شايعترين علت بروز مسموميت ها، مصرف بيش از مقادير درماني داروها  است

0406.jpg - 21.74 kBفلوشیپ سم‌شناسی باليني دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با اشاره به عواقب مخاطره آمیز مصرف خودسرانه‌ی داروها در جامعه گفت: شايعترين علت بروز مسموميت ها، مصرف بيش از مقادير درماني داروها بوده و 70 درصد از موارد بستری مسمومیت، مربوط به مسمومیت های دارویی است.

دکتر بیتا دادپور، در گفتگو با وبدا، ضمن یادآوری «هفته پيشگيري از مسموميت ها » در نخستین هفته از آبان ماه هر سال، سابقه راه اندازی بخش مسمومین در دانشگاه علوم پزشکی مشهد را یادآور شد و گفت: تاسیس بخش مسمومین در دانشگاه به بیش از پنج دهه قبل باز می گردد و علاوه بر حوزه‌ی درمان، گروه سم شناسی بالینی دانشگاه در حوزه پژوهشي نیز عملکردی فوق‌العاده‌ داشته است؛ ضمن اینکه سابقه‌ی تحقیقات و عملکرد برخی استادان همچون آقایان دکتر بلالی و دکتر افشاری، جنبه‌ی بین‌المللی یافته و شهرت آنها جهانی شده است.

وی با بیان اینکه بیش از 8 گروه فراگیر از جمله؛ کارورزان، رزیدنت‌های رشته های مختلف، کارشناسی بهداشت، کارشناسی ارشد سم شناسی و دکترای سم شناسی در این گروه آموزش می بینند، افزود: فلوشیپ سم‌شناسی باليني در این گروه، در سال 88 و براي اولين بار در كشور راه اندازی شده و در طی این مدت سالانه تا 4 نفر دستیار فلوشیپ از رشته های تخصصی مختلف شامل پزشکی قانونی، اطفال، داخلی، طب اورژانس و بیهوشی تربیت شده اند و در مناطق مختلف کشور مشغول خدمت رسانی به بیماران مسموم می باشند.

دکتر دادپور همچنین گفت: با وجود 4 سایت فعال آموزشی از جمله؛ بخش و اورژانس مسمومین ، آی‌سی‌یوی مسمومین و پارت اطفال مسموم این گروه بستر مناسبی برای آموزش موضوعات متنوع سم شناسی بالینی می باشد و هر سال فقط در خراسان رضوی به جز افرادی که به انحاء مختلف در مراکز درمانی شهرستان‌ها با درمان‌های سرپایی یا بستری کوتاه‌مدت، بهبود می‌یابند، حدود 5  هزار نفر با علایم مسمومیت، به اورژانس مسمومین  بیمارستان امام رضا(ع) مراجعه می‌کنند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود شايعترين علت بروز مسموميت ها را  مصرف بيش از مقادير درماني داروها برشمرد و گفت: در حال حاضر 70 درصد از موارد بستری مسمومیت، مسمومیت های دارویی است.

دکتر دادپور با هشدار در خصوص مصرف خودسرانه داروها در جامعه گفت: استفاده دارو بدون تجويز پزشك ممکن است سلامت  افراد را به خطر اندازد و مقادير بالاي برخي از داروهاي به ظاهر كم خطر، مي توانند براي افراد بویژه کودکان و افراد مسن كشنده باشد.

وی اضافه کرد: تهيه دارو با عنوان قرص يا كپسول ترك یا افزایش انرژی از عطاري ها معضلي است كه مكررا منجر به بستري افراد در بيمارستان مي شود. ميزان داروها و مواد غير قانوني موجود دراين كپسول ها اصلا كنترل شده و مشخص نيست و به دفعات شاهد عوارض عصبي شامل اختلال هوشياري و تشنج در بيماران مصرف كننده اين داروها بوده ايم. 

این استاد دانشگاه همچنین گفت: معمولا مادران برای کنترل تب در کودکان، از داروی استامینوفن استفاده مي كنند این دارو باید بر اساس وزن و سن کودک و با مشورت پزشک و داروساز به کودک داده شود چون مقادیر بیش از حد درمانی استامینوفن می تواند ایجاد مسمومیت خطرناك در كودك نماید. در مورد سایر داروهای مسکن از دسته ضد التهاب ، مصرف مزمن مقادیر بالای این داروها با هدف تسكين بيشتر درد، می تواند طی زمان منجر به آسیب کلیه و فشار خون بالا شود.

دکتر دادپور، مصرف بالای مواد غیر قانونی را هم از علل اصلی مراجعه بیماران به مرکز سم شناسی بالینی بیمارستان امام رضا(ع) برشمرد و گفت: این موضوع یکی از علل اصلی فوت بیماران می باشد و مقالات فراوانی هم درباره‌ی این مواد و تأثیرات آن توسط اعضای هیأت علمی، و دانشجویان منتشر شده است. همچنین گزش ها، مسمومیت با گیاهان سمی، مسمومیت های استنشاقی و مواد سوزاننده، مسمومیت با سموم کشاورزی، مسمومیت با فلزات و تداخلات دارویی از سایر علل مراجعه بیماران به این مرکز می باشند.

عضو گروه سم شناسی بالینی دانشگاه یادآور شد؛ در طی هفته اول آبان ماه توصیه های لازم جهت پیشگیری از انواع مسمومیت ها به عموم جامعه اطلاع رسانی می شود و امید است اقشار مختلف جامعه، با توجه و رعایت موارد ذکر شده در این توصیه ها، حافظ سلامتی خود و افراد خانواده باشند.

 


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

پنجشنبه, ۰۴ بهمن ۱۴۰۳