سالمندان الگوهای خود مراقبتی را بیاموزند / فعالیت ورزشی عامل افزایش تراکم استخوان است
- بازدید: 97
عضو هیئت علمی گروه فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: با توجه به آمار رو به رشد سالمندی،الگوسازی سبک زندگی سالم در بهبود کیفیت زندگی سالمندان نقش به سزایی دارد که در این میان تحرکات و انجام فعالیتهای ورزشی نیز به سلامت اعضای مهم بدن کمک خواهد کرد.
دکتر سلمان نظری مقدم ، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه تحرک در سالمندی با توجه به بیشترین میزان توان فعالیت برای هر فرد محاسبه می شود، گفت: یکی از اختلالات دوران سالمندی، کاهش متابولیسم بدن در سالمندی برای خانمها بعد از یائسگی و آقایان در سالمندی زمینه چاقی را فراهم می کند و تحرکات ورزشی می تواند وزن افراد سالمند را در حد طبیعی نگه دارد.
وی با بیان اینکه چاقی مادر بسیاری از مشکلات و بیماریهای عضلانی و اسکلتی است، گفت: تکنولوژی در زندگی کمک شایانی به انسانها کرده است اما از سوی دیگر باعث کم تحرکی شده که این عاملی برای پیدایش مشکلات عضلانی اسکلتی به خصوص در افراد سالمند شده است.
عضو هیئت علمی گروه فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه مطالعات و بررسی ها نشان می دهند که حتی ورزش سبک و ساده می تواند پیری را به تأخیر انداخته و باعث جوان ماندن افراد شود ، گفت: آزمایشات نشان می دهند که ورزش قلب را قوی تر ، وضع تنفس را بهتر ، عضلات و ماهیچه ها را فعال تر ، استخوان ها را محکم تر و بدن را سالم و روحیه را تقویت می کند .
وی با بیان اینکه افزایش تراکم استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان از مزایای فعالیت ورزشی در دوران سالمندی است، گفت: ورزش با افزایش استحکام استخوان، شروع پوکی استخوان را به تأخیر می اندازد.
دکتر نظری مقدم با اشاره به اینکه بهبود خود باوری و ایجاد حس استقلال از آثار مثبت فعالیتهای ورزشی در دوران سالمندی است، گفت: یکی از نگرانی های مهم در افراد مسن از دست دادن کنترل، وابستگی و یا تحمیل شدن به دیگران است که ورزش کمک می کند تا افراد مسن، ظرفیت بیشتری برای انجام فعالیت های روزمره زندگی داشته باشند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه افزایش متابولیسم بدن در سالمندی نیز یکی دیگر از فواید تحرک در سالمندی است، گفت: انجام تمرین های قدرتی عضلانی، سوخت و ساز و متابولیسم بدن را افزایش می دهد که این نکته می تواند منجر به کاهش درصدی از کل چربی بدن شود زیرا در دوران سالمندی دلیل کاهش متابولیسم بدن فرد با تغذیه ای مشابه گذشته احتمال افزایش وزن بیشتری را دارد.
وی با اشاره به اینکه افزایش تعادل و هماهنگی بدن در سالمندی یکی دیگر از فواید انجام فعالیتهای ورزشی است، بیان کرد: افراد سالمند کاهش طبیعی در تعادل و هماهنگی بدن پیدا می کنند که این وضعیت با فعالیت ورزشی به تعویق میافتد و مانع سقوط و زمین خوردن فرد می شود.
دکتر نظری مقدم با اشاره به اینکه انجام فعالیتهای ورزشی به گسترده شدن روابط اجتماعی افراد سالمند کمک می کند، گفت: با افزایش سن به دلیل انحطاط دیسک ستون مهره ها، که باعث تغییر در شکل حفره قفسه سینه می شود، عملکرد ریوی کاهش می یابد، از همین رو فعالیت های فیزیکی باعث کاهش میزان انحطاط مهره و همچنین افزایش قدرت قفسه سینه شده و در نتیجه عملکرد ریه را بهبود می بخشد.
وی با اشاره به اینکه مطالعات نشان داده است که فعالیت های بدنی مانند ورزش ایروبیک می تواند ابزار مهمی جهت پیشگیری و درمان دیابت غیر وابسته به انسولین باشد، گفت: بهبود گردش خون ، کاهش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، نیز از دیگر فواید انجام فعالیتهای ورزشی در دوران سالمندی است.