نوزادی نارس محسوب می شود، كه قبل از 37 هفته كامل متولد شده باشد
- بازدید: 178
استاد گروه بیماری های کودکان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه طول دوره يك بارداري طبيعي 40 هفته و معادل 280 روز است افزود: نوزادی که قبل از 37 هفته کامل متولد شده باشد، نارس محسوب می شود.
دكتر غلامعلي معموري، در گفتگو با وبدا، هفدهم نوامبر و روز جهانی نوزادان نارس را فرصتی برای توجه جدی مسئولين و سازمان هاي مدني و تمام افرادي كه مي توانند، به نوزادان نارس ياري رسانند، برشمرد و گفت: نوزاد نارس يا پره ترم نوزادی است، كه قبل از 37 هفته كامل متولد شود. طول دوره يك بارداري طبيعي چهل هفته، معادل 280 روز است و هم اکنون در دنيا از هر 10 نوزاد، يك نفر، كم وزن و نارس و به طور ميانگين، سالانه از حدود يكصد و 40ميليون نوزاد، حدود 14 ميليون از آنها نارس متولد مي شوند.
وی ادامه داد: اكثر نوزادان نارس، نارس هاي بزرگ هستند يعني داراي وزني حدود يك کیلو و 500 گرم به بالا يا 34 هفته به بالا ( 34تا 37)هستند. اين نوزادان از وضعیت و شرايط بهتر و ميزان بقاي بهتري برخوردار بوده و زمان بستري و عوارض جسمي كمتري دارند. همچنین نوزادي نارسي كه زير هفته بيست و هشتم بارداري به دنيا مي آيد، معمولا داراي وزني كمتر از يك كيلوگرم است.
دکتر معموری خاطرنشان کرد: در اوايل انقلاب ميزان مرگ و مير نوزادان شیرخوار در كشور، بیش از 100 در هر یک هزار تولد زنده بود، اما امروزه ميزان مرگ و مير شيرخواران كمتر از يك سال، در كشور ما به كمتر از 14 در 1000 كاهش يافته است. در ايران ميزان مرگ و مير نوزادان از هشت در هر 1000 تولد زنده است كه 50 درصد آنها مربوط به نوزداني هستند كه زير هفته 32 بارداري متولد مي شوند.
فوق تخصص نوزادان همچنین گفت: تقريبا حدود دو درصد نوزادان، زير 32 هفته و حدود 0.6درصد زير 28 هفته متولد مي شوند و عمدتا اين گروه از نوزادان با مشكلات بيشتري همراه و 50درصد ميزان مرگ و ميرهاي نوزادي را تشكيل مي دهند، لذا تمام كشورها، NGO ها، سازمان هاي بهداشتي و بين المللي، با استفاده از پتانسيل و ظرفيت هاي ويژه اي كه دارند، بايد بتوانند در حوزه منابع ، آموزش و همكاري ها با ساير كشورها نه تنها دو درصد تولد نوزاد نارس را كاهش دهند، بلكه از تولد نوزاد نارس پبشگيري كنند، يا حتي زماني كه شرايط اجتناب ناپذير بود و نوزادي نارس متولد شد، با بهترين مراقبت از جمله، مراقبت پرستاري و پزشكي، تجهيزات و امكانات و فضا نوزاد بستري و بهترين خدمات را دريافت نمايد.
رئیس بخش NICU بيمارستان قائم (عج) با بیان اینکه تولد نوزاد نارس می تواند ناشی از علل متعدد باشد افزود: می توان از سن کم مادر یا بالای مادر در هنگام حاملگی، فاصله کم حاملگی ها، اختلالات مادرزادی، نارسايي جفتي، مشكلات جنيني، متغيرهاي اجتماعي، تغييرات آب و هوايي، جنگ ها، استرس هاي مادر، بيماري هاي طبي مادر از جمله فشار خون، ديابت، نارسايي جفتي، مصرف دخانيات و الكل و زمینه ژنتیکی به عنوان عوامل دخیل در ایت امر نام برد.
وی ادامه داد: نوزادان نارس، به علت نارسایي فيزيولوژيك ارگان هاي بدن، مستعد خونريزي مغزي خود به خودي در اطراف بطن ها، تشنج بوده و به علت عدم توان در مکیدن، تغذيه باید از طريق لوله با حجم كم و ظرافت خاص انجام گیرد و نیز به علت ضعف ایمنی مستعد عفونت بوده و نیاز به نگهداری در بخش ویژه نوزادان دارند. از ديگر مشكلات نوزادان نارس، مشكلات تنفسي به دليلي عدم رشد مركز تنفس است. اين نوزادان به دستگاه رسپيلاتور نياز دارند و ممكن است زمان زيادي به دستگاه متصل باشند كه اين دستگاه عوارضي از جمله بيماري هاي مزمن ايجاد مي كند.
دکتر معموری پرستاري و مراقبت ويژه از نوزادان نارس را بسیار مهم برشمرد و گفت: نوزاد نارسي واجد ترخيص از بيمارستان خواهد بود، كه داراي وزن مطلوب يك کیلو و 700 گرم، توانايي به دهان گرفتن پستان مادر، خوردن شير با قاشق ، مرتفع شدن مشكلات تنفسي و عدم وابستگي به دستگاه را داشته باشد. همچنین بعد از ترخيص از بيمارستان، اين نوزادان بايد تحت ارزيابي غربال گري قرار بگيرند، از جمله اين غربال گري ها، تست تيروئيد، بررسي ميزان رشد، سنجش بينايي و شنوايي، تكامل مغزي است كه به طور ويژه با فاصله كمتر نسبت به نوزاداني كه داراي وزن مطلوب هستند، نياز به مراقبت بعد از تولد دارند، كه در درمانگاه ها و مراكز درماني بايد تحت پيگيري قرار بگيرند.
فوق تخصص نوزادان دانشگاه تاکید کرد: براي پيشگيري از تولد نوزاد نارس، بايد مادر از فشار رواني، استرس، فعاليت هاي فيزيكي و مصرف دخانيات و الكل اجتناب كند. همچنين ارزيابي غربال گري به موقع، در طي دوران بارداري و شناخت انواع بيماري ها و عفونت ها، آموزش صحيح باعث پيشگيري از تولد نوزاد نارس خواهد شد تا تولد نوزاد در سنين بالاتر به ويژه در هفته هاي كمتر از 32 بارداري، به حداقل برسد و چنانچه ، نوزاد نارس هم متولد شد، اقدامات پزشکی شبانه روزي، متخصصين نوزادان در دسترس باشد، اقدامات پزشکی ویژه و نیز تصويري برداري از جمله ام آر اي، سي تي اسكن آزمايشات مربوطه انجام شوند. همچنین پرستاران كارآزموده، در بخش هاي نوزادان فرآيند مرقبت از اين نوزادان را بر عهده دارند، تا نوزاد با حداقل ترين عوارض از بخش ترخيص شود و ناگفته نماند كه اين نوزادان مستعد برخي بيماري هاي خاص هستند اما نوزاداني كه زنده مي مانند و از سلامت كامل وقتی برخوردار خواهند بود كه مراقبت از آنها به درستي انجام شود.
رئیس مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی قائم (عج) حمایت های روانی و عاطفی از مادرانی که صاحب نوزاد نارس هستن را نیز مهم دانست و گفت: مادري كه نوزادش نارس متولد مي شود، قطعا براي سلامتي نوزاد خود در شرايط استرس و نگراني و تشويق قرار مي گيرد، لذا اين مادران بايد از حمايت و مراقبت هاي خانوادگي، رواني و عاطفي برخوردار باشند؛ به ويژه مادران و نوزادان دو قلو و سه قلو كه بين آنها نارسي بيشتر است، بايد تحت حمايت هاي اجتماعي و اقتصادي قرار مي گيرند، تا نوزادان با حداقل ترين عوارض رشد يابند و قطعا آنها سرمايه هاي خوبي براي كشور محسوب مي شوند، كه خوشبختانه در اين راستا توسط كشور، اقدامات مطلوبي انجام مي شود. در كشور ما امكانات و تجهيزات مطلوب از جمله متخصصين حاذق رشته نوزادان، بخش هاي ويژه نوزادان، دستگاه ونتيلاتور، روش هاي پيشگيري از عفونت، تجهيزاتي براي بيماري هايي كه اين نوزادان را تهديد مي كند فراهم است.
دکتر معموری در خصوص سابقه بيمارستان قائم (عج) در تربیت نیروی متخصص نوزادان نیز گفت: این مرکز از سال 1368 اقدام به تربيت دانشجوي فوق تخصص نوزادان كرده و سالانه بين يك تا سه فارغ التحصيل داشته ايم، بنابراين در حال حاضر ده ها فارغ التحصيل متخصص نوزادان در شهرستان ها مشغول مراقبت و مسئول بخش نوزادان هستند و امیدواریم بتوانیم با، آموزش همه جانبه و كنترل و پايش دقيق جنين بر اساس راهنمای بالینی ، زايمان در محيط بیمارستان ها و زایشگاه های ویژه و مراقبت هاي خوب بعد از تولد، شیوع نارسی را کاهش داد و همچنین میزان بقاء را افزایش و عوارض را به حداقل رساند.