سبک زندگی سالم نقش موثری در پیشگیری از بیماری دیابت دارد
- بازدید: 102
دانشیار گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه عادات غذایی هم در افزایش احتمال ابتلا، کنترل و پیشگیری از بیماری دیابت از اهمیت ویژه ای برخوردار است، اظهار کرد: سبک زندگی سالم نقش موثری در پیشگیری از بیماری دیابت دارد.
دکتر عبدالرضا نوروزی در گفتگو با وب دا با بیان اینکه افرادی که دارای اضافه وزن و چاقی هستند و یا سابقه ابتلا به این بیماری را در بین افراد درجه یک خانواده خود دارند احتمال ابتلای بیشتری نسبت به سایرین به بیماری دیابت دارند، گفت: اضافه وزن حتما نباید خیلی زیاد باشد تا موجب ابتلا به بیماری دیابت شود بلکه در برخی از افراد با چند کیلو اضافه وزن نیز احتمال ابتلا به دیابت وجود دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: مطالعات و بررسی های چند ساله نشان داده است که بعضی از افراد با افزایش وزن 5 کیلویی می توانند مقاومت به انسولین پیدا کنند ؛ بنابراین در پیشگیری از دیابت رژیم غذایی مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز کرد: برای عدم ابتلا و یا کنترل بیماری قند خون محدودیت مصرف قندهای ساده مثل آب میوه صنعتی، شیرینی ها، نوشابه های گازدار تاکید فراوان شده است.
وی ادامه داد: استفاده از مواد نشاسته ای با نمایه قندی پایین مثل نان های سبوس دار و کامل، مصرف حداقل 450 گرم سبزیجات و 350 گرم میوه در روز ، محدودیت مصرف نمک در غذا به کمتر از 6 گرم در روز ، داشتن حداقل روزانه 20 دقیقه پیاده روی و فعالیت بدنی که یک فرد چهل ساله ضربان قلب بالای 120 داشته باشد از جمله راهکارهای کنترل قند خون است.
دکتر نوروزی با بیان اینکه فردی که مبتلا به دیابت است و افزایش وزن را در 5 سال گذشته تجربه کرده است باید برای کاهش وزن خود تحت نظر متخصصین اقدام نماید، بیان کرد: اگر فرد دیابتی مبتلا به چاقی باشد باید در سه ماه اول 5 درصد کاهش وزن زیر نظر متخصصین داشته باشد .
وی گفت: افراد دیابتی در خیلی از موارد محدودیت های غیر اصولی برای مصرف مواد نشاسته ای قائل می شوند این در حالی است که عدم مصرف مواد نشاسته ای اصلا توصیه نمی شود و باید در سه وعده روزانه این مواد به شکل هوشمندانه ای گنجانده شود؛ مصرف یک وعده برنج در روز هیچ ضرری برای فرد دیابتی ندارد به شرطی اینکه مواد نشاسته ای دو وعده دیگر را با نان پر کند .
نان خشک ؛ ماده غذایی مناسب برای افراد دیابتی
دکتر نوروزی با اشاره به اینکه در بین نان ها نیز نان خشک به دلیل سرعت هضم و جذب پایینی که دارد برای مصرف بیماران دیابتی مفید است ، عنوان کرد: مصرف سایر مواد نشاسته ای مانند ماکارونی و پاستا نیز برای رژیم غذایی بیماران دیابتی مفید است اما بیماران دیابتی باید آگاه باشند که سیب زمینی جزو مواد غذایی است که در بالا رفتن قند خون موثر است به خصوص اگر سیب زمینی آب پز به صورت روزانه مصرف شود.
وی با اشاره به اینکه برای مصرف ماکارونی نیز بهتر است 15 دقیقه جوشانده شود و از دم کردن ماکارونی بپرهیزیم زیرا ماکارونی آبکش شده به همراه سس گوشت منبع خوبی برای مواد نشاسته ای است، گفت: در خصوص مصرف میوه جات نیز بنابر تحقیقاتی که در چند سال گذشته انجام شده مصرف تمام میوه جات به غیر از موز، خرمالو، خربزه، ملون و طالبی برای بیماران دیابتی هیچ محدودیتی ندارد؛ حتی انگور که در گذشته تصور می شد باعث بالارفتن قند خون فرد می شود در حال حاضر متوجه شدند که هسته انگور در کنترل قند خون نیز موثر است.
دکتر نوروزی اظهار کرد: افراد دیابتی می توانند از میوه ها به راحتی استفاده کنند زیرا فیبر داخل میوه ها و آنتی اکسیدان و ویتامین های موثر در میوه ها به شدت به کنترل قند خون کمک می کند.
تاکید بر مصرف وعده های غذایی در بیماران دیابتی
دانشیار گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: مصرف وعده های غذایی باید سروقت خودش و براساس ساعت بیولوژیکی بدن انجام شود به این شکل که صبحانه قبل از ساعت 9، ناهار قبل از ساعت 2، شام قبل از ساعت 9 شب مصرف شود، همچنین حذف وعده های غذایی و جابجایی زمان آنها احتمال ابتلا به دیابت را در افراد پر خطر تشدید می کند.
دکتر نوروزی با اشاره به اینکه افراد دیابتی هر دو ساعت باید یک میان وعده مصرف کنند که این میان وعده می تواند شیریا نان وپنیر یا میوه باشد، اظهار کرد: مصرف شیر به خصوص شیر کم چرب به عنوان یکی از راهکارهای حفظ تعادل قند خون محسوب می شود ؛ افراد دیابتی به عنوان میان وعده می توانند صبح و عصر شیر را در برنامه غذایی خود قرار دهند .