از هر سه زن یک نفر به پوکی استخوان مبتلا می شود/ پوکی استخوان؛ بزرگترین علت شکستگی استخوانها
- بازدید: 104
عضو هیات علمی دنشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: براساس برآوردهاي اخير به طور تقریبی يک نفر از هر سه زن و يک نفر از هر پنج مرد بالاي 50 سال مبتلا به بيماري پوکي استخوان هستند .
دکتر علیرضا موسویان، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه پوکي استخوان يک بيماري استخواني است که با کاهش توده استخواني و در نتيجه افزايش شکنندگي و افزايش خطر شکستگي استخوان مشخص ميشود خاطر نشان کرد: بعد از سن 30 سالگي با تغيير تعادل ميان تخريب بافت استخواني و ساخته شدن بافت جديد، آرام آرام، استخوانها قدرت خود را از دست ميدهند .
وی با اشاره به اینکه مهمترين و شايعترين محل شکستگيها، مهرهها، مفصل ران و مچ دست هاست که بر اثر ضربات جزئي و يا زمين خوردن و يا بدون هيچ علتي اتفاق ميافتد، ابراز کرد: پوکي استخوان، بزرگترين علت شکستگي استخوان در سنين بالا خصوصاً در زنان يائسه ميباشد .
دکتر موسویان با بیان اینکه از آنجا که تراکم استخوان در مردان بيشتر از زنان است ، زنان بيشتر از مردان به پوکي استخوان و شکستگي ناشي ازآن مبتلا ميشوند، گفت: کاهش استروژن در دوران يائسگي موجب کاهش سريعتر توده استخواني شده و پوکي استخوان را تسريع ميکند .
وی با اشاره به اینکه احتمال بروز علائم پوکي استخوان در افرادي که سابقه خانوادگي اين بيماري را دارند بيشتر است، گفت: نژاد ، جنسيت، وزن زمان کودکي، وزن در سن 15 سالگي ، سن شروع يائسگي در زنان ، کم تحرکي و ورزش نکردن ،کشيدن سيگار ، مصرف الکل، کمبود ويتامين D و مصرف ناکافي شير و لبنيات از ديگر عوامل بروز اين بيماري ميباشد .
دکتر موسویان با بیان اینکه حفظ وزن مطلوب بدن و انجام حرکات منظم ورزشي ، احتمال پوکي استخوان و شکستگي هاي مربوط به آن را کاهش مي دهد و يکي از بهترين راهها براي ساختن و حفظ استخوانهاي سالم ميباشد ، عنوان کرد: انجام ورزش هاي مفيد مانند پياده روي و دوي آهسته براي تحريک استخوان سازي ضروري است .
وی با اشاره به اینکه مصرف فرآورده های حاوی کلیسم، دریافت ویتامین دی به اندازه کافی، استفاده از نور مستقیم خورشید به مدت روزانه 15 تا 30 دقیقه، مصرف روغن غیر اشباع به جای روغن جامد، مصرف نوشیدنی و اب میوه های طبیعی و ماهی در حفظ سلامت استخوانی افراد موثر است، گفت: افرادی که مبتلا به پوکی استخوان هستند باید عواملي که در خانه شانس بروز شکستگي ها را در فرد افزايش ميدهد را تصحيح کنند؛ در حين برداشتن يا حمل اشياء بايد احتياط کنند و اگر در راه رفتن مشکل دارند از ابزارهاي کمکي خاص جهت راه رفتن استفاده کنند تا احتمال افتادن و به زمین خوردنشان کاهش یابد.