عوارض قلبی عروقی، عصبی و کلیوی از جمله عوارض دیررس دیابت است

00053.jpg - 5.41 kBمدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز کرد: در مبتلايان به ديابت به دليل وجود اختلال در سوخت و ساز  قند و چربيها، احتمال اسيب رگهاي تغذيه کننده عضله قلب ایجاد می شود و سرعت پيشرفت اين آسيبها ممکن است بيش از ديگر افراد جامعه باشد.

دکتر سعید فردین فر ، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه عوارض ديابت به دوشكل عوارض زودرس و دیررس است، گفت: در عوارض زود رس ،قند خون بيمار به شدت پايين آمده يا بالا مي‌رود كه در هردو حالت بايد بيمار را بلافاصله به پزشك ارجاع داد، كاهش قند خون ممكن است به علت مصرف زياد انسولين يا قرص‌هاي ضد ديابت (كاهش دهنده‌ی قند خون)، كم خوردن يا حذف يك وعده‌ی غذا و فعاليت زياد ايجاد شود که با علائمی مانند احساس ضعف يا گرسنگي، رنگ پريدگي، عرق سرد، تپش قلب، سرگيجه، گيجي، خواب آلودگي و درنهايت بيهوشي همراه است.

دکتر فردین فر با بیان اینکه افزايش شديد قند خون به دليل پرخوري و يا مصرف ناكافي داروهاي پايين آورنده‌ی قند خون ايجاد مي‌شود، گفت: علایم این اختلال شامل تشنگي زياد، ادرار زياد، خستگي، ضعف عضلاني، درد شكم، اختلالات بينايي، تاري ديد، گيجي و منگي و درنهايت بيهوشي است.

وی با اشاره به اینکه آسيب رگهاي خوني بر اثر بيماري ديابت باعث کاهش جريان خون در پاها مي شود همچنين سبب آسيب اعصاب حس پاها مي شود در نتيجه حساسیت پاها نسبت به محرکهاي دردناک یا گرما ، سرما به تدريج  کاهش مي يابد که این امر فرد را  مستعد زخمهايي مي کند که ممکن است در مراحل ابتدايي متوجه وجود آنها نشود گفت: کليه عضو حساسي است که در برابر بيماري ديابت بسيار آسيب پذير است،  امروزه بيماري کليوي ناشي از ديابت از شايعترين  علل نياز به انجام دياليز در ايران است؛ مبتلايان به ديابت بايد با مراجعه به مراکز درماني فشار خون و کارکرد کليه را به طور منظم بررسي نمايند فشار خون بالا باعث تسريع در تخريب کليه ها مي شود . ويزيت منظم ( فصلي ) توسط پزشک و آزمايش ادرار به صورت دوره اي نيز از شيوه هاي آسان ولي مهم در ارزيابي کارکرد کليه است .

دکتر فردین فر ابراز کرد: قند خون بالا سبب پيدايش آسيب در شبکیه چشم ها مي گردد، اگر آسيب شبکيه چشم به سرعت درمان نشود باعث کاهش قدرت ديد و حتي نابينايي مي گردد ، بنابراین حتماً بايد حداقل سالي يکبارجهت معاينه دقيق چشم به پزشک مراجعه نمود تا در صورت لزوم با درمان به موقع آسيبهاي شبکیه از نابينايي پيشگيري شود .

وی به اصول کنترل بیماری دیابت اشاره کرد و گفت: تغذیه صحیح ومناسب، فعاليت بدني كافي، داشتن وزن مناسب، نگهداري قندخون درحد مطلوب، اندازه‌گيري قندخون ساختاريافته و مصرف داروهاي تجويز شده به درستي در کنترل بیماری موثر است .

دکتر فردین فر با اشاره به اینکه كنترل دقيق قند خون تظاهر عوارض زودرس و ديررس را كاهش داده و يا بروز عوارض ديررس را به تأخير مي‌اندازد و در صورتي كه عوارض ايجاد شده باشند از ناتواني‌هاي ناشي از آن‌ها مثل نابینایی، قطع عضو، نارسايي‌هاي شديد كليه، سكته‌ی قلبي و مرگ پيشگيري مي‌كند.


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

دوشنبه, ۱۵ بهمن ۱۴۰۳