گفتگو با استاد و پژوهشگر برتری که پایه گذاردرمان های نوین پزشکی هسته ای در دانشگاه علوم پزشکی مشهد است
- بازدید: 529
دکتر کامران آریانا متولد ۱۳۴۶ ، استادیار گروه پزشکی هستهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد، از جمله اساتید و پژوهشگران فعال در حوزه درمان های پزشکی هسته ای است که در سال 95 پس از دوسفر علمی- تحقیقاتی به آلمان و مشاهده اقدامات درمانی مرتبط با پزشکی هسته ای برای بیماران سرطانی در این کشور، عزم خود را برای راه اندازی این فرایند درمانی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد جزم نموده و در نهایت با همکاری مسئولان وقت دانشگاه موفق به راه اندازی درمانهای نوین در حیطه پزشکی هسته ای در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 95 شدند.
دکتر کامران آریانا که قریب به 31 سال سابقه فعالیت در دانشگاه علوم پزشکی مشهد را دارد در گفتگو با وبدا از فرایند تحصیلات عالیه و پس از آن کارِ آموزش، پژوهش و درمان در دانشگاه علوم پزشکی مشهد اینچنین می گوید: " تحصیلات عالیه را در مقطع پزشکی عمومی و در دانشگاه مشهد آغاز کردم و پس از فراغت از تحصیل در سال 1372 ،دوره تخصص را نیز بین سالهای 75تا 78 در دانشگاه علوم پزشکی تهران گذراندم و به عنوان نفر اول بورد تخصصی کشورفارغ التحصیل شدم. پس از آن طرحم را در دانشگاه مشهد به عنوان استادیار در بخش پزشکی هسته ای شروع کردم و در مجموع بیش از سه دهه است که مشغول خدمت در دانشگاه علوم پزشکی مشهد می باشم.
وی در خصوص فعالیت های علمی، پژوهشی و درمانی خود در مجموعه دانشگاه نیز می گوید: " در مجموع این سالها بیش از ۷۵ سخنرانی و حدود ۷۰ مقاله داشته ام که در ژورنالهای داخلی و خارجی به چاپ رسیده است. همچنین در سال ۲۰۲۲ بر اساس یکی از کارهای تحقیقاتی که در دانشگاه انجام دادیم، جایزه بهترین مقاله بین المللی را در کنگره پزشکی هستهای امریکا به دست آوردیم که البته حاصل یک کار تیمی بود. ضمن اینکه برای نخستین بار از سال ۹۵ در قالب یک کار تیمی منسجم درمانهای جدیدی را در حوزه پزشکی هستهای در زمینه تومورهای پیشرفته پروستات و تومورهای نورآندوکرین که حتی در خاورمیانه بی سابقه بود را در دانشگاه علوم پزشکی مشهد آغاز کردیم و تا کنون حدود ۹۰۰ نوبت درمان انجام دادهایم. بیماران ما پیش از این هزینه بسیار بالایی را برای درمان باید میپرداختند؛ هزینه ای بالغ بر ۱۰ هزار یورو برای هر نوبت درمان، ضمن اینکه برای دریافت این درمان ها لازم بود که به اروپا بروند. اما در حال حاضر با هزینه ای حدود ۱۰۰ دلار در داخل کشور و در بخش پزشکی هستهای بیمارستان قائم(عج) درمان میشوند. در طول ۵ سال گذشته ما ۵ نوع تصویربرداری جدید را در رابطه با بیماران سرطانی راه اندازی کردیم که انقلاب جدیدی در حوزهی تصویربرداری است و بی شک به تشخیص و درمان زودتر بیماری و در نتیجه کاهش سرانه بهداشتی کشور کمک شایانی می کند.
دکتر آریانا با اشاره به سوابق این درمان ها اضافه می کند: " سالها درمان این تومورها در اروپا انجام میشد و من همیشه مشتاق بودم با تجربیات همکارانم در آلمان اشنا شده و بتوانم این نوع درمان را درکشور راه اندازی کنم. بالاخره موفق شدم با "پروفسور بوم" که پایه گذار این درمانها در آلمان بودند ارتباط برقرار کنم و یک دوره در آلمان در خدمت ایشان باشم، پس از آن دوره مشابهی در خدمت پروفسور احمدزاده فر که در دانشگاه بن آلمان تدریس میکردند بوده و تجربیات سالهای این دو استاد مسلم در زمینه درمان را کسب کرده و برای راه اندازی این درمانها به کشور بازگشتم ( شاید این نکته هم جالب باشد که تمام این دوره ها با هزینه شخصی خودم انجام گرفت) . در این دوره ها بیماران زیادی را که از کشورهای مختلف برای درمان به اروپا میآمدند دیدم و این موجب شد که تجربه آنها را به کشورم منتقل کرده وموفق شدم این درمانهای نوید بخش را برای اولین بار درایران و خاورمیانه در دانشگاه علوم پزشکی مشهد راه اندازی کنم و نتیجه ان وجودیکی از کاملترین آرشیوهای بیماران در این زمینه میباشد. در حال حاضر همه بیماران ازسال 1395 دارای پرونده بوده وپیگیری میشوند و خوشبختانه نتایج درمان در بسیاری از این بیماران موفقیت آمیز بوده است. ما هنوز بیمارانی داریم که علیرغم بیماری پیشرفته ای که در سال ۹۵ داشتند همچنان با کنترل بیماری و پاسخ به درمان مراجعه میکنند.
ایشان از نکات انگیزشی این مساله نیز اینچنین می گوید:" علیرغم همه مشکلات ها و موانع، نکته ای که برای من انگیزه بخش بود، پاسخ موفق درمان این بیماران در آن بخشها بود. این درمان ها در واقع خاص اروپا بود و بیمارانی را می دیدم که حتی از امریکا میآمدند و آنجا بستری میشدند. وقتی پاسخهای موفق درمانی آنها را به تومورهای گسترده می دیدم و تجربه شخصی مانند پروفسور بوم که در آن زمان بیش از ۱۲ هزار بیمار را در این زمینه درمان کرده بود، اینها انگیزهای میشد که تا حد توان انرژی بگذارم، یاد بگیرم و پس از بازگشت در ایران پیاده سازی کنم.
مسئولان مرکز درمانی آلمان نسبت به تصمیم استاد آریانا در راه اندازی مرکز درمانی هسته ای در ایران تردید دارند و به او نیز این موضوع را اعلام می کنند، اما از آنجا که استاد توانمند دانشگاه علوم پزشکی مشهد به حقیقت خواستن توانستن است ایمان دارد، این کار بزرگ را در دانشگاه علوم پزشکی مشهد آغاز می کند:" همکاران در آلمان معتقد بودند که تقریباً محال است ما بتوانیم در ایران این درمانها را داشته باشیم، اما پس از یک ماه از بازگشت من به ایران تصمیم گرفتیم که این درمانها را راه اندازی کنیم و به لطف خدا در مهرماه سال 95 این تصمیم محقق شد، در این زمینه یک سری داروها را برای درمان نیاز داشتیم که من فرمولهای آن را از داروسازان آلمانی گرفتم و در دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد کار تولید دارو ها( آمینو اسیدها ) را آغاز کردیم. اکنون این تولید به حدی است که به کل کشور نیز ارسال میشود و همکارداروسازو بزرگوار من در دانشکده داروسازی مشهد با تولید این آمینو اسیدهای تزریقی نیاز کشور را تامین میکند.
استاد از علاقمندی های خود در حوزه ورزش و برنامه های اوقات فراغت نیز می گوید: " من به ورزش تنیس و پیاده روی خیلی علاقهمندم . همچنین علاقه زیادی به رمانهای تاریخی دارم چون معتقدم گذشته درسهای زیادی برای ما دارد و لذا اگر فرصت کنم غیر از کتابهای تخصصی، رمانهای تاریخی هم مطالعه میکنم. با کمک خانواده یک دبیرستان دخترانه در یکی از مناظق محروم احداث کردیم که در حال حاضر ۱۲۵ دانش آموز دارد.
دکتر آریانا دغدغه هایی هم در حوزه پژوهش دارد که در ارتباط با آن می گوید: " من امیدوارم که معاونت محترم پژوهشی دانشگاه یک نگاه ویژه به تحقیقاتی که واقعا در زمینه تشخیص و درمان کاربردی است داشته باشد تا ما بتوانیم کار و تحقیق را در دانشگاه توسعه دهیم و برای جامعه و بیماران دستاوردهای تحقیقاتی کاربردی و موثر داشته باشیم. به نظر من خیلی خوب خواهد بود اگر یک کارگروه خاص در معاونت پژوهشی تشکیل شود و در عمل ببینند که چه تحقیقاتی بیشتر کاربردی است و بیشتر بر این نوع پژوهش ها متمرکز شوند و حمایتهای ویژه ای در این زمینه ها انجام شود. کارهای تحقیقاتی ما از جمله کارهایی است که پرهزینه میباشد و اسکنهای هزینههای بالایی دارد. دانشگاه تا کنون موفق به خریداری پت سی تی که دستگاه پرکاربردی در زمینه تشخیص و تحقیقات است نشده و ما از دستگاه پت سی تی بیمارستان رضوی استفاده میکنیم که مربوط به بخش خصوصی است و هزینه بالایی دارد و کار تحقیقاتی با آن بسیار پرهزینه است. در حال حاضر معاونت پژوهشی حدود ۵0میلیون ریال برای هر پروپزال دانشجویی در نظر میگیرد در حالی که هزینه اسکن هر بیمار بالای 200 میلیون ریال است و این کار تحقیقاتی را بسیار مشکل میکند.
استاد آریانا توصیه ای هم به دانشجویان خود دارد : " من معتقدم اگر کسی امروز قصد دارد وارد دانشگاه علوم پزشکی شود باید عاشق کار در این حوزه باشد، کار کردن در شرایط فعلی بسیار سخت شده و تنها عشق است که به انسان انگیزه میدهد تا بتواند وارد این حوزه کاری شده و به بیماران خدمت کند
و سخن پایانی دکتر کامران آریانا: " از همه همکاران از جمله؛ دستیاران، پرستاران، کارشناسان و مهندسین شاغل در شرکت پارس ایزوتوپ که رادیو داروها را تولید و در اختیار ما گذاشتند و همچنین بیمارانی که وجودشان را در اختیار ما قرار دادند، تا بتوانیم با درمانشان بیشتر بیاموزیم و از نتایج آن برای درمان بقیه بیماران استفاده کنیم هم سپاسگزاری میکنم، ما تا ابد مدیون آنها هستیم .از همسرم هم که با مدیریت خانواده و فرزندان بار بزرگی را از دوش من برداشته و سبب شده که من با فراغت بال بیشتری فعالیت های تخصصی خود را دنبال کنم نیز تشکر ویژه دارم".