نرخ باروری کلی یکی از شاخص های کلیدی جمعیت کشور
- بازدید: 89
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه نرخ باروری کلی یکی از شاخص های کلیدی جمعیت کشور است گفت: متاسفانه در سال های اخیر نرخ باروری کلی در کشور روند کاهشی داشته است.
دکتر مهدی قلیان در گفتگو با وب دا اظهار کرد: وقتی باروری جامعه به طور مستمر پایین برود، پیامد آن سالخوردگی جمعیت است. جمعیت، سرمایه اصلی هر کشوری است و باید جمعیت، جوان باشد تا بتواند پاسخ گوی نیازهای خود و سایر گروه های جمعیتی باشد و موجب توسعه و رشد و شکوفایی اقتصاد کشور شود.
وی در خصوص دلایل کاهش نرخ باروری در کشور گفت: علت کاهش فرزندآوري در همه خانودهها یکسان نیست و هر کدام از آن ها دلایل خاص خود را دارند. در کنار وجود مباحث اقتصادی یکی از مهمترین دلایل کاهش فرزندآوری خانواده ها، تغییر سبک زندگی افراد جامعه است. کاهش ازدواج و افزایش متوسط سن ازدواج در مردان و زنان، افزایش فاصله بين ازدواج و تولد فرزند اول و افزایش فاصله بین بارداری ها موجب از دست رفتن فرصت های فرزندآوری زوجین می شود. در خیلی از موارد غفلت از فرزندآوری به موقع، باعث می شود که خانواده ها نتوانند به تعداد فرزند دلخواه خود دست یابند و در نهایت آنان به داشتن یک یا دو فرزند اکتفا می کنند.
دکتر قلیان در مورد معایب تک فرزندی خاطر نشان کرد: در خانواده های تک فرزند، کودک لذت شیرین داشتن خواهر یا برادر را تجربه نمی کند و این نسل در آینده هم مفاهیم شیرین و نسبت های دوست داشتنی مثل خاله، عمه، دایی و عمو بودن را درک نخواهد کرد.
وی تاکید کرد: برای اینکه کودکان در رفتارهای خود دارای پختگی باشند، علاوه بر اینکه با والدین خود تعامل دارند، لازم است با خواهران و برادران در محیط خانواده ارتباط داشته باشند. معمولا این کودکان بدون رقابت با خواهر و برادر و بدون زحمت زیاد به خواسته های خود می رسند و از این رو زمانی که در کشاکش زندگی با نا کامی روبرو شوند آسیب پذیری بیشتری خواهند داشت.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: محیط هایی مانند مهد کودک نمی تواند جای خالی زندگی 24 ساعته با خواهر و برادر را برای آنان پر کند.
دکتر قلیان خاطر نشان کرد: ازدیگر تبعات تک فرزندی یا بی فرزندی، نداشتن فرزندانی برای حمایت های عاطفی، مالی و معنوی و تنهایی والدین در آینده و به دنبال آن کاهش روابط و افسردگی است که متاسفانه امروزه زوجین جوان به پیامدهای آن توجه نمی کنند.
وی در مورد راهکار افزایش نرخ باروری در کشورگفت: برای موضوع افزایش جمعیت و فرزندآوری نیاز به همکاری همگانی تمامی نهادهای مربوطه است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: فرهنگ سازی برای افزایش فرزندآوری و آگاه سازی زوجین نسبت به پیامد های بی فرزندی و کم فرزندی، جایگزین کردن فرهنگ دوری از تجمل گرایی، رفع موانع اقتصادی، حمایت مالی زوجین برای فرزند آوری و الگوگیری از سیاستهای جمعیتی موفق دیگر کشورها، می تواند بر رفتارهای زوجین و تمایل آنان به فرزندآوری موثر باشد و کشور را از بحران کاهش رشد جمعیت خارج کند.
دکتر قلیان ترویج ازدواج سالم در جوانان، آموزش های هنگام ازدواج، آموزش و مشاوره فرزندآوری، آموزش پیشگیری از ناباروری و ترویج زایمان طبیعی را از جمله برنامه های در حال اجرا در حوزه بهداشت دانشگاه در راستای ارتقاء پویایی، بالندگی و جوانی جمعیت برشمرد.