سردرد، تهوع، گیجی و بی حالی می تواند علائم هشدار مسمومیت با گاز منواکسید کربن باشد
- بازدید: 170
عضو هیات علمی گروه سم شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: سردرد، تهوع، گیجی و بی حالی می تواند، علائمی از مسمومیت با گاز منواکسید کربن باشد و در موارد شدیدتر امکان بروز نشانه هایی همچون گیجی شدید، اختلال در راه رفتن، درد قفسه سینه، افزایش تعداد ضربان قلب و تنفس و حتی اغتشاش شعور و تاری، افت فشار خون، افزایش و صدمه به قسمت های مختلف مغزی نیز وجود دارد.
دکتر علیرضا قاسمی طوسی در گفتگو با وبدا، ضمن اشاره به آغاز فصل سرما و ضرورت توجه عمومی به نکات ایمنی وسایل گرمایشی گفت: در فصل سرما بروز حوادث تلخ ناشی از استفاده نادرست وسایل گرمایشی و مسمومیت گاز مونواکسید کربن افزایش می یابد و به دلیل اینکه این گاز بی رنگ، بی بو و بی مزه است، از آن با عنوان قاتل خاموش نام برده می شود.
رئیس بخش مسمومین بیمارستان امام رضا(ع) شیوه های مسمومیت با گاز منواکسید کربن را متعدد برشمرد و گفت: یکی از راه های مسمومیت در افراد سیگاری دیده می شود. سیگاری های حرفه ای که روزانه تعداد دو تا سه بسته سیگار استفاده می کنند به صورت معمول سطح COخون آنها بالاتر از سایر افراد است. همچنین افرادی که در محیط های آتش سوزی به ویژه محیط های آتش سوزی بسته قرار می گیرند می توانند دچار مسمومیت با گاز CO شوند از سویی چنانچه در کنار آن موادی مثل پشم، ابریشم و ترکیبات پلاستیکی وجود داشته باشد، مسمومیت با گاز سیانور می تواند ایجاد شود.
وی ادامه داد: یکی دیگر از راه های مسمومیت های با گاز منواکسید کربن، علاوه بر روشن بودن ماشین در فضای بسته پارکینگ ها، گرم کردن ماشین با پیک نیک و خوابیدن در آن است، که با شروع فصل سرما برخی افراد برای گرم کردن خود از آن استفاده می کنند و باعث تولید و مسمومیت با گاز مونواکسید کربن می شود. افراد در منازل نیز در معرض مسمومیت با گاز مونواکسید کربن قرار می گیرند، که ممکن است دودکش وسایل گرمایشی یا شومینه به دلایلی از جمله، لانه ساختن پرنده، قرار گرفتن جسمی بر روی آن، نشستن برف سنگین، مسدود شده باشد. آبگرمکن ها به ویژه آبگرمکن های قدیمی که به علت احتراق ناقصی و نداشتن دودکش مستعد مسمومیت با گاز CO می شوند.
دكتر قاسمی طوسی در ادامه درباره علائم مسمومیت با گاز منو اکسید کربن گفت: یافته های بالینی و تظاهرات بالینی مسمومیت با CO در مراحل اولیه شاید اختصاصی نباشد، بیشتر با علائمی نظیر آنفلانزا، سردرد، تهوع، استفراغ، گیجی، بی حالی معمولا ایجاد می شود که این روزهای سرد سال بیماری آنفولانزا شیوع زیادی پیدا می کند، بنابراین در همان ابتدا، موارد مسمومیت های خفیف، ممکن است به اشتباه بیماری آنفلانزا در نظر گرفته شود.
وی اضافه کرد: مسمومیت های شدیدتر با علائمی از جمله سردرد، گیجی شدید، اختلال در راه رفتن، درد قفسه سینه، افزایش تعداد ضربان قلب و تنفس و حتی اغتشاش شعور و تاری، افت فشار خون، افزایش و کاهش ضربان قلب و صدمه به قسمت های مختلف مغزی همراه است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بهترین شیوه تشخیص مسمومیت با گاز CO را استفاده از دستگاهی به نام coاکسی متری عنوان کرد و افزود: این دستگاه صرفا اندازه گیریCO را در خون به طور دقیق و در زمان کوتاه اندازه می گیرد، دستگاه پالس اکسی متری که در بسیاری از بیمارستان ها وجود دارد، به تنهایی برای تشخیص مسمومیت قابل قبول نیست، چرا که مجموع میزان اشباع هموگلوبوین را می سنجد. دستگاه دیگری که، مقدار کربوكسی هموگلوبین را در خون اندازه گیری می کند، یک تست کیفی است و تا حدودی مقدار آن را مشخص می کند، تستی است که نیاز به زمان دارد.
رئیس بخش مسمومیت بیمارستان امام رضا(ع)، اولین اقدام برای فرد دچار مسمومیت را انتقال وی به فضای آزاد و سپس به مرکز درمانی عنوان و تاکید کرد: تمام افراد منزل نیز باید منزل را تخلیه و منزل پلمپ شود، تا یک کارشناس با تجربه علت مسمومیت با CO را بررسی کند. همچنین چنانچه بیمار با علائم هوشیاری پایین و تشنج همراه است، اولین اقدام درمانی قرار دادن لوله تراشه( ورود آن از طریق دهان به نای) برای بیمار است که اکسیژن بیشتری به بیمار می دهیم تا مقدار CO کاهش یابد. روش درمانی دیگر به نام اکسیژن هایپربار که یک محفظه ای دارای اکسیژن با فشار زیاد است و با قرار دادن فرد دچار مسمومیت اکسیژن کافی به بدن او می رسانیم.