گزارش / طرح مسجد سنگر سلامت ؛ نشان دهنده توان مسجد در تمام دوره های تاریخ
- بازدید: 64
همزمان با شیوع ویروس کرونا و از دست دادن تعدادی از هموطنان راهکارها و برنامه ریزیهای لازم برای مقابله با کرونا اجرایی شده است ، اما پیرو دستور رهبر معظم انقلاب در خصوص اتکا به ظرفیت های مردمی مسجد محور و محله محور، در شناسایی و درمان زودهنگام بیماران کووید-19 به منظور کاهش مرگ و میر بیماران، سازمان بسیج جامعه پزشکی خراسان رضوی پس از برگزاری جلسات متعدد کارشناسی خبرگانی و با استفاده از تجربیات انباشته حوزه مدیریت بیماری در ماه های گذشته، طرح «مسجد ؛ سنگر سلامت» را اجرایی کرده است.
دکتر درخشان، مدیر توسعه شبکه و ارتقا سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص نحوه اجرای این طرح ، اظهار کرد: باتوجه به موج سوم اپیدمی کرونا و لزوم کنترل این بیماری، طرح مسجد سنگر سلامت یادواره شهید سلیمانی در قالب محله محوری اجرایی شده است.
وی با اشاره به اینکه طرح هر خانه یک پایگاه سلامت در تیرماه به منظور کنترل شرایط بیماری ابلاغ شد و در حال حاضر در ادامه طرح "هر خانه یک پایگاه سلامت"، طرح "مسجد سنگر سلامت" با استفاده از پتانسیل مردمی، بسیج و هلال احمر و شهرداری ها اجرایی شده تا شاهد کاهش آمار ابتلا به بیماری کرونا باشیم ، خاطر نشان کرد: براساس آماری که بسیج جامعه پزشکی و سپاه پاسداران استان خراسان در اختیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرار داده تاکنون 1800 مسجد و 2500 نیروی بسیج در این طرح فعال شده اند.
وی با بیان اینکه ساختار برنامه در کلیه شبکه های بهداشت مستقر شده است و تیم های عملیاتی با شرایط مراکز بهداشت آشنا شدند، تصریح کرد: هنگام مثبت شدن نتیجه آزمایش یکی از افراد خانواده تیم مراقبتی وارد عمل می شود و از اطرافیان و از اعضای خانواده بیمار تست سریع کرونا گرفته می شود و آموزش های لازم به آنها ارائه می شود.
مدیر توسعه شبکه و ارتقا سلامت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه رپید تست در برنامه های رهگیری کرونا به خصوص در اماکن تجمعی که شواهدی از کرونا باشد نیز انجام خواهد شد، ابراز کرد: تیم دوم ، تیم حمایتی هستند که با مشارکت بسیج فعالیت خود را انجام می دهند و در این قالب بسته های حمایت معیشتی به گروه های آسیب پذیر اهدا می شود ؛ همچنین در این راستا تاکنون بالغ بر 10 هزار بسته معیشتی تولید شده است.
دکتر درخشان با بیان اینکه در نواحی بسیج پزشک و پرستار داوطلب نیز حضور دارد که به خانواده های درگیر کرونا خدمات ارائه می دهند ، اظهار کرد: علاوه براین بسیجیان داوطلب در طرح مسجد سنگر سلامت برای حمایت از خانواده بیرون و خرید مایحتاج آنها با این خانواده ها ارتباط می گیرند.
دکتر درخشان با اشاره به اینکه برنامه های نظارتی طرح مسجد سنگر سلامت نیز به نحوی است که هر کارشناس بهداشت و محیط به 5 نیروی هلال احمر و بسیج آموزش هایی را در خصوص نظارت بر اماکن محله ارائه می دهد تا بر اصول بهداشتی اماکن نظارت کنند، اظهار کرد: این نیروها در سطح محیط محله با آموزش هایی که از سوی کارشناسان بهداشت محیط دریافت کردند اصنافی را که دستورالعمل های بهداشتی را رعایت نمی کنند امر به معروف می کنند و در نهایت اگر توجهی از سوی مسئول صنف به تذکرات نشد توسط کارشناسان بهداشت بازدید و مطابق قانون با وی رفتار می شود.
وی ابراز کرد: هدف از اجرای این طرح شکستن حلقه انتقال بیماری کرونا در سطح محله و به همان نسبت در کل کشور است تا تعداد بیماران کاهش یافته و مردم در شرایط بهتری زندگی کنند.
همکاری جمعیت هلال احمر استان با 6 دانشگاه و دانشکده علوم پزشکی خراسان رضوی
علیرضا معین زاده ، معاون امور جوانان هلال احمر خراسان رضوی در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه حضور هلال احمر در طرح مسجد سنگر سلامت یادواره شهید سلیمانی در قالب ناظران سلامت و بازدید جوانان از اماکن مختلف به منظور بررسی در خصوص رعایت یا عدم رعایت پروتکل های بهداشتی است، عنوان کرد: ناظران سلامت باید چک لیست هایی که مراکز بهداشت در اختیار آنها می گذارد بنا بر آموزش هایی که از کارشناسان بهداشت محیط دریافت کردند بعد از بازدید از اماکن تکمیل و در اختیار مراکز بهداشتی قرار دهند.
معاون امور جوانان هلال احمر خراسان رضوی با بیان اینکه هلال احمر در این طرح با 6 دانشگاه علوم پزشکی مشهد همکاری می کند و از 24 شعبه جمعیت هلال احمر در 19 شعبه با همکاری بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد فراخوان اعضای داوطلب اعلام شده است، ابراز کرد: آموزش اعضا، سازماندهی و در اختیار قرار دادن چک لیست های بخش واحد بهداشت از جمله اقداماتی است که برای داوطلبین انجام خواهد شد.
معین زاده با بیان اینکه باتوجه به اینکه طرح مسجد سنگر سلامت تا پایان سال ادامه دارد و مسئولین سلامت داوطلبین برعهده جمعیت هلال احمر استان است باید تدابیری برای تهیه ماسک و امکانات مورد نیاز افراد اندیشیده شود، ابراز کرد: جمعیت هلال احمر از ابتدای شیوع ویروس کرونا تاکنون 4 طرح برای مقابله با این بیماری اجرایی کرده است و در این دوره نیز 138 داوطلب آماده ارائه خدمت هستند.
وی با اشاره به اینکه تاکنون جمعیت هلال احمر در طرح شهید سلیمانی 2 هزار و 706 نفر روز را به کارگیری کرده است، اظهار کرد: روزانه در استان 151 نفر داوطلب هلال احمر در قالب ناظران سلامت فعالیت می کنند و در مشهد به تعداد بیشتری نیروی داوطلب احتیاج پیدا می کنیم.
وی تاکید کرد: داوطلبین هلال احمر جوانانی هستند که داوطلبانه به اماکن مختلف سرکشی می کنند و با افراد مختلفی روبرو می شوند از همین رو دارا بودن ماسک و مایع ضدعفونی کننده و وسیله ای برای ایاب و ذهاب ضروری است.
معین زاده با اشاره به اینکه استفاده از پتانسیل نیروی جوان در اجرای این طرح یکی از نقاط قوت است، بیان کرد: رفع موانع و محدودیت ها موجب خواهد شد تا داوطلبین هلال احمر با اطمینان خاطر بیشتری در اجرای این طرح همکاری کنند.
اجرای طرح مسجد سنگر سلامت به منظور کنترل شیوع بیماری کرونا تا پایان سال ادامه دارد تا با برخورد محله محور با این بیماری، بتوان قطع کننده زنجیره انتقال بیماری باشیم.