بیش از 406 هزار نیروی داوطلب در حوزه خودمراقبتی فعالیت می کنند
- بازدید: 46
مدیر اداره آموزش معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: بیش از 406 هزار نیروی داوطلب در حوزه خود مراقبتی، فردی، سازمانی، اجتماعی و گروه های خود یار فعالیت می کنند.
دکتر محمدجعفرصادقی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه خودمراقبتی در حوزه های فردی،سازمانی،اجتماعی و گروه های خود یار تقسیم بندی می شود، گفت: هدف اصلی در حوزه خود مراقبتی فردی تربیت یک نفر سفیر سلامت به ازای هر خانوار است.
وی با بیان اینکه 376 هزار و 178 نفر به عنوان سفیر سلامت با دانشگاه علوم پزشکی مشهد فعالیت می کنند، خاطر نشان کرد: سفیر سلامت عضوی از اعضای خانواده است که حداقل 8کلاس سواد خواندن و نوشتن دارد و به صورت داوطلبانه، مسوولیت انتقال مطالب آموخته شده در حوزه سلامت و مراقبت قعال از سلامت خود و اعضای خانواده و جامعه را برعهده دارد.
دکتر صادقی اظهار کرد:برای هر خانواری که فاقد عضو واجد شرایط باشد، سفیر سلامت افتخاری تربیت خواهد شد (سفیر سلامت افتخاری، فردی است که علاوه بر خانوار خود، حداکثر 5خانوار بدون سفیر سلامت را تحت پوشش قرار می دهد).
دکتر صادقی با بیان اینکه 56 نفر پیام گذار سلامت در سازمان های حامی سلامت در راستای خود مراقبتی سازمانی فعالیت می کنند، گفت: در حوزه خود مراقبتی سازمانی هدف اصلی ایجاد محیط کار سالم از طریق اجرای برنامه ها و خط مشی های ارتقای سلامت در محل کار، خلق محیط فیزیکی و فرهنگ حمایتی و تشویق شیوه زندگی سالم با همکاری کارکنان و کارفرمایان است.
وی با اشاره به اینکه خط مشی های ایمنی و بهداشت حرفه ای کمک می کنند تا کارکنان یک سازمان از خطرات جسمی، شیمیایی و بیولوژیکی در امان باشند ، عنوان کرد: یک محل کار سالم، با اجرای برنامه ها و خط مشی های ارتقای سلامت در محل کار، محیط فیزیکی و فرهنگی حمایتی را خلق می کند که شیوه زندگی سالم را تشویق می کند.
دکتر صادقی ادامه داد: یکی دیگر از ویژگی های محل کار سالم، همکاری کارکنان و کارفرمایان برای ترویج و ارتقای سلامت و رفاه مردم است.
وی با بیان اینکه هدف در این رویکرد، توانمندسازی جوامع مختلف برای توسعه محیط های سالم است، اظهار کرد: برای تحقق این هدف، شوراهای شهری و روستایی و شورایاری ها می توانند نقش مهمی در جلب مشارکت اجتماع برای کنترل بر عوامل تعیین کننده سلامت داشته باشند.
دکتر صادقی با اشاره به اینکه 190 شورای حامی سلامت در حوزه خود مراقبتی اجتماعی فعالیت می کنند، بیان کرد: هدف در این رویکرد توسعه روابط بین فردی مثبت، همدلی و حمایت عاطفی از طریق به اشتراک گذاشتن تجربیات، اطلاعات و راه های مقابله با مشکل مشترک با سایر افراد عضو گروه خودیار است.
وی با اشاره به اینکه هزار و 680 گروه خودیار نیز برای انجام خود مراقبتی توسط خود بیماران براساس اصول بهداشتی و درمانی راه اندازی شده است، گفت: در همین راستا سفیران سلامت به صورت داوطلبانه می توانند بر اساس نیاز خود یا اعضای خانواده، عضو گروه خودیار می شوند و در این برنامه دانشگاه ها/ دانشکده های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی موظف هستند حداقل برای 4 بیماری از جمله سرطان، دیابت، قلبی عروقی و بیماری تنفسی یا ریسک فاکتور های مربوطه (مانند ترک دخانیات، کاهش وزن، ...) برای هر شهرستان گروه های خودیار تشکیل دهند.
دکتر صادقی عنوان کرد: گروه خودیار دوره های آموزشی خودمراقبتی در سرطان، بیماری قلبی عروقی، بیماری های تنفسی، سایر بیماریها و عوامل خطر در بیماریهای مزمن مانند چاقی، فشار خون بالا و دیابت را در صورت نیاز به صورت حضوری و آنلاین برگزار می کند.