آرتروز در زنان بیشتر از مردان شایع است/ تغییر سبک زندگی مهمترین راهکار پیشگیری از ابتلا به آرتروز
- بازدید: 113
فلوشیپ فوق تخصصی مچ پا و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: آرتروز بیماری بسیار شایعی است که میتواند هر مفصلی در بدن را درگیر کند و تأثیر این بیماری بر مفاصل مختلف باعث ناتوانی بیمار در انجام فعالیتهای روزمره میشود که ابتلا به این بیماری در زنان شیوع بالاتری از مردان دارد.
دکتر علیرضا موسویان، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه درمان خاصی برای آرتروز وجود ندارد، اما راههایی برای مدیریت علائم آن وجود دارند که به کاهش درد و افزایش کیفیت زندگی کمک میکنند، گفت: این بیماری غضروف مفصلی را تحت تاثیر قرار می دهد و به مرور زمان موجب تخریب آن می شود. با آسیب دیدن غضروف ها استخوان ها به طور مستقیم در تماس با یکدیگر قرار می گیرند. همین عامل موجب بروز درد و ناراحتی برای بیمار می شود.
وی با بیان اینکه عوامل بسیاری در بروز آرتروز دخیل هستند، گفت: خطر بسیاری از انواع آرتروز با بالا رفتن سن افزایش مییابد علاوه براین بیماری آرتروز در زنان شیوع بالاتری دارد، همچنین اضافه وزن فشار زیادی را بر مفصل وارد می کند که این امر باعث میشود مفصل بیشتر در معرض آسیب دیدگی و آرتروز قرار بگیرد.
دکتر موسویان با اشاره به اینکه برخی از مشاغل مستلزم انجام حرکت های تکراری یا بلند کردن اجسام سنگین هستند که این موضوع می تواند منجر به افزایش فشار یا آسیب به مفاصل و درنتیجه بروز آرتروز شود، گفت: زمانی که مفاصل هنگام ورزش یا تصادفات آسیب بینند، خطر ابتلای مفصل آسیب دیده به آرتروز افزایش مییابد علاوه براین افرادی که در خانواده خود فردی مبتلا به آرتروز دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار میگیرند.
عضو هیات علمی گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه بسیاری از عوامل میکروبی مانند باکتری ها و ویروس ها ممکن است باعث عفونت در مفاصل و ایجاد انواع آرتروز شوند، گفت: مصرف سیگار و استفاده از سایر مواد مخدر خطر ابتلا به آرتروز را افزایش میدهند.
فعالیت بدنی منظم راهکار پیشگیری از ابتلا به آرتروز
وی با بیان اینکه اگر بهطور منظم فعالیت بدنی نداشته باشید، بیشتر در معرض ابتلا به آرتروز قرار میگیرید، گفت: از آنجایی که درمان آرتروز بستگی به علت آن دارد، شناسایی انواع آن بسیار اهمیت دارد. استئوآرتریت، روماتیسم مفصلی، آرتروز کودکان و آرتروز عفونی چهار نمونه از شایع ترین انواع آرتروز هستند.
دکتر موسویان با اشاره به اینکه علائم و نشانه های آرتروز معمولا به آرامی و با گذر زمان خود را نشان می دهند، گفت: درد در هنگام حرکت دادن مفصل، حساس بودن به لمس مفصل (حتی فشار بسیار کم )، سفت و خشک شدن مفصل خصوصا صبح ها بعد از بیدار شدن از خواب، کم شدن انعطاف پذیری و اختلال در باز و بسته کردن مفصل، کاهش دامنه حرکتی مفصل، قرمزی و داغ شدن مفصل، صداهای غیرطبیعی در هنگام راه رفتن و حرکت دادن مفصل، از جمله علایم بیماری آرتروز است و با گذر زمان بیماری آرتروز به قدری شدید می شود که بیمار را از انجام کارهای روزمره باز می دارد.
وی با تاکید براینکه تغییر سبک زندگی یکی از مهم ترین اقدامات برای پیشگیری و حتی درمان آرتروز است، ابراز کرد: اضافه وزن موجب می شود بدن مقدار بیشتری از پروتئینهای مخرب را تولید کند بنابراین کاهش چند کیلو وزن باعث کاهش فشار و التهاب در مفاصل میشود و احتمال ابتلا به آرتروز را کاهش میدهد.
دکتر موسویان با اشاره به اینکه اگر عضلات ضعیفی داشته باشید، بیشتر در خطر ابتلا به آرتروز قرار دارید، ابراز کرد: تمرینات ورزشی در آب از بهترین گزینهها برای بیماران مبتلا به آرتروز و انواع دیگر آرتریت محسوب میشوند علاوه براین آسیبدیدگی یک مفصل در بزرگسالی فشار بیشتری بر مفاصل وارد میکند. اگر در دروان جوانی دچار آسیبدیدگی مفصلی شوید، همان مفصل در دوران پیری به آرتروز مبتلا خواهد شد.
وی اظهار کرد: مصرف برخی غذاها از جمله امگا3 و ویتامین دی، در کاهش ابتلا به این بیماری مؤثر است. اسید چرب امگا3 موجب کاهش التهاب مفصل میشود و همین امر احتمال ابتلا به آرتروز را تا چندین برابر کاهش می دهد علاوه براین پیشنهاد می شود در کنار مصرف چنین موادی از مصرف مواد غذایی بسیار شیرین و پرچرب نیز خودداری کنید؛ زیرا بالا بودن سطح قند خون باعث افزایش سرعت شکلگیری مولکولهایی میشود که باعث سختتر شدن و حساستر شدن غضروف نسبت به فشارهای مکانیکی میشوند. دیابت همچنین باعث تحریک التهاب سیستماتیک در بدن و در نتیجه تحلیل غضروفها میشود.