انجام آزمایش HIV به همگان توصیه می‌شود

0818.jpg - 91.98 kBرئیس اداره بیماری‌های واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: HIV مخصوص گروه خاصی نیست و انجام آزمایش به همگان توصیه می‌شود.

دکتر زهرا نهبندانی در نشست خبری خود با اصحاب رسانه، اظهار کرد: بحث رابطه جنسی از عوامل اصلی ابتلا به HIV بوده و بیش از ۵۰ درصد موارد مثبت این بیماری خانم‌ها هستند .

وی تصریح کرد: HIV یک بیماری ویروسی قابل کنترل است که اغلب آن را به عنوان ایدز می‌شناسند، در صورتی که ایدز آخرین مراحل عفونت HIV بوده و اگر فرد تحت مراقبت و درمان باشد، هرگز اتفاق نمی‌اُفتد.

رئیس اداره بیماری‌های واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: تست سریع تشخیصی HIV در کمتر از ۲۰ دقیقه می‌تواند وضعیت احتمالی ابتلا مشخص نماید، البته تا حدود ۳ ماه پس از آنکه ویروس وارد بدن فرد شد، ممکن است که در آزمایش قابل تشخیص نباشد و معمولاً تا ۱۰ سال از ظاهر فرد نمی‌توان ابتلای وی را تشخیص داد.

دکتر نهبندانی با بیان اینکه تست HIV در مراکز مشاوره به‌صورت رایگان و محرمانه انجام می‌شود، خاطرنشان کرد: HIV مخصوص گروه خاصی نیست و انجام آزمایش به همگان توصیه می‌شود که برای سلامتی خود، خانواده و جامعه این آزمایش را انجام دهند تا در صورت ابتلا هم به‌موقع درمان شوند و هم اینکه ویروس در بدنشان کاهش یابد و انتقال صورت نگیرد.

وی با اشاره به اینکه راه‌های انتقال HIV از طریق خون و مایعات خونی، تماس جنسی و از مادر مبتلا به HIV در هنگام بارداری و شیردهی بوده است، بیان کرد: مواردی همچون همکار یا همکلاس بودن، استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی، هم غذا بودن، عطسه و سرفه، استخر و نیش حشرات بیماری را منتقل نمی‌کند و معتقدیم که جداسازی افراد مبتلا خود سبب گسترش پنهانی بیماری در جامعه می‌شود.

رئیس اداره بیماری‌های واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ذکر این نکته که راه اصلی کنترل HIV اطلاع‌رسانی، پیشگیری، تشخیص زودهنگام، درمان و حمایت از مبتلایان است، تاکید کرد: شناسایی سریع فرد مبتلا و مصرف درست و به‌موقع داروها می‌تواند از تعداد ویروس بکاهد و از انتقال به دیگران جلوگیری کند.

دکتر نهبندانی بیان کرد: در حال حاضر خدمات تشخیصی و داروهای اصلی رایگان در مراکز مشاوره بیماری‌ها در اختیار مبتلایان قرار می‌گیرد و مرکز مرجع مشاوره بیماری‌های رفتاری و عفونی هم در مشهد، بین فلسطین ۲۳ و ۲۵ فعال است و تلفن ۰۵۱۳۸۴۱۵۰۰۱ داخلی ۳۱۵ هم پاسخگوی مردم در خصوص HIV هست.

اگر انگ و تبعیض در بیماری ایدز به صفر برسد از بروز بسیاری از مشکلات در آینده جلوگیری می‌شود

در این نشست دکتر علی حسین‌پور، مسئول پیشگیری از ایدز و هپاتیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: تست‌های و آزمایش‌های HIV برای تمامی گروه‌ها از جمله مادران باردار گرفته می‌شود، این کار به اجبار انجام نمی‌شود تا که رعب و وحشت در این گروه از مادران ایجاد نشود و خودشان مستقیم این کار را انجام دهند.

وی افزود: سالی یک بار تست HIV و هر ۳ ماه یک بار تست‌های ایمنی آن انجام می‌شود و تمامی این کارها به‌صورت رایگان، محرمانه و رعایت کامل موارد محرمانگی انجام می‌شود.

مسئول پیشگیری از ایدز و هپاتیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: در ادبیات HIV واژه ایدز را به کار نمی‌بریم و می‌گوییم که جمعیت‌های کلیدی مورد آسیب بیشتر و جمعیت‌های دیگر از آنها به عنوان پل نامیده می‌شود باید آزمایش HIV را انجام دهند.

دکتر حسین‌پور با ذکر این نکته که در آفریقا از هر ۳ مورد HIV یک مورد آن مثبت است، تاکید کرد: همچنین در آمریکا هم آمار بالای HIV مثبت را داشتیم و بعدها در آمریکا و اروپا روی موضوع کاهش موارد مثبت این بیماری کار شد و در سال ۲۰۰۵ هم شاهد آمار بشتر روسیه به نسبت آمریکا بودیم.

وی اضافه کرد: در ایران آمار HIV مثبت زیاد نیست و خراسان رضوی جزء استان‌های با آمار پائین در این خصوص بوده است، البته امسال موارد مثبت بیشتر بوده و تاکنون ۵۰ مورد مثبت شناسایی شده، عددی که در کل سال گذشته به همین میزان بود.

مسئول پیشگیری از ایدز و هپاتیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: افراد مبتلا به ایدز، مادران باردار، افراد مبتلا به سل و مصرف‌کنندگان مواد مخدر تزریقی در اولویت انجام تست‌های HIV هستند و این کار در مراکز بهداشت امام هادی(ع)، شهید صفاری، نوید تندرستی، بیماری‌های رفتاری مرجع، شهید قدسی، حضرت زهرا(س) و بیماری‌های رفتاری انجام می‌شود، مراکزی که آدرس آن در سایت http:aids.mums.ac.ir موجود است و معتقدیم که اگر روی گروه اول به‌خوبی کار شود مشکلات دیگر گروه‌ها ایجاد نخواهد شد.

دکتر حسین‌پور اضافه کرد: به پسرها و دخترهای در سن ازدواج توصیه می‌کنیم که قبل از ازدواج تست HIV را انجام دهند تا اگر مشکلی هم داشتند از تشدید آن و انتقال به دیگران جلوگیری شود.

وی تصریح کرد: هپاتیت C به دلیل مشکلات کبدی و سرطان در زمانی ترسناک بود، اما اکنون هپاتیک Bخطرناک‌تر اعلام شده و در مورد HIV هم اگر انگ‌زدایی خوبی صورت پذیرد از بروز بسیاری از مشکلات می‌توان جلوگیری کرد.

مسئول پیشگیری از ایدز و هپاتیت دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: اگر انگ و تبعیض در بیماری ایدز به صفر برسد از بروز بسیاری از مشکلات در آینده جلوگیری می‌شود و اینکه اگر اقدامات پیشگیرانه همچون انجام تست HIV انجام شود می‌توان تا بیش از ۹۰ درصد از بروز مشکلات ناشی از بیماری جلوگیری نماییم.

خدمات دائمی حوزه درمان HIV تا پایان عمر انجام می‌شود

همچنین مهندس سیدروح‌الله قیامی، کارشناس برنامه HIV معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم در این نشست، گفت: شعار امسال روز جهانی HIV با عنوان (حق سلامتی با انتخاب مسیر درست و پایان ایدز با پوشش همگانی خدمات پیشگیری، تشخیص، مراقبت و درمان) بوده و در روز شمار هفته اطلاع‌رسانی ایدز که از شنبه دهم تا جمعه شانزدهم آذر ماه است روز اول شنبه ۱۰ آذر با عنوان سیاستگذاران، مسئولان و سازمان‌های همکار دولتی و بین‌المللی، روز دوم یکشنبه ۱۱ آذر، با عنوان جلب مشارکت سازمان‌های مردم نهاد و موسسات غیردولتی فعال در برنامه‌های پیشگیری کنترل عفونت HIV، روز سوم دوشنبه ۱۲ آذر، با عنوان افرادی که با HIV زندگی می‌کنند یا از آن متاثر هستند، روز چهارم سه‌شنبه ۱۳ آذر با عنوان پژوهشگران، اندیشمندان و مراکز تحقیقاتی، روز پنجم چهارشنبه ۱۴ آذر با عنوان پیشگیری از HIV در زنان، مادران و کودکان، روز ششم پنجشنبه ۱۵ آذر با عنوان افراد در معرض بیشترین خطر ابتلا به HIV و روز هفتم جمعه ۱۶ آذر با عنوان تامین حق سلامت با انتخاب در مسیر درست نامگذاری شده است.

وی افزود: وضعیت HIVهای مثبت زنده تا پایان شهریور ماه امسال در حوزه تحت پوشش دانشگاه ۱۰۶۳ مورد بوده و براساس اهداف تعیین شده باید ۹۰ درصد بیماران زنده شناسایی شده و تاکنون ۵۵۲ و معادل ۵۲ درصد این تعداد شناسایی شده‌اند و ۵۱۱ نفر دیگر و معادل ۴۸ درصد مابقی هم هنوز شناسایی نشده‌اند.

کارشناس برنامه HIV معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه در سال ۲۰۳۰ باید ۹۵ درصد ۱۰۶۳ مورد مثبت HIV شناسایی شوند، بیان کرد: در دانشگاه علوم پزشکی مشهد ۲۱ شهرستان تحت پوشش با جمعیت ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر داریم و در تلاش هستیم تا موارد باقی مانده را در این بازه زمانی شناسایی نماییم.

مهندس قیامی تصریح کرد: در کشور ۵۶ درصد موارد مثبت شناسایی شده و این عدد در دانشگاه ۵۲ درصد است و از میانگین کشوری ۴ درصد عقب هستیم و به دنبال شناسایی سریع‌تر با تلاش بیشتر هستیم.

وی با ذکر این نکته که در حوزه درمان HIV خدمات دائمی تا پایان عمر انجام می‌شود، تاکید کرد: این افراد باید مدام در حال درمان باشند و تاکنون ۴۰۳ نفر از مجموع موارد مثبت شناسایی شده و معادل ۹۶ درصد این موارد تحت درمان قرار گرفته‌اند و در سطح کشور هم از ۲۴ هزار مورد مثبت ۱۹ هزار نفر و معادل ۹۴ درصد تحت پوشش برنامه درمانی قرار گرفتند و در این بخش آمار دانشگاه یک درصد از میانگین کشوری بیشتر است.

کارشناس برنامه HIV معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: داروهایی که بیمار HIV داده می‌شود تا ۹۴ درصد در درمان و درمان موثر مفید فایده بوده است.

مهندس قیامی افزود: الگوی انتقال از اولین تا آخرین مورد به‌گونه‌ای که اعتیاد تزریقی ۵۳.۷ درصد، رابطه جنسی ۲۷.۹ درصد، انتقال از مادر به کودک ۱.۶ درصد و موارد نامشخص ۱۶.۶ درصد بوده و در ۶ ماهه نخست امسال ۶۸ درصد موارد مثبت مردان و ۳۲ درصد زنان بودند.

وی با تاکید بر اینکه ۷۷ درصد موارد ابتلا در حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد از طریق روابط جنسی، ۳ درصد تزریقی، یک درصد انتقال از مادر به کودک  و ۱۹ درصد موارد نامشخص بوده در سطح این دانشگاه ۷۳ درصد مبتلایان آقا و ۲۷ درصد خانم‌ هستند، گفت: همچنین در سطح کشور هم ۷۲ درصد آقا و ۲۸ درصد خانم هستند و در همین رابطه باید اشاره کنیم که ۷۸ درصد موارد مبتلا در سن ۲۰ تا ۴۵ سال و ۱۹ درصد بالای ۴۵ سال و ۴ درصد هم قبل از ۲۰ سالگی بودند.

کارشناس برنامه HIV معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: پویش ۲۰-۲۰ با هدف من هم آزمایش HIV می‌دهم از ۲۰ آبان تا ۲۰ آذر به‌صورت رایگان انجام می‌شود؛ تاکنون بالغ بر ۲ هزار تست گرفته شده داشتیم و تعداد موارد مثبت هم تا به این لحظه صفر بوده است.

مهندس قیامی در پایان گفت: هر ساله تخمین موارد براساس داده‌های جدید به‌روزرسانی می‌شود و در همین خصوص باید اشاره کنیم کل موارد ثبت شده از ابتدای امسال تاکنون ۴۸ هزار و ۱۷ نفر بوده که مرگ ۲۳ هزار و ۲۵۷ نفر از آنها ثبت شده است. 

بازدید خبرنگاران از مرکز مرجع مشاوره بیماری‌های رفتاری و عفونی مشهد

در پایان این نشست خبری اصحاب رسانه از مرکز مرجع مشاوره بیماری‌های رفتاری و عفونی مشهد بازدید کردند.

در این بازدید فرآیند انجام آزمایش hiv شرح داده شد و یکی از موارد مثبتی که در مدت زمان ۲۰ سال از خدمات دانشگاه علوم پزشکی مشهد بهره‌مند بود و به هیچگونه مشکلی هم ازدواج کرده کرده بود و هم اینکه از نعمت ۲ فرزند بهره‌مند شده بود به مشکلات خود و حمایت‌های معاونت بهداشت این دانشگاه در جهت کنترل و عدم انتقال بیماری خود اشاره کرد.

در هفته جهانی hiv تست رایگان با این موضوع در تمامی مراکز مشاوره بیماری‌های رفتاری و عفونی مشهد و شهرهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد گرفته می‌شود.

در سطح شهر مشهد مراکز مشاوره بیماری‌های رفتاری و عفونی در خیابان امام هادی(ع)، مرکز خدمات جامع سلامت شهید صفاری در بولوار هاشمیه (خیالبن شهید ملکیان)، مرکز مشاوره نوید تندرستی در بولوار وحدت، مرکز خدمات جامع سلامت شهید قدسی در خیابان سناباد، مرکز خدمات جامع سلامت حضرت زهرا(س) در خیابان شهید هاشمی‌نژاد و مرکز مشاوره بیماری‌‎های رفتاری در بولوار حر (خیابان شهید موسوی‌نژاد) فعال است و در هر کدام از شهرهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد یک مرکز با موضوع hiv فعال است.


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

چهارشنبه, ۲۶ دی ۱۴۰۳