تأخیر در مداخله درمانی،عاملی که روند کنترل درد را مختل میکند
- بازدید: 80
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت:تأخیر در مداخله درمانی برای بیماران مبتلا به درد، میتواند روند بهبود و کنترل درد را به شدت تحت تأثیر قرار دهد. ارجاع دیرهنگام به متخصصان درد، نه تنها باعث تشدید علائم میشود، بلکه شانس موفقیت درمان را نیز کاهش میدهد.
دکترسید حسین خادمی در گفتگو با وب دا با اشاره به روز جهانی درد گفت: این روز برای جلب توجه جوامع مختلف بشری، علمی، سیاسی و اقتصادی به مسئله درد نامگذاری شده است، دردهایی که به علل مختلف از جمله سرطان، عفونتها، بیماریها و دردهای پس از جراحی ایجاد میشوند، میتوانند زندگی انسانها را از حالت طبیعی خارج کند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بااشاره به اینکه این روز بهانهای است برای افزایش سطح آگاهی مردم نسبت به نشانهها و علائم دردکه در بدن ایجاد می شود،افزود: شاید بتوان درد را شایعترین شکایت بیمارانی دانست که به پزشکان مراجعه میکنند.تقریبا هیچ انسانی نیست که در دورهای از زندگی خود گونهای از درد را تجربه نکرده باشد. دردها چه در موارد حاد و چه در موارد مزمن بر ابعاد گوناگون زندگی فردی و اجتماعی بیماران تاثیرات غیرقابل انکاری میگذارند. برای بسیاری از بیماران بیدرد ساختن و توقف درک درد بزرگترین خدمتی است که میتوان ارزانی داشت.
وی اظهارکرد: دردها طیف وسیعی دارند و به دو دسته حاد و مزمن تقسیم میشوند، دردهای حاد معمولا کمتر از سه ماه طول میکشند و به دردهایی که بیش از سه ماه طول میکشند دردهای مزمن میگویند.
دکتر خادمی تصریح کرد:درد حاد بخشی از سیستم محافظتی بدن انسان است. این سیستمی است که ما را از آسیبهای قریب الوقوع یا واقعی هشدار میدهد و ادامه مییابد.در مقابل، درد مزمن زمانی است که رنج جسمی بیش از 6 ماه باشد. علیرغم رفع علت اصلی، درد باقی میماند، یا بدون هیچ دلیل مشخصی دوباره ظاهر میشود.
وی ادامه داد:دردهای مزمن بر اثر دلایلی چون جراحی، تروماها، عوارض درمانهای سرطانها و عفونتها رخ میدهد، درد مزمن میتواند زندگی بشر را مختل کرده و تا سالها فرد را آزار دهد.دردهای مزمن پس از بهبود آسیبهایی همچون اعمال جراحی، شکستگیها و بهبود بیماریهای عفونی میتوانند تا سالها همراه فرد باقی بمانند، به همین خاطر دانشمندان به جلوگیری از تبدیل شدن درد حاد به درد مزمن توجه ویژه کردها.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد عنوان کرد: انسانها از دردهای متوسط تا شدید رنج میبرند و زندگی آنها نیز به خاطر درد مختل شده است و نمیتوانند بدون وابستگی به دیگران زندگی کنند. درد مزمن تأثیرات بسیار منفی بر زندگی روزمره بسیاری از افراد دارد.
وی گفت: متخصصین برای برای کمتر شدن دردهای بدنی و مزمن از روشهای دارودرمانی ،شوک الکتریکی،بلاک عصبی، فیزیوتراپی، طب سوزنی ، جراحی وروان درمانی استفاده میکنند.
دکتر خادمی با تاکید براینکه تغییر درسبک زندگی تاثیر زیادی در بهبود دردهای مزمن دارد،ابراز کرد: رژیم غذایی، حذف غذاهایی مانند گوشت قرمز و کربوهیدراتهای تصفیهشده،ورزش و خواب کافی کمک میکند تا فرد بیمار کمتر دچار درد شود.
وی عنوان کرد: یکی از مشکلات موجود در درمان درد، عدم ارجاع به موقع بیماران به متخصص درد است. بسیاری از بیماران پس از مراجعه به پزشکان متعدد و عدم دریافت پاسخ مناسب، با تأخیر به متخصصان درد مراجعه میکنند. این تأخیر میتواند تأثیرات منفی بر درمان داشته باشد. در حالی که اگر مداخله درمانی سریعتر صورت گیرد، نتایج بهتری حاصل خواهد شد.
متخصص بیهوشی افزود: درمان درد یک فرایند چندتخصصی است که در آن متخصصان مختلف مانند روانپزشک، روانشناس، فیزیوتراپی و ارتوپد همکاری میکنند. هر یک از این متخصصان از زاویه دید خود به درد بیمار نگاه میکنند و به دنبال یافتن راهکارهایی برای مدیریت آن هستند. این همکاری در مواردی که درد مزمن میشود و چندین علت مختلف دارد، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی بیان کرد: متخصصین درد، پزشکانی هستند که با تکیه بر دانش و تجربه تخصصی، به تشخیص و مدیریت درد در بیماران میپردازند. این متخصصان با ارائه برنامههای درمانی مناسب، هدف کاهش و کنترل درد بیماران را دنبال میکنند. این برنامهها معمولاً شامل درمانهای غیر جراحی و راهکارهای تسکینی است که به بیماران امکان میدهد بدون نیاز به مصرف دائمی داروها یا جراحی، به فعالیتهای روزانه خود بازگردند.
دکترخادمی با اشاره به اینکه هنگامی که بیمارانی با دردهای مزمن یا حاد به متخصص درد مراجعه میکنند، این پزشکان ابتدا با انجام بررسیهای دقیق، علل زمینهای و شرایطی را که منجر به ایجاد درد شده است، تشخیص میدهند، تصریح کرد: با ارائه یک برنامه درمانی مناسب، به کاهش یا تسکین درد بیماران کمک میکنند.انتخاب درمانهای غیرجراحی به دلیل مزایای آنها، از جمله کاهش عوارض و بهبود سریعتر، مورد استقبال بسیاری از بیماران قرار میگیرد.
وی در پایان افزود:درک صحیح و مدیریت مؤثر درد، بهویژه در بیماران مبتلا به دردهای مزمن، نیازمند تخصص و همکاری چندجانبه است. با آگاهی و آموزشهای لازم، میتوان به بهبود کیفیت زندگی این بیماران کمک کرد و از اثرات منفی درد بر زندگی روزمره آنها کاست.