آلودگی به پدیکولوز متعلق به جامعه و یا طبقه اجتماعی خاصی نیست
- بازدید: 176
مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: آلودگی به پدیکولوز متعلق به جامعه و یا طبقه اجتماعی خاصی نبوده و افراد با هر زمینه اقتصادی- اجتماعی، در معرض خطر ابتلا به شپش سر قرار دارند و این آلودگی نزد دختران بیش از پسران و درکودکان شایع تر از بالغین است و به خصوص در مدارس ابتدایی ممکن است همه گیر شود.
دکتر محمد احمدیان در گفتگو با وب دا افزود: دانش آموزان، والدین و اولیاء مدرسه باید بدانند که شپش (پدیکلوز) در کودکان شایعتر از بالغین است و در مکان های تجمعی به علت کم توجهی به رعایت بهداشت فردی، امکان ایجاد همه گیری پدیکلوزیس (آلودگی به شپش) وجود دارد.
وی اظهار کرد: انتقال شپش سر عمدتاً در اثر تماس مستقیم با فرد آلوده و یا با اشیا آلوده نظیر حوله، شانه، برس سر، کلاه، روسری، مقنعه، متکا و لباسهای خواب که به طور مشترک مورد استفاده قرار بگیرند و یا در یک جا بر روی هم قرار داده شوند صورت می گیرد، همچنین به وسیله صندلی های سالن های اجتماعات، کلاس ها، وسایل نقلیه عمومی، کمدهای لباس، حمام های عمومی و رختکن استخرها قابل انتقال است.
دکتر احمدیان تصریح کرد: رعایت بهداشت فردی مهم ترین تاثیر را در پیشگیری از آلودگی به شپش دارد، و لازم است استحمام مرتب و منظم، شانه کردن موهای سر به دفعات مختلف در روز ، تمیز کردن و شستشوی منظم برس، شانه، لباس، روسری، کلاه و دیگر وسایل شخصی انجام شود و از تماس با لوازم شخصی و لباس های افراد آلوده، استفاده از وسایل شخصی مانند کلاه، شانه، برس و سایر وسایل دیگران پرهیز گردد.
مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: عوارض آلودگی به شپش شامل خارش شدید پوست به علت تلقیح ماده بزاقی و مواد دفعی شپش به زیر پوست، پوسته پوسته شدن و ضخیم شدن پوست در اثر خاراندن زیاد، بروز عفونت های ثانویه باکتریال (مثل زرد زخم و...) است.
دکتر احمدیان با تاکید بر اینکه داروهای درمان شپش صرفا جهت درمان موارد آلوده است و پیشگیری کننده نیست، خاطر نشان کرد: استفاده از هر نوع سم، نفتالین، نفت و بنزین برای درمان شپش اکیدا ممنوع است و مصرف دارو باید با تجویز و مشورت پزشک و کارکنان بهداشتی انجام شود. وی بیشترین داروهای مورد استفاده در درمان شپش را شامل شامپوی پرمترین یک درصد و لوسیون دایمتیکون ۴درصد برشمرد و در خصوص طریقه استفاده آن گفت: ابتدا موها با شامپوی معمولی شستشو داده شود و پس از ینکه آب موها گرفته شد(موها مرطوب باشند)لازم است تمامی موها و کف سر فرد آلوده کاملا به شامپوی پرمترین آغشته گردد و پس از ۱۰ دقیقه با آب فراوان شسته شود؛ سپس با شانه دندانه ریز و زیر فشار آب نسبت به حذف شپش های مرده و رشک اقدام گردد، توصیه می شود یک هفته بعد، درمان تکرار شود.
دکتر احمدیان ادامه داد: در استفاده "لوسیون دایمتیکون ۴ درصد" ابتدا باید از ریشه تا نوک موهای خشک با این لوسیون آغشته شود (موها نباید خیس یا مرطوب باشد) به طوری که تمامی پوست سر کاملا توسط لوسیون پوشانده شود و پس از ۸ ساعت، موها را با شامپوی معمولی شستشو داده سپس زیرفشار آب به کمک شانه دندانه ریز، شپش های مرده و تخم شپش ها را از موها جدا نمود. برای اطمینان از درمان، می توان یک هفته بعد نیز استفاده از لوسیون را مجددا تکرار کرد. ضمنا لازم است در صورتی که فرد یا افراد دیگری در خانواده، آلوده شده اند بایستی به همین روش و به طور همزمان درمان شوند.
وی گفت: هیچ یک از ترکیبات فوق، توان جداسازی رشک ها (تخم های شپش) از موها را ندارند؛ لذا در هر مورد پس از درمان لازم است با استفاده از روش های مخلوط آب و سرکه نسبت به جدا کردن رشک ها از مو اقدام شود.