افراد در سنین بین 18 تا 50 سالگی، روزانه 1000mg کلسیم و 50 تا 70 سالگی 1200mg کلسیم نیاز دارند
- بازدید: 181
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و فوق تخصص روماتولوژی با اشاره به عوامل پیشگیرانه در بیماری پوکی استخوان گفت: زنان و مردان در سنین بین 18 تا 50 سالگی روزانه 1000mg کلسیم و 50 تا 70 سالگی 1200mg کلسیم نیاز دارند، که می توانند این میزان کلسیم را از مکمل و رژیم غذایی خود دریافت کنند.
دکتر مژده قمری در گفتگو با وبدا، پوکی استخوان یا استئوپروز را شایع ترین بیماری متابولیک استخوان دانست و گفت: این بیماری زمانی به وجود می آید که تعادل بین تشکیل و تخریب استخوان از بین برود.
وی تاکید کرد: پوکی استخوان بیماری خاموشی است که مهم ترین علامت آن درد ناشی از شکستگی استخوان ها است و شکستگی استخوان ها به خصوص در نواحی ستون فقرات، استخوان های لگن و انتهای ساعد به عنوان شایع ترین محل های شکستگی از عوارض عمده پوکی استخوان هستند. شکستگی مهره ها، ستون فقرات منجر به کوتاهی قد، حالت خمیدگی بدن به سمت جلو و کمردرد می شود.
دکتر قمری همچنین گفت: ابتلا به پوکی استخوان تا حدودی وابسته به توده تراکم استخوانی است که در دوارن جوانی به دست آمده است و حداکثر میزان توده استخوانی در حدود 24 سالگی شکل می گیرد، ولی در نهایت در سن 30 سالگی با افزایش سن تخریب نسج استخوان از بازسازی آن بیشتر می شود که این روند در زنان بعد از یائسگی می تواند تشدید شود.
وی با اشاره به عوامل خطر پوکی استخوان که به دو دسته تعدیل ناپذیر و تعدیل پذیر تقسیم می شوند گفت: از عوامل تعدیل ناپذیر جنسیت، سن، نژاد و شاخص توده بدنی (BMI) پایین است که با افزایش سن توده و تراکم استخوانی کمتر می شود. از عوامل تعدیل پذیر می توان به هورمون های جنسی اشاره کرد. کاهش هورمون های جنسی در هر دو جنس زن و مرد باعث ضعف استخوانی می شود. پایین آمدن سطح استروژن خون در خانم ها از سن یائسگی و کاهش تدریجی تستسترون در مردان سالمند و یا در افرادی که تحت درمان سرطان پروستات یا سرطان پستان هستند، باعث کاهش تستسترون و استروژن در بدن می شود که از عوامل خطر مهم بشمار می روند.
بیماری های تیروئید از جمله پرکاری غده تیروئید یا هایپرتیروئیدیسم، مصرف بی اندازه قرص لووتیروکسین سدیم که برای درمان کم کاری تیروئید یا هیپوتیروئیدیسم استفاده می شود نیز یکی از عوامل خطر ابتلا به پوکی استخوان است. همچنین بیماری التهابی از جمله بیماری های روده ای، بیماری های مزمن کبد و کلیه، بیماری های روماتولوژی مثل لوپوس، آرتریت روماتوئید و انواع سرطان نیز از عوامل خطر تشدید کننده پوکی استخوان عنوان شده اند.
فوق تخصص روماتولوژی، با اشاره به اینکه تغذیه نامناسب می تواند باعث پوکی استخوان شود گفت: کاهش دریافت رژیم های غذایی یکی از عوامل خطر این بیماری به شمار می روند. از دیگر عوامل تشدیده کننده بیماری پوکی استخوان می توان به استفاده طولانی مدت از داروهای استروئیدی مثل کورتیکواستروئیدها، هیدروکورتیزون، دگزامتازون، شیوه زندگی کم تحرک، استعمال دخانیات و مصرف بیش از اندازه مشروبات الکلی اشاره کرد.
وی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری پوکی استخوان گفت: تغذیه مناسب، انجام فعالیت های ورزشی منظم ازضروریات لازم برای حفظ سلامت استخوان ها در طول عمر یک انسان است.
دکتر قمری در ادامه درباره میزان دریافت کلسیم روزانه برای بدن گفت: زنان و مردان در سنین بین 18 تا 50 سالگی روزانه 1000mg کلسیم و 50 تا 70 سالگی 1200mg کلسیم نیاز دارند، که می توانند این میزان کلسیم را از مکمل و رژیم غذایی خود دریافت کنند. همچنین ویتامین D برای جذب کلسیم مورد نیاز بدن مهم و ضروری است، لذا برای تأمین ویتامین D مورد نیاز بدن، روزانه افراد بین 50 تا 70 سال 600 واحد و افراد بالای 70 سال 800تا 1200 واحد نیاز دارند.
وی در ادامه گفت: با توجه به اینکه روش های متفاوتی برای تشخیص پوکی استخوان به کار می رود؛ اما رایج ترین روش تشخیص، سنجش تراکم استخوان است. لذا خانم های بالاتر از 65 سال و زنان سنین 60 تا 64 سال، خانم های یائسه کمتر از 65 سال، همچنین مردان سنین 70 سال و بالاتر، مردان بین 65تا 70 سال که دارای عوامل خطر برای پوکی استخوان هستند ،حتما باید سنجش تراکم استخوان را انجام دهند. همین طور خانم های کمتر از 50 سال دچار نارسایی تخمدان که میزان استروژن خون آنها کاهش یافته باشد و افراد تحت درمان گلوکورتیکوییدها، حتما باید سنجش تراکم استخوان را انجام دهند..
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد برای حفظ سلامت استخوان ها تاکید کرد: دریافت کافی پروتئین ، کلسیم، ویتامین D، انجام فعالیت های ورزشی منظم، اجتناب از استعمال دخانیات و مصرف الکل بسیار مهم هستند. همچنین، داروهای ضد پوکی استخوان نیز با توجه به شرایط بیمار و صلاحدید پزشک معالج تجویز می شود.