برگزاری مجازی طرح ضیافت اندیشه اساتید دانشگاه علوم پزشکی مشهد

0076.jpg - 31.72 kBطرح ضیافت اندیشه اساتید دانشگاه علوم پزشکی مشهد به طور مجازی و به همت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری این دانشگاه آغاز شد.

به گزارش وب دا،حجت الاسلام والمسلمین علیرضا آل بویه، استاد دوره‌ی مجازی " اخلاق حرفه ای سطح 1 " در این طرح با اشاره به اهمیت اخلاق در زندگی فردی و اجتماعی افراد گفت: در اهمیت اخلاق همین بس که خداوند متعال انبیای خود را به واسطه صفات اخلاقی‌شان مدح نموده و رمز موفقیت رسول خدا (صلی الله علیه وآله) را نرم خویی با مردم معرفی کرده است.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در حاشیه این دوره در گفتگو با روابط عمومی نهاد نمایندگی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ضمن بیان این مقدمه که در مجموعه کارگاه های مجازی " اخلاق حرفه ای سطح 1"، مباحث مقدماتی مهم و مرتبط با اخلاق حرفه‌ای از جمله‌ " آسیب‌شناسی اخلاق در دانشگاه (در حوزه های آموزش و پژوهش) و تعریف اخلاق به صفات پایدار نفسانی و رفتارهای اختیاری، به بحث و گفتگو گذاشته شد افزود: تبیین "مفهوم اخلاق حرفه‌ای و جایگاه آن در طبقه‌بندی علوم و نسبت آن با فلسفه‌ی اخلاق" ، " گذشته و حال اخلاق حرفه‌ای در تمدن ایران قبل از اسلام، تمدن اسلامی و نیز در فلسفه اخلاق غرب معاصر و همچنین در میان متفکران مسلمان" از دیگر موضوعاتی بود که در این دوره 16 ساعته مورد بحث قرار گرفت.

حجت الاسلام والمسلمین  آل بویه، به طرح موضوع اخلاق از دیدگاه اسلام به عنوان یکی از مباحث پایه ای در مجموعه جلسات مجازی " اخلاق حرفه ای سطح 1" اشاره و تصریح کرد: هدف از بعثت انبیاء تزکیه نفوس آدمی و اخلاق بوده که در آیاتی از قرآن کریم و احادیث بر آن تاکید شده و در اهمیت موضوع اخلاق همین بس که خداوند انبیای الهی را به واسطه صفات اخلاقی‌شان مدح نموده و رمز موفقیت رسول خدا (صلی الله علیه وآله) را نرم خویی با مردم معرفی کرده است.

وی با اشاره به طرح این پرسش در کارگاه های فوق که " چرا باید در محیط دانشگاهی اخلاق حرفه‌ای را پاس داشت؟ پاسخ آن را این چنین بیان کرد: در این زمینه به نقش اخلاق حرفه‌ای دانشگاهی در تولید علم، پیشرفت اقتصادی، رفاه و امنیت اجتماعی اشاره و تمام این موارد تحت عنوان " کارکرد بیرونی اخلاق" جمع‌بندی گردید، در کنار " کارکرد بیرونی اخلاق " به کارکرد درونی آن نیز اشاره و نقش اخلاق در شکل‌گیری هویت آدمی با توجه به آیاتی از قرآن کریم و اثر وضعی آن بر جان آدمی تبیین شد.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی همچنین گفت: از دیگر مباحث مطرح شده در این جلسات کارگاهی، بررسی فلسفه و خاستگاه اخلاق بود؛ اینکه منشأ اخلاق، عقل شهودی، عقل استدلالی، یا فطرت آدمی است یا خاستگاه آن دین است و اخلاق کاملا از خدا و دین ناشی می‌شود؛ به نظر می‌رسد خاستگاه اخلاق عقل شهودی و فطرت آدمی است و آموزه‌های اخلاقی دین تأکید بر همان اخلاق عقلی و فطری است که آدمیان با آنها آشنایی دارند.

تفاوت اخلاق عقلی و دینی (اسلامی) از دیگر موضوعات مطرح شده در مجموعه کارگاه ها مجازی " اخلاق حرفه ای " بود که حجت الاسلام والمسلمین آل بویه با اشاره به آن گفت: از منظر قرآن کریم در زمینه اخلاق به دو نکته اشاره شده که عقل آدمی یا به راحتی به آن دو،دست نمی یابد و یا اینکه به عمق آن نمی‌تواند آگاهی یابد؛ آن دو نکته یکی ایمان است و دیگری نیت که از خصایص مهم اخلاق اسلامی است.

وی اضافه کرد: ملاک و معیار ارزشهای اخلاقی از دیگر مباحث مهمی بود که به بحث گذاشته شد و بر وظیفه‌گرایی مبتنی بر حسن و قبح ذاتی و عقلی تأکید و نگاه پیامدگرایانه به ارزشهای اخلاق نفی شد. همچنین چالش‌ها و تعارضات اخلاقی در حرفه دانشگاهی و شیوه مواجهه با آنها مطرح شد که با مثالهای کاربردی در باره آنها گفت‌گو و بر نقش خلاقیت‌ورزی در انحلال تعارضات اخلاقی تأکید شد و نیز در پاسخ به پرسش برخی از اساتید بحث نسبیت و اطلاق در اخلاق به بحث گذاشته شد و بنا نهادن اخلاق بر فرهنگ هر جامعه‌ای و در نتیجه نسبیت اخلاقی نفی شد.

 


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

دوشنبه, ۲۴ دی ۱۴۰۳