹۹ مورد آن نوزاد سالم متولد شده و تنها یک مورد با مشکل مواجه بوده که علت آن عدم انجام اقدامات ژنتیکی موردنیاز در قبل و حین بارداری بوده است.

دکتر غیور تاکید کرد: مناسب‌ترین سن برای بارداری و فرزندآوری ۲۵ تا ۳۵ سال است و در ازدواج‌های فامیلی و خویشاوندی هم توصیه بر انجام مشاوره‌های زنتیکی پیش از تصمیم زوجین به فرزندآوری و آغاز دوره بارداری و نیز غربالگری‌های قبل و حین ازدواج، قبل از بارداری از مادر و حین بارداری از جنین و همچنین پس از تولد از نوزاد تاکید داریم.

وی خاطرنشان کرد: رسالت ما در حوزه ژنتیک سلامت جنین و تولد یک نوزاد سالم بوده و در برنامه‌های آموزشی‌ای که برای مادران باردار داریم پیرامون‌ موضوعاتی همچون تغذیه سالم و فعالیت بدنی مناسب سخن می‌گوییم و به اطرافیان آنها هم توضیحاتی در خصوص سلامت مادر و جنین با انجام کارهایی همچون عدم مصرف دخانیات بیان می‌شود.

تاکید بر اهمیت غربالگری و سنوگرافی در تولد نوزاد سالم و پیشگیری از ایجاد مشکل سندروم داون در جنین

در اولین سمینار سلامت مادر و جنین ۹ سخنرانی تخصصی در موضوعاتی همچون نقش ژنتیک در سلامت کودک، سونوگرافی‌ها و آزمایش‌های لازم حین بارداری، تغذیه، ورزش و فعالیت بدنی مناسب حین بارداری، روانشناسی و تغییرات روحی و روانی مادر و برخورد صحیح با آنها و شکایت‌های شایع مادران حین بارداری مانند دیابت بارداری، تهوع، یبوست و غیره توسط دکتر احسان غیور، دکتر امیرحسین هاشمی‌عطار، دکتر سلمه دادگر، دکتر بهاره ایمانی، دکتر فاطمه اقبال، دکتر حمیدرضا هاشمیان، دکتر حسن بادبر، دکتر الهام جنیدی و دکتر هاشم قادری که از متخصصان حوزه‌های ژنتیک، رادیولوژی، زنان و زایمان، کودکان و نوزادان، تغذیه، پاتولوژی، مامایی و روانشناسی هستند ارائه شد.

مخاطب این سمینار یک روزه پزشکان متخصص در حوزه‌های ژنتیک، سونوگرافی جنین و رادیولوژی، زنان و زایمان (طب مادر و جنین)، کودکان، مشاور ژنتیک، پاتولوژی، ژنتیک خانواده، مامایی، تغذیه و روانشناسی بودند آخرین دستاوردهای روز دنیا در موضوع ژنتیک و نقش و اهمیت آن در حوزه تولید مثل و از قبل از بارداری تا زمان تولد نوزاد بیان شد.

سخنرانان این سمینار تخصصی بر اهمیت غربالگری و سنوگرافی در تولد نوزاد سالم و پیشگیری از تولد نوزاد با مشکل سندروم داون تاکید کردند و معتقد بودند که داشتن یک نوزاد سالم و زیبا حق مسلم تمامی پدران و مادران است.

همچنین در این سمینار یک روزه ضمن بررسی شکایت‌های شایع مادران حین حاملگی، مصرف داروها و ویتامین‌ها طبق تجویز پزشک متخصص زنان و زایمان و مراقبت‌های لازم در طی ماه‌های اول تا نهم بارداری، بر تغذیه سالم در هزار روز اول و نیز تشویق فرزندان به عادات غذایی سالم تاکید شد و متخصصان حاضر در این سمینار تخصصی معتقد بودند که مصرف مقوی‌هایی همچون ماهی در ۳ ماهه‌های اول و سوم دوران بارداری نقش بسیار موثری در تقویت جنین و تولد یک نوزاد سالم و نیز تغذیه مناسب مادر در طول دوران شیردهی به‌ویژه ۶ ماهه اول که کودک غذای کمکی‌ای ندارد بسیار حائز اهمیت بوده و هست.

0222.jpg - 54.31 kB

 


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

پنجشنبه, ۰۴ بهمن ۱۴۰۳