صفر تا صد تشخیص و درمان اچ آی وی منحصرا در مراکز بهداشتی و درمانی انجام می شود
- بازدید: 87
رئیس گروه بیماریهای واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: صفر تا صد تشخیص و درمان اچ آی وی شامل آزمایشات، داروها و خدمات مشاورهای منحصرا در نظام سلامت و در مراکز بهداشتیدرمانی کشور بصورت رایگان و محرمانه انجام میشود.
دکتر زهرا نهبندانی در گفتگو با وب دا با بیان اینکه از سال ۶۵ تاکنون، ۲۴ هزار و ۷۶۰ مورد اچآیوی مثبت در کشور شناسایی شده که در ۵۷ درصد موراد راه انتقال بیماری تزریقی و ۲۳ درصد جنسی بوده است، افزود: در حال حاضر رویکرد ابتلا از مردان به ابتلای بیشتر زنان تغییر کرده و در نیمسال اول سال جاری راه انتقال جنسی با رشد حدود سهبرابری(۶۵ درصد) بر راه انتقال تزریقی پیشی گرفته است.
وی گفت بر اساس آخرین روش آماری تخمین زده میشود 44105 نفر در کشور مبتلا به اچآیوی هستند که بر اساس نظام جامع مدیریت دادههای الکترونیک اچآیوی کشور، تا پایان شش ماهه اول امسال از بین افراد مبتلا به اچآیوی شناسائی، ثبت و گزارش شده24760 نفر زنده هستند که از این تعداد 19869 نفر خدمات مربوط به مراقبت و درمان اچآیوی را دریافت نمودهاند و تعداد 19065 نفر تحت درمان قرار دارند. رئیس گروه بیماریهای واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه اگرچه 81 درصد کل موارد تشخیص داده شده را مردان و 19 درصد را زنان تشکیل میدهند گفت: اما الگوی راه انتقال و درصد ابتلای زنان و مردان در سالهای اخیر تغییر کرده است به گونهای که از کل موارد شناسایی و گزارش شده در پایان شش ماهه اول سال 1403، 32 درصد موارد ثبت را زنان و 68 درصد آنها را مردان تشکیل میدهند.در بین افراد شناسائی شده تا پایان شش ماهه اول 1403، 3درصد از کل موارد شناخته شده در زمان تشخیص، کمتر از 20 سال سن داشتهاند و 73 درصد در گروه سنی 20 تا 45 بودهاند و 24درصد بالای 45 سال بودهاند. الگوی سنی در سالهای اخیر تغییری نکرده است.
وی گفت علل ابتلا به اچآیوی در بین کل مواردی که از سال 1365 تا کنون در کشور به ثبت رسیدهاند به ترتیب، تزریق با وسائل مشترک در مصرف کنندگان مواد(53.7 درصد)، رابطه جنسی (27.9درصد) و انتقال از مادر به کودک (1.6 درصد) بوده است. راه انتقال در16.6درصد از این گروه نامشخص مانده است. لازم به ذکر است که راه انتقال 0.2 درصد از این موارد مربوط به خون و فرآوردههای خونی در سالهای پیش از اجرای سیاست پالایش صد درصدی خون سالم توسط سازمان انتقال خون میباشد. این در حالی است که دربین مواردی که در شش ماهه اول سال 1403 تشخیص داده شدهاند راه احتمالی انتقال در 10 درصد موارد اعتیاد تزریقی،65.2 درصد روابط جنسی؛ 0.7 درصد انتقال از مادر به کودک و در 24.1 درصد راه احتمالی ابتلا بیان نشده و هیچ مورد ابتلا جدیدی از طریق خون و فرآوردههای خونی ثبت نشده است.