گفتگو با استاد ممتاز و دانشمند یک درصد پراستناد برترESI در رشته داروسازی و مهندسی پزشکی
- بازدید: 324
دکتر محمد رمضانی، استاد ممتاز گروه بیوتکنولوژی دارویی دانشکده داروسازی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد از جمله دانشمندان یک درصد پراستناد برترESI در رشته داروسازی و مهندسی پزشکی است که در طول 35 سال خدمت در دانشکده داروسازی مشهد، علاوه بر آموزش و تربیت نیروی انسانی متخصص، دستاوردهای پژوهشی ارزشمندی را نیز به حوزه درمان کشور تقدیم نموده است؛ ساخت حامل های انتقال ژن به داخل سلول و تولید ژل حساس به دما جهت کمک به درمان بیماری های آرتریت نمونه ای از دستاوردهای اخیر این استاد ممتاز و تیم همراه ایشان می باشد.
دکتر رمضانی که در طول بیش از سه دهه فعالیت آموزشی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد، افزون بر 50 رساله دکتری را نظارت و راهبری داشته در گفتگو با وبدا از آموزش و تربیت نیروی انسانی متخصص به عنوان شاخص ترین دستاورد یک استاد در فضای دانشگاه نام می برد و معتقد است که تکثیر نیروهای متخصص در حوزه های مختلف می تواند یکی از ارکان رشد و پیشرفت کشور باشد.
وی با اشاره به سال های آغاز فعالیت های آموزشی و پژوهشی خود در دانشگاه علوم پزشکی مشهد می گوید: " حدود 35 سال قبل، پس از گذراندن دوره عمومی داروسازی، فعالیتم را در دانشگاه علوم پزشکی مشهد آغاز کردم و سپس برای phd اقدام و در نهایت به عنوان استاد یار در این دانشگاه مشغول به فعالیت شدم. در آن سالها امکانات بسیار کمتر از حال حاضر بود و به مرور با همکاری و تلاش همکاران در دانشگاه توانستیم امکانات بیشتری را فراهم کنیم و اکنون بحمدالله دانشگاه علوم پزشکی مشهد در بسیاری از گروههای آموزشی اعم از علوم پایه و بالین دارای امکانات مجهز و مرتبی است و امکان انجام کارهای بزرگ در این دانشگاه فراهم شده است، اعضای هیئت علمی هم در همین راستا رسالت خود را بخوبی را انجام میدهند.
استاد یک درصد پر استناد برترESI در رشته داروسازی و مهندسی پزشکی در خصوص افتخارات و دستاوردهای خود در عرصه های آموزشی و پژوهشی دانشگاه نیز می گوید: " به نظر من بزرگترین دستاورد یک عضو هیئت علمی تربیت نیروی متخصص و مورد نیاز کشور است؛ جدا از بحث پژوهش و آموزش. همه اینها را که در کنار هم قرار دهیم در نهایت خروجی اصلی یک استاد تربیت دانشجویانی است که بتوانند موجب پیشرفت کشور باشند. من بیش از ۵۰ رساله دانشجویی در دوره phd را در این سالها ناظر و راهنما بودم، برخی از این دانشجویان اکنون از اساتید به نام کشور هستند و خودشان آغازگریک مسیر جدید برای تربیت نیروی متخصص در کشورند و این نشان از کیفیت بالای کار آنها در حوزههای آموزش و پژوهشی دارد. اما زمینه فعالیت های تحقیقاتی من، تولید سیستمهای دارویی در قالب نانوفناوری است که البته در قالب یک کار تیمی انجام می شود. تیم تحقیقاتی ما یکی از گروه های بسیار توانمند و شناخته شده در سطح کشور و حتی بین المللی است که متشکل از 4 نفر از اساتید یک درصد برتر جهان می باشد و من در این گروه، هم به عنوان استاد یک درصد برتر در رشته داروسازی و هم در رشته مهندسی پزشکی ( چون بخشی از کارم مهندسی پزشکی است) به عنوان استاد یک درصد برتر فعالیت تحقیقاتی دارم.
با توجه به اینکه کار من در زمینه ژنهای درمانی است یعنی ساختارهایی را میسازیم که ژن را به داخل سلول منتقل کند، روال معمول در این ارتباط استفاده از ویروس ها است که هنوز هم استفاده میشود، اما مشکلات عدیدهای دارد و تلاش بر این است که ساختارهای شیمیایی جایگزین شود. بخشی از کار من همین انتقال ژن ها به داخل سلول است که خوشبختانه سالها قبل توانستیم حاملی را بسازیم که این کار را با کیفیت و مقدار بسیار بالا انجام دهد. در حال حاضر تعداد زیادی از مراکز تحقیقاتی در کشور این فراورده ها را از ما میخرند و در پژوهشهای خود استفاده میکنند و بسیار هم راضی هستن اکنون در تلاش هستیم تا تولید این حامل ها را بالاتر ببریم و به شرکتهای توزیع کننده بسپاریم تا به دست محققان برسانند.
کار دوم که اقدامات پریکلینیکال و اخذ مجوز مطالعات فاز ۳ بالینی آن انجام و در حال تهیه مقدمات برای اجرایی کردن فرایند آن هستیم، تهیه یک ژل حساس به دما است که برای بیماریهایی مثل استرو آرتریت استفاده میشود. این ژل در دمای ۴ درجه یخچال مایع است و زمانی که تزریق میشود، در دمای ۳۷ درجهی زانو جامد میشود و دارویی را که در خود دارد ( که یک داروی ضد التهاب غیر استروئیدی است ) به مرور آزاد میکند و سبب میشود که بیمار ناگزیر به مصرف طولانی مدت یا دائم قرص و سایر داروها نباشد. اکنون در مرحله افزایش میزان تولید دارو هستیم تا داروی کافی را برای تعداد بیمارانی که قرار است در این تحقیقات حضور داشته باشند تهیه کنیم و در صورت پاسخ دهی مناسب ژل با توجه به اینکه در دنیا فراوردههایی با این کیفیت و مکانیزم نداریم بتوانیم فرایند تجاری سازی آن را انجام دهیم.
دکتر رمضانی از اقدام واحد روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در معرفی اساتید برتر و پیشکسوت کشور و اطلاع رسانی در خصوص افتخارات و دستاوردهای آنان قدردانی کرد و گفت: این کار ارزشمند سبب می شود تا مردم و حتی مسئولان دانشگاه که ممکن است از دستاوردهای اساتید بی خبر باشند نسبت به این امر آگاهی یابند.