صبر، حوصله و ارتباط گیری قوی با کودک و خانواده اش، از شاخص های یک پزشک توانمند در حوزه اطفال است
- بازدید: 192
دکتر حسین محسن زاده، متخصص بیماری های نوزادان و کودکان و معاون توسعه و مدیریت منابع مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی قائم (عج) از مراکز زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، یکی از چهره های پرتلاش و خدوم در عرصه های درمانی و مدیریتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد است که پس از اتمام دوره پزشکی عمومی در سال 1373(با رتبهA )، فعالیت حرفه ای خود را در این مجموعه دانشگاهی آغاز نمود و پس از طی یک دوره فعالیت 4 ساله در مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان خواف ( طی سال های 1377 تا 1383 ) مجدداً در سال 1383 به دانشگاه علوم پزشکی مشهد بازگشته و با پذیرش در مقطع تخصص، تحصیل در حوزه بیماری های نوزادان و کودکان را از سال 1387 در همین دانشگاه آغاز کرد و با پایان یافتن دورهی مذکور در سال 1390 ، فعالیت حرفه ای ایشان در مجموعه بزرگ علوم پزشکی مشهد ادامه یافت، راه اندازی بخش نوزادان در یکی از بیمارستان های شهرستان فریمان نیز از دیگر خدمات ارزنده دکتر محسن زاده در طی سالهای فعالیت حرفه ای ایشان می باشد.
دکتر محسن زاده که هم اکنون به عنوان معاون توسعه و مدیریت منابع مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی قائم (عج) نیز مسئولیت هایی را عهده دار می باشد، در سال جاری ( 1403 ) به عنوان پزشک نمونه استانی در بیمارستان قائم (عج)؛ از مراکز زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد معرفی و مورد تقدیر قرار گرفت. به همین بهانه پایگاه خبری وبدا گفتگویی با ایشان داشته که شرح آن را در ادامه می خوانید:
وب دا: ضمن سپاس از حضور شما در این مصاحبه لطفا در مورد تحصیلات تان از دوره مدرسه تا مقاطع مختلف دانشگاهی و فعالیت های مرتبط با تحصیل توضیحاتی مختصر بفرمایید؟
بنده متولد 1347 در شهرستان گناباد هستم. مدرک دیپلم خود را در سال 1365 اخذ نمودم و در سال 1373 با رتبه A و با معدل 01/16 از دانشگاه علوم پزشکی مشهد در رشته پزشکی عمومی فارغ التحصیل شدم . دوره خدمت سربازی را در درمانگاه نیروی هوایی ارتش سپری و بعد از آن در سال 1377 مأمور به خدمت به شهرستان خواف شدم.
همچنین از سال 1373 تا 1377 مشغول طبابت در شهر مقدس مشهد و دارالشفای حضرت علی اصغر (ع) شهر شاندیز شدم و به لطف خدا توانستم، خدمات ارزشمندی را به مردم شریف طرقبه و شاندیز ارائه کنم. بعد از خروج از شهر مشهد در شهرستان خواف مشغول خدمت و درمان بیماران شدم و علاوه بر طبابت در درمانگاه و سطح شهر، مسئولیت مدیریت شبکه را به مدت 7 سال در کنار سایر همکاران بر عهده داشته ام.
در سال 1383 به دانشگاه علوم پزشکی مشهد منتقل و ادامه سال های دوران خدمتم را در این دانشگاه به درمان نوزادان و کودکان پرداختم. سال 1387 با رتبه بسیار خوب در دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در رشته تخصصی اطفال پذیرفته و در سال 1390 موفق به اخذ مدرک تخصص اطفال شدم و در تمام این مدت در این رشته و با گروه اطفال مشغول فعالیت بودم.
همچنین بعد از فارغ التحصیلی در ابتدا به مدت 6 سال در مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی حضرت قائم (عج) و 5 سال در بیمارستان کودکان اکبر (ع) خدمت کردم و بعد از فراغت از تحصیل در بیمارستان فوق تخصصی زنان و بخش نوزادان بیمارستان ام البنین (س) و سپس به مدت قریب به دو سال در بخش های زنان و زایمان و ICU بیمارستان22 بهمن و فاطمه الزهرا (س) شهرستان فریمان مشغول خدمت به کودکان و نوزادان بودم.
از اقدامات مؤثری که در طی دوران خدمت، در بیمارستان شهرستان فریمان انجام دادم، راه اندازی بخش نوزادان آن بیمارستان بود و خوشبختانه موفق شدم به نوزادان پره تر و حاملگی هایی که منجر به زایمان پره تر می شدند، خدمات درمانی ارزشمند و مطلوبی را ارائه کنم. در بیمارستان شهرستان فریمان در خدمت اساتیدی از جمله خانم دکتر خالصی و آقای دکتر لطفی بودم که به لطف خدا، دوران بسیارخوبی را در آنجا سپری کردم.
وبدا: از آغاز فعالیت خود در دانشگاه علوم پزشکی مشهد توضیحاتی بفرمایید؟
بعد از پایان دوران خدمتم در بیمارستان شهرستان فریمان، برای ادامه فعالیت به مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی قائم (عج) مشهد منتقل شدم. در دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز، همیشه از وجود گرانبهای اساتید بزرگ و به نام گروه بیماری های کودکان و نوزادان همچون آقای دکتر اخوندیان، اقای دکتر معموری، آقای دکتر کیانی فر، اقای دکتر جعفری کسب فیض نموده و سایر اساتید بازنشسته از جمله آقای دکتر هاشم زاده، اقای دکتر مدرسی، دکتر جعفرزاده از اساتید به نام گروه اطفال و نیز استاد فقید اقای دکترخوارزمی که همیشه یک معلم اخلاق و از اساتید برجسته ای بودند ، افتخار یافتم که اقدامات بسیار خوب درمانی و آموزشی را در کنار این بزرگان بیاموزم.
وب دا: در حال حاضر مسئولیت های جنابعالی در بیمارستان قائم(عج) شامل چه مواردی است؟
اکنون در بیمارستان قائم (عج) مشهد، مشغول درمان بیماران و خدمت به آنها هستم و مسئولیت های متعددی از جمله سمت های معاونت اجرایی و معاونت پشتیبانی بیمارستان را بر عهده دارم و با توجه به بازخوردی که از مراجعین با ورود به سامانه و مراجعه به کلینیک دریافت کردم، خوشبختانه از عملکرد خوبی برخوردار هستم و مشکلی در حوزه پرونده های مختلف در سازمان نظام پزشکی ندارم.
علاوه بر سمت های مدیریتی در بیمارستان های دکترشیخ، بیمارستان حضرت ام البنین (س) که اقدامات مفید درمانی را در بخش مراقبت های ویژه کودکان و نوزادان انجام دادم، خدمات درمانی مطلوبی را در بخش خصوصی ارائه کردم و در تمام این مدت در بیمارستان فوق تخصصی پاستور، در بخش مراقبت های ویژه و همچنین در درمانگاه تخصصی در شیفت های عصر و شب مشغول به ارائه خدمات درمانی به بیماران هستم.
وبدا: چه افرادی مشوق و الگوی شما برای ورود به حرفه پزشکی بودند؟
بنده در خانواده ای بزرگ شدم که تقریبا همگی در رشته پزشکی تحصیل کرده اند. من پنج برادر دارم، که سه نفر از ما به حرفه پزشکی مشغول هستیم و برادر بزرگترم که داروساز بود و به رحمت ایزدی پیوست، شاید بتوان گفت که ایشان الگوی بسیار خوبی برای من و سایر برادرانم بودند و پیگیر امورات تحصیلی و مشوق ما در ادامه تحصیل. یکی دیگر از برادرانم فوق تخصص جراحی مغز و اعصاب است که از پزشکان به نام منطقه است و در حال حاضر در شهرستان گناباد مشغول خدمت رسانی به بیماران است.
وبدا: با توجه به چالش های این رشته چگونه آن را مدیریت کردید که تداخلی در زندگی شخصی شما نداشته باشد؟
فعالیت و درمان در زمینه بیماری های نوزادان و کودکان بسیار کار سخت و پیچیده ای است و با توجه به شرح برخی از علائم نوزاد که مادر بیان می کند و همچنین برخی شواهدی که پزشک در زمان انجام معاینه به آن دست می یابد، باید بیماری یک کودک را تشخیص دهیم.
کودکان بیماری های بسیار سخت و پیچیده ای دارند. از جمله این بیماری ها؛ بیماری های متابولیک، بیماری های سیستم عصبی و انواع تشنج ها، بیماری های سیستم گوارشی، بیماری های سیستم ریوی کودکان است و نیاز به رشته تخصصی و مطالعه بسیار زیادی دارد که دامنه بسیار زیادی ازمراجعین به کلینیک ها و مطب ها را تشکیل می دهند، بنابراین همیشه سعی ام بر آن بوده که، از اساتید به نام این رشته از جمله آقای دکتر کیانی، خانم دکتر فرح اشرف زاده، آقای دکتر کیانی فر، متخصصین اعصاب کودکان، آقای دکتر حیدریان و دکتر خوارزی در حوزه بیماری های عمومی کودکان، اقای دکتر وکیلی در زمینه بیماری های غدد و دکتر جعفری که در گروه بیماری های گوارشی به نام هستند و خدمات بسیار ارزشمند و زیادی را به کودکان ارائه کردند اطلاعات علمی و پزشکی ارزشمند و زیادی را در محضر آنها کسب کنم.
وبدا: اوقات فراغت خود را به چه فعالیت هایی مشغول هستید؟
همان طور که همه افراد اوقات فراغت دارند و در آن زمان به فعالیت های مورد علاقه خود می پردازند، من نیز معمولا اوقات فراغت خود را با پیاده روی در مسیرهای مختلف می گذرانم که خوشبختانه شهر مشهد نیز مکان های بسیار خوبی برای پیاده روی دارد؛ از جمله این مکان ها، کوهپارک، پارک کوهسنگی، پارک وکیل آباد است که به اتفاق خانواده و دوستان به آنجا می رویم.
بخشی دیگر از اوقات فراغت خود را به پیگیری مرتب اخبار درمان می گذرانم. با توجه به اینکه باید به قوانین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اشراف کافی داشته باشیم، قوانین جدیدی که در وزارت بهداشت و دولت ثبت می شوند را به طور مرتب از طریق سامانه های قوانین و روزنامه های کشوری مطالعه می کنم تا چنانچه در این راستا سئوالی پرسیده شود بتوانم به شیوه درستی پاسخگو باشم. همچنین در طول روز، یک ساعت را به مطالعه اخبار و نامه ها و مقالات منتشر شده جدید در زمینه رشته تخصصی ام، حدود 2 ساعت به بیماری های کودکان به اشکال مختلف کیس کنترل و کیس ریپورت اختصاص می دهم و از این طریق می توانم به اطلاعات خود در جهت یادگیری بیماری ها بیافزایم.
از نرم افزار آپتودیت که نرم افزار بسیار آموزنده و مفیدی است استفاده می کنم. این نرم افزار در کنار علائم بیماری، راه های درمان آن را نیز آموزش می دهد، لذا برای یادگیری درمان های جدید نرم افزار بسیار خوبی است، که از طریق گوشی های اندورید و لپ تاپ که در مطب دارم برای یادیگیری مطالب آن استفاده می کنم. بنابراین روزانه یک ساعت از اوقات فراغتم را با این نرم افزار سپری می کنم که بتوانم در حوزه تخصص خود اطلاعات بیشتری کسب کنم تا چنانچه، اطلاعات بیمارانی که روزانه به ما مراجعه می کنند، اشتباه و یا کوتاهی شده باشد، از طریق ارتباط تلفنی که با آنها دارم، مراحل درمان را کامل کنم.
وبدا: به عنوان پزشک نمونه استانی بیمارستان قائم (عج)، اولین ویژگی یک پزشک موفق را چه می دانید؟
یک پزشک باید ایثارگر باشد و باید جان خود را فدای جامعه و بیماران کند و ضروری است که برای بیماران خود وقت بگذارد و شنونده خوبی برای آنها باشد تا بتواند با شنیدن علائم، نشانه ها و شکایت بیماران از درد و ناراحتی خود، درک درستی از آنها در زمان معاینه داشته باشد. با توجه به اینکه، بیماری های کودکان، بیماری های پر سرو صدایی است، یعنی با بیمار شدن یک کودک، پدر و مادر و سایر اعضای خانواده نیز بسیار درگیر می شوند و حتی ممکن است دچار بهم ریختگی روحی شوند.
در زمانی که کودک بیمار، در بیمارستان بستری باشد تقریبا همه اعضای خانواده کودک نیز مستأصل هستند بنابراین یک پزشک خوب باید فرصت و حوصله کافی داشته باشد که با خانواده کودک صحبت کند و با آنها ابراز همدردی و همدلی کند.
برخی از بیماری های سخت کودکان، از جمله بیماری های متابولیک در دوران کودکی ممکن است باعث اختلالات ذهنی در کودک شود یا چنانچه آن بیماری دیر تشخیص داده شوند، ممکن است روند زندگی آینده کودک را مختل کنند، لذا یک پزشک خوب و موفق باید در مورد بیماری کودک به طور دقیق به معاینه بپردازد و علاوه بر آن همان طور که بیان شد، باید حتما یک پزشک صبر و حوصله داشته باشد و برای خانواده ها وقت بگذارد، تا بتواند در کار خود موفق شود. در مجموع پزشکی که شاخص نمونه را دریافت می کند، به ویژه در رشته نوزادان و کودکان باید از صبر، حوصله، فن بیان خوب و توانایی برقراری ارتباط خوب با مردم برخوردار باشد.
وبدا: چه توصیه و پیامی برای دانشجویانی دارید که در آینده قرار است در جایگاه شما قرار بگیرند؟
من همیشه از پزشکان جدید و دانشجویان تقاضا داشته ام که رشته کودکان را دریابند و با توجه به موضوعات و شاخه های گسترده این رشته از جمله ژن درمانی در علم ژنتیک، بیمای های گوارش و بیماری های اعصاب، دانشجویان به خوبی می توانند بوارد این تخصص ها شوند، اما متأسفانه در رشته کودکان معمولا پزشکان بیشتر برای برطرف کردن مسائل مالی خود ورود می کنند، اما باید بگویم که رشته کودکان درآمد زیادی ندارد و نسبت به سایر رشته ها منابع مالی ضعیف تری دارد و همیشه این خواهش را از پزشکان عمومی و دانشجویان دارم که باید عاشقانه به کودک و بیماری های کودکان نگاه کرد و همیشه به اطرافیان و دوستان خود توصیه می کنم که چنانچه تمایل دارند وارد تخصص کودکان و نوزادان شوند، نگاه اقتصادی به آن نداشته باشند.
وبدا: چنانچه مطلب یا سخن ناگفته ای باقی مانده است، بفرمایید.
در پایان تشکر می کنم، از خانواده هایی که اجازه دادند ما متخصصین اطفال، علم پزشکی را بر بالین کودکان و نوزادان آنها بیاموزیم، کودکانی که درد را به خاطر آموزش و یادگیری ما تحمل کردند. همچنین قدردانی می کنم از مسئولین، پزشکان و سایر کادر درمان بیمارستان از جمله پرستاران، کمک بهیاران، گروه بیهوشی و همه کسانی که در کنار ما تنگاتنگ خدمت خالصانه به کودکان و نوزادان و خانواده های آنها ارائه می کنند و همچنین قدردان گروه پرستاری هستم که در دوره تحصیل و اکنون که در بخش نوزادان فعالیت دارم، نقاط ضعفم و نقص من را یادآوری می کنند و با رفع این نواقص موجب ارتقاء من می شوند.