کنترل ودرمان به موقع رتینوپاتی نوزادان نارس (ROP) می تواند از نابینایی کودکان جلوگیری کند
- بازدید: 189
مجری طرح تحقیقاتی نظام ثبت معاینات چشمی در نوزادان نارس دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: مرکز ROP بعنوان تنها مرکز کنترل ودرمان رتینوپاتی نوزادان نارس در شرق کشور در زمینه ارایه خدمات غربالگری ومعاینات دوره ای شبکیه نوزادان نارس، درمان بیماری رتینوپاتی ، پیگری های مربوط به عدم مراجعه نوزادان نارس و آموزش پزشکان وپرستاران شاغل در مراکز استان و NICUهای بیمارستانهای شهر مشهد و انجام تحقیقات و فعالیتهای پژوهشی مربوط به این بیماری دردانشگاه مشغول به فعالیت است .
دکتر محمدرضا انصاری آستانه، در گفتگو با وب دا رسالت اصلی این مجموعه را مشارکت مسولانه در حفظ سلامت بینایی نوزادان عنوان نمود و افزود: رتینوپاتی(آسیب شبکیه)در نوزادان نارس (Retinopathy of Prematurity - ROP) که به آن Retrolental Fibroplasia نیز گفته میشود، بیماری مربوط به مشکلات عروق شبکیه چشم است که میتواند منجر به اختلالات بینایی از جمله نقایص جزئی قابل اصلاح تا جدا شدن شبکیه و نابینایی مطلق شود . رتینوپاتی نوزادان نارس (ROP) به عنوان یکی از مهمترین دلایل نابینایی کودکان در سراسر جهان محسوب میشود که در نوزادان نارس به علت کامل نشدن عروق شبکیه چشم اتفاق میافتد و در بدو تولد حتما باید پیگیری شود تا در آینده باعث کوری نشود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه با تاكید بر پیشگیری اظهار كرد: پس از تشخیص و پیشگیری ، سه روش درمانی لیزرتراپی، تزریق دارو در چشم و عمل جراحی برای رفع این مشكل پیشنهاد می شود و درصورتی كه این بیماری کنترل نشود منجر به نابینایی کودک خواهد شد و در هیچ كجای دنیا نمی توان برای درمان آن كاری انجام داد. خوشبختانه مرکز ROP دانشگاه مشهد توانسته است از از ابتدای تاسیس در سال 1389 تا کنون تعداد بیش از 21624 شیرخوار را مورد معاینه قرار دهد که از این تعداد 1899مورد تزریق و134مورد لیزر انجام شده است.
دکتر انصاری در خصوص مسائل و مشکلات مسیر این طرح تحقیقاتی بیان داشت : روش معاینه رایج، افتالموسکوپی غیرمستقیم توسط فوق تخصص شبکیه متخصص در این بیماری است. تعداد کم چشم پزشک متخصص در این بیماری و تعدد مراکز NICU عملا امکان پذیری این روش را محدود کرده است و در بسیاری از شهرستانها نیز چشم پزشک در دسترس نمی باشد به همین دلیل، تمایل به غربالگری عکس و تفسیر از راه دور برای غربالگری ROP افزایش یافته است.
وی در خصوص فعالیت های شش ماهه ابتدای سال 1402 گفت: در شش ماهه اول امسال تعداد 4046 مراجعه شیرخوار جهت معاینه ثبت گردیده که از این تعداد1564مورد کیس جدید بوده است و با توجه به عدم مراجعه 738مورد نوزاد مبتلا، طی تماسهای تلفنی و ارسال 300 نامه اتوماسیون پیگیریهای لازم انجام شده است. همچنین آموزش پزشکان و پرستاران از سه استان برای فعالیت در درمانگاه ROP و کار با دستگاه رتکم وارسال تصاویر طبق قبل ادامه داشته است.