پیشگیری از مسمومیت ها با ارتقاء سطح سواد سلامت جامعه و افزایش اطلاع رسانی
- بازدید: 62
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: بسياري از ضایعات ناشي از بروز مسموميت ها به سادگي قابل پيشگيري است و با نگاهي نو به روند آموزش نحوه پيشگيري از مسموميت ها و توجه به این نکته كه "شاید قربانی بعدی یکی از انواع مسموميت من یا خانواده من باشد" هيچگاه خطر را از خود دور نخواهيم دید. یک لحظه غفلت بخصوص در کودکان می تواند منجر به عوارض دائمی و آزار دهنده ناشی از مسمومیت شود.
دکتر علی روحبخش درگفتگو با وب دا گفت: شیوه جدید زندگی و دسترسی آسان به انواع مواد شیمیایی، داروها، سموم و...، بدون داشتن اطلاعات کافی از نحوه نگهداری، مصرف، عوارض، خطرات و هشدارهای مربوط به آن، شیوع مسمومیت های اتفاقی و تعمدی را در جامعه به میزان زیادی افزایش داده است.
وی خاطر نشان کرد: وقوع مسموميت هاي حرفه اي حاد و مزمن در كارگران شاغل در كارخانجات صنایع شيميایي از یک سو و استفاده از وسایل گاز سوز و مواد شيميایي و شوینده در منازل و فقدان آگاهي هاي كافي در اغلب خانواده ها از سوي دیگر، خطرات جدي را متوجه آنان مي كند.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: آمار بالاي مصرف داروها در جامعه از یک سو احتمال بروز تداخلات دارویي را بالا خواهد برد و از سوي دیگر اشتباهاتي كه ضمن تجویز و مصرف دارو به صورت ناخواسته صورت مي گيرد ممکن است بيمار را به سمت مصرف مقادیر بالاتر از دوز درماني و متاسفانه عوارض ناشي از مسموميت با داروها سوق دهد. این امر خصوصاً در مصرف دارو توسط سالمندان حائز اهميت است.
دکتر روحبخش یادآور شد: دسترسي آسان به دارو در منازل و عدم نگهداري صحيح آنها همراه با افزایش تعداد بيماران افسرده و آگاهي عامه مردم از قابليت سميت زایي برخي داروها، متاسفانه جامعه را نسبت به مسموميت هاي ناشي از داروها خصوصاً شکل تعمدي آن آسيب پذیرتر نموده است.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: اگر چه بسياري از این مسموميت ها توسط گروه پزشکي كنترل شده و به مرگ منتهي نمي گردد، وليکن خسارات جبران ناپذیري را به پيکره اقتصاد، سلامت و بهداشت جسمي و رواني جامعه و خانواده ها وارد خواهد نمود.
وی با بیان اینکه برگزاری هفته پیشگیری از مسمومیت ها در بسیاری از کشورهای جهان در هفته سوم مارس (26-19 مارس) و دقیقاً یک هفته قبل از هفته پاکیزگي عمومي (به منظور استقبال از بهار) برگزار می گردد گفت: در کشور ما نیز سابقه برگزاری این مناسبت از مرز یک دهه گذشته و از سال 1385 به صورت هماهنگ در کل کشور هفته اول آبان ماه (اول تا هفتم آبان ماه) به عنوان هفته «پیشگیری از مسمومیت ها» نامگذاری و در این هفته در خصوص راه هاي پيشگيري از بروز انواع مسموميت ها، چگونگي كنترل، نحوه انجام اقدامات اوليه در مواجهه با فرد مسموم، اطلاع رساني و آموزش عمومي به صورت وسيع و گسترده اي انجام مي پذیرد.
دکتر روحبخش با اشاره به شعار سال جاری هفته پیشگیری از مسمومیت ها با عنوان "سلامتی را با افزایش آگاهی و اقدام پیشگیرانه از مسمومیتها محافظت کنیم"؛ پیشگیری از بروز مسمومیت ناشی از داروها، پیشگیری از مسمومیت ها در کودکان، پیشگیری از مسمومیت ناشی از گازها و منوکسیدکربن، پیشگیری از مسمومیت با مواد غذایی، قارچ ها و گیاهان سمی، پیشگیری از مسمومیت با سموم دفع آفات نباتی، مواد شیمیایی (شامل: اسید، قلیا و شوینده های خانگی، فراورده های نفتی، فلزات سنگین مانند سرب، جیوه و باتری مینیاتوری)،روز پیشگیری از مسمومیت ناشی از گزیدگی جانوران سمی و پیشگیری از مسمومیت ناشی از سوء مصرف مواد مخدر، مواد محرک و الکل و پيشگيري از بروز مسموميت با سموم دفع آفات و مواد شيميايي و شوينده خانگي را از جمله عناوین هفته پیشگیری از مسمومیت برشمرد.