پای شارکو عارضه ای ناتوان کننده در بیماران مبتلا به دیابت
- بازدید: 288
فوق تخصص جراحی مچ پا و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: پای شارکو در بیماران مبتلا به دیابت با تخریب تدریجی مفصل و تغییر شکل آن همراه است که می تواند عوارض جدی برای بیمار به همراه داشته باشد.
دکتر علیرضا موسویان، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه پای شارکو مشکل شایعی در بیماران مبتلا به دیابت است که درصورت بی توجهی در پیگیری درمان، می تواند منجر به قطع عضو در بیماران می شود، خاطر نشان کرد: به دنبال شکستگی های مزمن و اختلالات عروقی و عصبی کم کم برجستگی هایی در کف پا ظاهر می شود و زخم های مقاومی تشکیل می شود که از همین نقطه زخم ها قابل بهبودی نیست و عفونت در پا فراگیر می شود و این امر موجب از دست دادن پا در بیماران مبتلا به دیابت می شود.
فوق تخصص جراحی مچ پا و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه عمل های سنگین و دوران بعد از عمل سختی برای این بیماران وجود دارد ، گفت: این عوارض شکستگی معمولی نیستند بلکه شکستگی ناشی از نوروپاتی و عوارض دیابت است .
دکتر موسویان با بیان اینکه مفصل شارکو، یک بیماری پیچیده و گاهاً ناتوانکننده است که بر مفاصل، به ویژه مفاصل پا، تأثیر میگذارد، اظهار کرد: این بیماری با تخریب تدریجی مفصل و تغییر شکل آن همراه است. این بیماری اگرچه بیماری نادری است؛ اما میتواند عوارض جدی برای بیماران به همراه داشته باشد. از این رو، آشنایی با این بیماری و مراجعه به موقع به پزشک برای تشخیص و درمان، اهمیت بسیار زیادی دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه مفصل نوروپاتیک یا پای شارکو نوعی آرتروپاتی پیشرونده است که عمدتاً در اثر آسیب عصبی (نوروپاتی) در بیماران مبتلا به دیابت ایجاد میشود، گفت:این وضعیت باعث تخریب ساختارهای استخوانی و مفصلی در پا و مچ پا میشود. به دلیل از دست رفتن حس درد و لمس در اثر نوروپاتی، افراد متوجه آسیبهای کوچک نمیشوند و به همین دلیل این جراحات به مرور زمان شدیدتر میشوند، با ادامه آسیب و پاسخهای التهابی ناشی از آن، تغییرات شدیدی در ساختار پا ایجاد میشود، از جمله تغییر شکل، ناپایداری و در نهایت از بین رفتن قوس پا، که به وضعیت موسوم به پای شارکومنجر می شود، این تغییرات میتوانند خطر عفونت، زخمهای جدی و حتی قطع عضو را افزایش دهند.
وی عنوان کرد: مفصل شارکو، عمدتاً به دلیل آسیب به اعصاب محیطی رخ میدهد. این آسیب، توانایی بدن در احساس درد و فشار را کاهش میدهد. در نتیجه، افراد مبتلا به این عارضه، متوجه آسیبهای جزئی به مفاصل خود نمیشوند و این آسیبها بدون درمان، تشدید شده و به تخریب مفصل منجر میشود.
وی با بیان اینکه شایعترین علت بروز این بیماری، دیابت است، اظهار کرد: نوروپاتی دیابتی، یکی از عوارض شایع دیابت است که در آن، اعصاب محیطی به دلیل افزایش سطح قند خون آسیب میبینند. سایر بیماریهای عصبی مانند بیماری چندگانه (MS) و برخی اختلالات ارثی نیز میتوانند باعث بروز مفصل شارکو شوند.
دکتر موسویان با بیان اینکه آسیبهای مکرر به مفصل، عفونتهای مکرر، ضعف سیستم ایمنی نیز می تواند باعث بروز پای شارکو شود، بیان کرد: علائم مفصل شارکو شامل درد خفیف یا عدم احساس درد،تورم و قرمزی، گرمی مفاصل، تغیر شکل مفصل، زخم های پوستی، کاهش دامنه حرکتی، شکستگی و در رفتگی است.