همکاری مردم با مدافعان سلامت شرط نخست غلبه بر کرونا/غفلتها موجب تشدید آسیبها میشود
- بازدید: 167
دستیاران تخصصی برتر گروههای داخلی، عفونی، بیهوشی و طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در دوره مبارزه با بحران کرونا همکاری مردم با مدافعان سلامت را شرط نخست غلبه بر این ویروس منحوس دانستند.
پزشکان نسبت به سایر گروههای اجتماعی بالاترین مقبولیت و مرجعیت را در نگاه مردم دارند و دانش پزشکی در ایران در سطح استانداردهای جهانی بوده و معتقدیم که پزشکان نه تنها در طبابت بلکه در سایر جنبهها و حوزهها حضوری فعال دارند و از حق و حقوق بیمارشان دفاع میکنند.
در این ایام که با بحران کرونا مواجه هستیم نقش و اثرپذیری پزشکان و کادر درمان بیمارستانها بیش از پیش احساس میشود و پاندمی کرونا یک ابرچالش و بحران عمیق بوده که جوامع را تحت تأثیر قرار داده است.
در رأس هرم دفاع و مقابله با ویروس کرونا، جامعه پزشکی قرار دارند که بهدلیل پایبندی به اصول اخلاقی پزشکی در خط مقدم جبهه مبارزه با این ویروس منحوس حاضر هستند.
مشهد یکی از بهترین شهرهای کشور در بحث ارائه خدمات به بیماران مبتلا به کووید 19 بوده و تمام بیماران از کلیه خدمات ضروری در درمان استفاده نموده اند.
در این ایام تمامی گروههای پزشکی به نوعی با بیماران کرونایی درگیر بودند، اما 4 گروه داخلی، عفونی، بیهوشی و طب اورژانس بهطور مستقیم با بیماران مبتلا به کووید 19 در ارتباط بودند و در این میان از نقش پررنگ دستیاران تخصصی که با حضور مستمر خود یاریگر اساتید در امر درمان بیماران کرونایی بودند نباید به سادگی گذشت.
دستیاران تخصصی این 4 گروه پزشکی حضوری مستمر در 7 ماهه اخیر کرونایی در بیمارستانهای درگیر کووید 19 داشتند و عملکرد آنان مورد تقدیر رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرار گرفت.
در همین رابطه خبرنگار وب داگفتوگویی را با مریم نقوی، حامد تقدیسی، فرزانه فاضلی و حمیدرضا مختاری دستیاران تخصصی برتر گروههای داخلی، عفونی، بیهوشی و طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در دوره مبارزه با بحران کرونا داشته است که حاصل آن را در ادامه میخوانید؛
دکتر مریم نقوی گفت: گروه داخلی جزو گروههای اصلی در امر درمان بیماران کرونایی بوده و 4 گروه داخلی، عفونی، بیهوشی و طب اورژانس بهطور مستقیم با بیماران مبتلا به کووید 19 هستند.
وی با بیان اینکه بیشترین بار کاری در بحران کرونا روی دوش دستیاران گروه داخلی بوده و تمامی 68 دستیار این گروه از انتهای بهمن ماه تاکنون که نزدیک به 7 ماه است اکثر بیماران کرونایی را ویزیت کردهاند، افزود: روزانه بالغ بر 300 بیمار کرونایی ویزیت میشوند که بیشتر آنان جوانانی هستند که میگفتند بدن ما قوی است و کرونا نمیگیریم و 10 درصد این میزان بیماران بستری در بخشهای ICU هستند، ضمن اینکه 2 تا 3 برابر این میزان هم بیمار سرپایی داریم که خوشبختانه نیاز به بستری نداشتند و در منزل درمان میشوند.
دستیار تخصصی برتر گروه داخلی در دوره مبارزه با بحران کرونا خاطرنشان کرد: آمارهای روزانه موج دوم بسیار بیشتر از موج اول بود و با آمار روزانه اسفند ماه سال گذشته برابری میکرد و بیشتر مبتلایان دچار مشکلات ریوی شده بودند، اما در یک ماه اخیر شاهد روند کاهشی آمار مبتلایان و بستریها بودهایم.
دکتر نقوی با اشاره به اینکه کرونا پیر و جوان نمیشناسد و به همه گروههای سنی آسیب میرساند، تصریح کرد: اگر کسی غفلت کند فقط خودش درگیر نمیشود و موجب انتقال این ویروس منحوس به دیگران میشود، اکثر مبتلایان 7 ماه اخیر ناقل بدون علامت بودند و در رفت و آمدهایی که داشتند موجب تکثیر این ویروس به دیگران شدند.
وی با ذکر این نکته که کرونا دارو و واکسن ندارد و ممکن است تا مدت ها همراه ما باشد و نباید لحظهای از اقدامات پیشگیرانه، رعایت دستورالعملهای بهداشتی و حفظ فاصلهگذاری اجتماعی غافل شویم، تأکید کرد: در ایام محرم و صفر و در آستانه آغاز فصلهای سرد سال که موج سرماخوردگیها و آنفولانزاها بالا میرود از مردم میخواهیم که ضمن عدم ایجاد ازدحام و رفت و آمد غیرضروری بیش از پیش دستورالعملهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت کنند تا به سلامت خودشان و دیگران آسیب نرسد.
دکتر میلاد تقدیسی دیگر دستیار تخصصی برتر گروه عفونی نیز بیان کرد: گروه عفونی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از اواخر بهمن ماه سال گذشته در خط مقدم جبهه مبارزه با کرونا حاضر شد و نزدیک به 7 ماه است تمامی 12 رزیدنت گروه عفونی بر بالین بیماران کرونایی بستری در بیمارستانها حاضر هستند و تمامی نفرات بهواقع از جان و دل مایه گذاشتند و در جهت حفظ سلامت دیگران، سلامت خودشان را به خطر انداختند.
وی اضافه کرد: از ابتدای بحران کرونا روندهای کاهشی و افزایشی بیماران کرونایی بستری در بیمارستانها را داشتیم و بهطور متوسط روزانه 150 بیمار کرونایی که دچار مشکلات عفونی شدهاند ویزیت میشوند، ضمن اینکه در کنار آن،بیماران بستری در بیمارستانهای مشهد، مشاوره لازم را جهت درمان بیماران بستری در مراکز درمانی شهرستانهای استان را هم میدادیم.
دستیار تخصصی برتر گروه عفونی در دوره مبارزه با بحران کرونا با بیان اینکه کرونا سن و سال و قوی و ضعیف نمیشناسد، گفت: عمده بستریها در موج دوم بحران کرونا مربوط به جوانانی بود که در مجالس، محافل و دورهمیها حاضر شده بودند، کسانی که میگفتند بدنی قوی داریم و کرونا حریف ما نمیشود، اما دیدیم که این ویروس منحوس سن و سال و قوی و ضعیف نمیشناسد و به هرکس که رعایت نکند آسیب میزند، ما داشتیم افراد ضعیفی که رعایت کردهاند و سالم هستند و بلعکس افراد قوی که رعایت نکردند و روی تخت بیمارستان هستند.
دکتر تقدیسی با بیان اینکه از 15 تیر ماه که استفاده از ماسک الزامی شده است شاهد روند کاهشی آمار مبتلا، بستری و فوتی هستیم، خاطرنشان کرد: هرگاه که مردم همکاری کنند مدیریت بهتری در کنترل ویروس کرونا و مبارزه با این بیماری صورت میپذیرد، اما در زمانهایی که وضعیت را عادی میبینند و به سفر میروند و در مجالس، محافل و دورهمیها حاضر میشوند نگران افزایش آمارها میشویم.
وی با تأکید بر اینکه بیشترین بیماران کرونایی دارای مشکلات عفونی، افراد مسنی هستند که دارای بیماریهای زمینهای همچون قلب، تنفسی، گوارشی، نورولوژی، دیابت، کلیه، قند خون، فشار خون و غیره بودند، ابراز کرد: عمده این افراد، خود رعایتکننده بودند، اما به جهت عدم رعایت فرزندانشان در رفتوآمدهای غیرضروری مبتلا شدند و در آستانه شروع فصلهای سرد سال از مردم میخواهیم که بیش از پیش از خودشان و دیگران مراقبت کنند تا با آسیبهای جدیتر مواجه نشویم و موج سوم را شاهد نباشیم، زیرا با وجود بیماریهای سرماخوردگی، آنفولانزا و کرونا ممکن است تشخیص را برای پزشک بسیار سختتر از گذشته کند.
دکتر فرزانه فاضلی دستیار تخصصی گروه بیهوشی نیز گفت: تمامی 19 دستیار گروه بیهوشی در کنار اساتید این گروه از اولین روزهای شیوع ویروس کرونا دوشادوش و همگام با سایر کادر درمانی در بیمارستانها و مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به مراقبت از بیماران حاد کرونایی پرداختهاند.
وی با بیان اینکه در ابتدای بحران کرونا روزانه 15 بیمار داشتیم و این عدد در زمان اوج این بحران به 30 نفر رسید که دو برابر آمار اولیه است، افزود: عامل اصلی افزایش آمارها، دورهمیها بود، در این مدت پزشکان و دستیاران زیادی مبتلا شدند و روزهای بسیارسختی را گذراندند و امیدواریم که شرایط ما، بهخوبی از سوی عموم مردم بهویژه کسانی که رعایت نمیکنند و همچنان بیتوجه هستند درک شود.
دستیار تخصصی برتر گروه بیهوشی در دوره مبارزه با بحران کرونا خاطرنشان کرد: مردم میگویند از در خانه ماندن خسته شدهایم، اما به طور قطع خستگیشان از مدافعان سلامت که خانوادههایشان را ندیدند بیشتر نیست و درخواستمان این است که وضعیتمان را درک کنند و رعایت دستورالعملها را همواره بهویژه در ایام خاص همچون عزاداری ماههای محرم و صفر در دستور کار خود قرار دهند و اجازه ندهند که موج سوم بحران کرونا از راه برسد.
دکتر فاضلی اضافه کرد: مردم به عنوان بهترین یار کادر درمان کروناییها موضوع بسیار مهم پیشگیری را بیش از پیش در دستور کار خود قرار دهند و کمک حال مدافعان سلامت در مسیر درمان بیماران کرونایی و ریشهکنی این ویروس منحوس باشند.
وی با بیان اینکه خطر باید در همهجا احساس شود و در مکانهایی که امکان خطر بالاتر است باید مراقبتهای بیشتری صورت پذیرد، ابراز کرد: یکی از توصیههای مستمر ما به مردم در خانه ماندن است، ضمن اینکه در زمان خروجهای ضروری هم همواره به استفاده از ماسک و دستکش و رعایت فاصله اجتماعی تأکید شده، بهخصوص در اماکن عمومی و محیطهای کار و این مراقبت در هرکجا که امکان کوچکترین آلودگی وجود دارد لازم و ضروری بوده، زیرا فقط محیط بیمارستان آلوده نیست و نباید فکر کنیم مابقی جاها به طور کامل امن و فاقد ویروس است.
دکتر حمیدرضا مختاری دستیار گروه طب اورژانس نیز اظهار کرد: در موج اول بحران کرونا در هر شیفت 12 ساعته بیش از 100 بیمار کرونایی در اورژانس عدالتیان ویزیت میکردیم و این عدد در موج دوم این بحران به بیش از 2 برابر ( 200 نفر)رسید و عمده این افراد کسانی بودند که به سفر رفتند و با در مجالس، محافل و دورهمیها حاضر شده بودند و متوسط سن بستریها از 60 سال به 30 سال کاهش یافت؛ در موج اول بحران کرونا بیشتر مبتلایان بستری در محدوده سنی 50 تا 70 سال بودند که این عدد در موج دوم این بحران به محدوده سنی 20 تا 40 سال رسید.
وی بیان کرد: در این ایام کادر درمان از همهچیز خود گذشتند تا سلامت مردم حفظ شود و بالطبع مبتلایان زیادی در تمامی گروههای درگیر کرونا داشتیم. تمامی اساتید و رزیدنتهای طب اورژانس حداقل یک نوبت مبتلا شدند و برخیها هم 2 نوبت مبتلا شده بودند.
دستیار برتر گروه طب اورژانس در دوره مبارزه با بحران کرونا با اشاره به اینکه در ایام موج اول بحران کرونا 39 دستیار طب اورژانس داشتیم که این عدد در زمان موج دوم این بحران به 17 نفر رسید، افزود: کاهش آمار دستیاران گروه طب اورژانس به این دلیل بود که تعداد 22 نفر از دستیاران دانش آموخته شده بودند و از 17 نفر فعال هم 10 نفر مبتلا به کووید 19 شدند و عملاً با 10 نفر کار ویزیت را انجام میدادیم؛ کاهش نیرو و افزایش بیمار فشار کار نیروهای فعال را بیش از 2 برابر کرد و امیدواریم که نیروی جایگزین در ترم جدید به اندازه کافی باشد تا فشار کار دستیاران فعال در بحث کرونا کاهش یابد.
دکتر مختاری تصریح کرد: کار کادر درمان کروناییها در این 7 ماه با کار بسیارسنگین و لباسهای خاصی که داشتند خیلی خسته کننده بود و خودشان هم درگیر بیماری کرونا شدهاند و بهواقع همانند عموم مردم دردکشیده هستند، مردم با مدافعان سلامت همکاری کنند و نگویند خسته شدهایم، زیرا خستگی آنان از خستگی نیروهای حاضر در خط مقدم جبهه مبارزه با کرونا بیشتر نیست و امیدواریم در این ایام همواره شاهد همکاری خوبشان با مدافعان سلامت باشیم.
وی با اشاره به اینکه کرونا همچنان با ما خواهد بود و نباید فکر کنیم که این بحران تمام شده است، بیان کرد: در حال حاضر وضعیت بهتری نسبت به روزهای قبل داریم و جا دارد از همکاری مردم در زمان عزاداریها تقدیر و تشکر کنیم و این را هم باید بگوییم که با کاهش آمار نباید دوباره غافل شویم غفلت در رعایت موارد بهداشتی و پروتکل های بهداشتی دانشگاه و وزارت بهداشت می تواند موجب تاثیر پذیری جامعه و شروع موج سوم همه گیری شود.