پژوهشگر برتر استان خراسان رضوی: رفع مشکلات بهداشتی و درمانی جامعه دغدغه اصلی یک پژوهشگر حوزه سلامت است
- بازدید: 281
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و پژوهشگر برتر استان خراسان رضوی گفت: رفع مشکلات بهداشتی و درمانی جامعه دغدغه اصلی یک پژوهشگر حوزه سلامت است و در این خصوص باید از کمترین امکانات بیشترین بهرهوری را داشته باشیم.
امروزه پژوهش به اندازه آموزش اهمیت دارد و نگاه تک بعدی به هر کدام مانع از پیشرفت خواهد بود و کسب رتبه مرجعیت علمی هر رشتهای از علوم مختلف، اساس تولید علم و برونداد پژوهشی متناسب با شاخصهای علمسنجی بررسی میشوند و فرد پژوهشگر میبایست در هر دو حوزه پژوهشی و آموزشی بهصورت موازی فعالیت نمایند و خوشبختانه در حال حاضر با وجود مراکز تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد امکان پژوهشهای نوین در این دانشگاه فراهم است.
نبوغ، پرشوری، جدیت، عمق، آرمانطلبی و نقادی از جمله ویژگیهای شاخص یک پژوهشگر برتر و با برنامه است و در جامعه علمی امروز نیازمند پژوهشگرانی هستیم که دارای صفات، ویژگیها، تخصصها و مهارتهای خاص علمی و اخلاقی باشند.
یکی از پژوهشگران برتری که به تازگی در مراسم تجلیل از پژوهشگران برتر از سوی استاندار خراسان رضوی مورد تقدیر قرار گرفت دکتر طلعت خدیوزاده، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و مدیرگروه مامایی دانشکده پرستاری و مامایی این دانشگاه است و به همین بهانه گفتوگویی را با این پژوهشگر برتر استانی و کشوری صورت دادهایم که حاصل آن را در ادامه میخوانید؛
وب دا: لطفاً خودتان را معرفی نموده و اینکه بفرمایید در چه رشتهای مهارت و تخصص دارید و تاکنون چند طرح و مقاله پژوهشی داشتهاید؟
دکتر طلعت خدیوزاده هستم، دانشیار گروه مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دارای مدرک دکترا در رشته بهداشت باروری و فوق لیسانس در دو رشته مامایی و آموزش پزشکی؛ اینجانب مجری 95 طرح و همکار 38 طرح پژوهشی بودهام و تعداد 153 مقاله از اینجانب به چاپ رسیده است.
وب دا: عوامل موفقیت تان را در چه چیزهایی میدانید و چه توصیهای برای کسانی که میخواهند راه شما را ادامه دهند دارید؟
دکتر خدیوزاده: علاقه و پشتکار، حمایت خانواده و اساتید خوبی که خلاقانه به مسائل مینگریستند و تفکر خلاق را پرورش میدادند از جمله مهمترین علل موفقیتهای حاصل شده بوده است و به همکاران و پژوهشگران عزیز توصیه میکنم وقت ارزشمند و تلاش خود را متمرکز بر مشکلات واقعی و اولویتهای مربوط به سلامت نمایند و هدفشان این باشد که گامی هر چند کوچک در جهت ارتقاء سلامت و کاستن از رنج مادران، کودکان، خانوادهها و جامعه بردارند.
بدون انجام پژوهش، هر مشکل موجود در حوزههای خدمات و آموزش ممکن است سالها بدون تغییر و حل نشده باقی بماند، باید توجه داشت که هیچ پژوهشی نمیتواند یک مشکل جامعه را یکجا حل کند، اما با هر پژوهش میتوان به تأمین شواهد برای حل بخشی از مسائل و مشکلات مربوط به سلامت کمک نمود و با استمرار پژوهشهای هدفمند میتوانیم مطمئن باشیم که بهطور پیوسته در حال پیشرفت به سمت هدف ارتقاء سلامت جامعه هستیم.
وب دا: به نظر شما یک پژوهشگر چگونه در کارش به حد کمال و اهداف ترسیم شدهاش میرسد؟
دکتر خدیوزاده: پژوهش علاوه بر ارزش ذاتی خود، وسیلهای برای تأمین شواهد علمی برای ارائه خدمات و ارتقاء آموزش است، درگیر شدن در ارائه خدمات به مردم، باعث شناخت و حساسیت بیشتر نسبت به "مشکلات بهداشتی و درمانی جامعه" میشود که این مهم خود دغدغه اصلی یک پژوهشگر حوزه سلامت است.
دستیابی به راهکارهای مناسب برای حل همین مشکلات که مبتنی بر شواهد علمی و مبتنی بر فرهنگ و منابع موجود جامعه است بهترین نتیجه پژوهش بوده و چنین پژوهشی هم کاربرد عملی خواهد داشت و هم باعث رضایت درونی پژوهشگر میشود، ضمن اینکه در ادامه هم مقالات آن نیز سریعتر از قبل پذیرفته و چاپ خواهد شد.
وب دا: از طرحهای پژوهشی شاخص خود برایمان بگویید و اینکه در موارد خاص مثل ایام بحران کرونا چه طرحی را در حوزه تخصصی خود داشتهاید؟
دکتر خدیوزاده: پایاننامه دکترای اینجانب در زمینه فرآیند شکلگیری رفتار باروری (فرزندآوری) در جامعه میباشد که با انجام پایاننامهها و طرحهای تحقیقاتی کمی و کیفی متعددی در این زمینه آن را ادامه دادهام.
تعداد قابل توجهی از طرحهای پژوهشی و مقالات اینجانب در زمینه مراقبت و حمایت از مادران باردار پرخطر و نیرمیس میباشد، همچنین با توجه به وظیفه تدریس و گذراندن دوره کارشناسی ارشد آموزش پزشکی از سال 1376، پژوهشهای متعددی در راستای افزایش اثربخشی فعالیتهای یاددهی، یادگیری و اقدام پژوهی در جهت بهبود فرآیندهای آموزش مهارتهای مامایی انجام دادهام.
از انتهای بهمن ماه سال گذشته که با بحران کرونا مواجه شدیم در جهت مبارزه با این بحران اقدامات جدی صورت دادیم و در زمینه مبارزه با کرونا با همکاری دانشجویان دکترای بهداشت باروری، 7 طرح پژوهشی کیفی و کمی در زمینه مراقبت از سلامت مادران باردار و جامعه در شرایط اپیدمی کرونا داریم که اکثر این طرحها در دست اجرا است و در همین رابطه يک مقاله مرور سیستماتیک در خصوص بهبود کیفیت خدمات مامایی در اپیدمی کرونا در اردیبهشت ماه سال 1399 در مجلات بینالمللی انتشار یافت.
وب دا: از طرحهای مشارکتی خود با سایر گروهها در مسیر یاریرسانی به بیماران خاص و کرونایی برایمان بگویید؟
دکتر خدیوزاده: در طی سالیان گذشته طرحهای پژوهشی و مقالات متعددی با مشارکت همکاران گروهای زنان، کودکان، تغذیه، داروسازی، مدیریت خدمات بهداشتی، اخلاق پزشکی و غیره داشتهام و در راستای تکمیل و ادامه فعالیتهای پژوهشی قبلی، با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در زمینه تهیه دستورالعملهای ترویج فرزندآوری سالم برای ارائهدهندگان خدمات در سطوح مختلف در حال همکاری هستم.
همچنین طرحی در زمینه بهبود فرآیندهای مراقبت و حمایت از مادران باردار پرخطر و نیرمیس تهیه شده است که با همکاری گروه زنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد و مدیران حوزه معاونت درمان این دانشگاه در آیندهای نزدیک اجرا خواهد شد.
برای آینده کار پژوهشی خود هم مایل هستم که با استفاده از راهکارهای علمی و مبتنی بر شواهد، تمرکز بیشتری بر حل مشکلات مهارتآموزی و يادگیری دانشجویان مامایی بهويژه در شرایط خاص و پیچیده کرونایی داشته باشم.
وب دا: سخن پایانی...
دکتر خدیوزاده: امروزه تحقيق و پژوهش به عنوان يک سرمايه ملی و همگانی، بنيادیترين و مهمترين اصلی است كه در همه زمينهها، بهويژه از نظر منابع انسانی، ساير مراكز را تحت تأثير خود قرار میدهد ،بدون ترديد جامعهای موفق و پويا خواهد بود كه در آن سيستم، تحقيق و پژوهش مورد توجه جدی قرار بگيرد، چرا كه هر مجموعهای از يک سری امكانات بالقوهای برخوردار است و در اینجا آن مجموعهای موفق است که آن را به بالفعل تبدیل کرده و از کمترین امکانات بیشترین بهرهوری را داشته باشد.
امیدوارم که به یاری خداوند و همکاری اساتید شریف و پرتلاش گروه مامایی دانشکده پرستاری و مامایی مشهد بتوانیم دانش آموختگانی متعهد، محقق و توانمند در مسیر خدمترسانی به جامعه تحویل دهیم.