گفتگو با پژوهشگر برتری که طرح تحقیقاتی خود را تبدیل به داروی درمان کنندهی بيماري هاي انسداد ريه کرد
- بازدید: 838
دکتر وحيده قرآني سيرجاني، متولد 1362 در شهر مشهد و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، از جمله محققان جوان و پر تلاشی است که طی یک دهه اخیر، موفق به کسب عناوین برتر پژوهشی در جشنواره های مختلف و چاپ 40 مقاله علمي و 7 کتاب و فصل کتاب و همچنین ارائه مقالات به صورت سخنراني و پوستر در همايش هاي ملي و بين المللي شده است. یکی از نمونه دستاوردهای مهم تحقیقاتی این پژوهشگر برتر که هم اکنون به مرحله تولید محصول رسیده، بررسی آويشن شيرازي بر بيماران مبتلا به انسداد مزمن ريه بود که با همراهی تيم پژوهشي؛ به سرپرستي دکتر محمد حسين بسکابادي، منتج به تولید شربت گياهي آويشن شيرازي و کپسول کارواکرول براي درمان بيماري هاي انسداد ريه از جمله آسم و COPD شد.
این استاد و محقق جوان که هم اکنون در واحد توسعه تحقيقات باليني بيمارستان امام رضا(ع)، مشغول به کار مشاوره و داوری پايان نامه ها و طرح هاي تحقيقاتي، مشاوره مقاله نويسي و انجام طرح هاي تحقيقاتي است، فرایند فعالیت های علمی- پژوهشی خود در دوره تحصیلات عالیه اینچنین روایت می کند: " تحصيلات دانشگاهي را با قبولي در رشته زيست شناسي دانشگاه فردوسي مشهد آغاز کردم و سال 1385 در حالی اين مقطع را به پايان رساندم که جزء نفرات برتر دوره کارشناسی در این رشته بودم، در همان سال از طريق استعدادهاي درخشان در مقطع کارشناسي ارشد، رشته زيست شناسي را در دانشگاه فردوسي مشهد ادامه دادم و این دوره نیز در شرایطی پایان یافت که در بین هم دوره ای ها به عنوان یکی از نفرات برتر شناخته شدم. در سال آخر دوره کارشناسي ارشد ازدواج کردم و خوشبختانه همسرم نیز ياور، همراه و مشوق من براي ادامه تحصيل و ديگر فعاليت هاي علمی شد.
با راهنمايي هاي اساتيدم، به حوزه پزشکي و وزارت بهداشت علاقمند شدم و تصمیم گرفتم که تحصيلاتم را در رشته هاي وزارت بهداشت ادامه دهم. به همین منظور در سال 1392 همزمان با تولد اولين فرزندم در مقطع دکترای رشته فيزيولوژي پزشکي دانشگاه علوم پزشکي مشهد پذيرفته شدم و طی اين دوره در محضر اساتيد برجسته اي همچون دکتر محمدحسين بسکابادي افتخار شاگردي داشتم. دوره دکتري با تمام مشقت هاي خاص خود، در کنار اساتيد و دوستان صميمي که داشتم به خوبي سپري شد و پايان نامه اين مقطع تحصيلي علیرغم همه سختی ها، جزء پايان نامه هاي برتر دانشگاه انتخاب و از نتايج اين مطالعه چندين مقاله علمي در مجلات معتبرعلمي به چاپ رسيد.
همچنین بر اساس نتايج به دست آمده از پايان نامه مقطع دکتري، با عنوان بررسي اثر آويشن شيرازي بر بيماران مبتلا به انسداد مزمن ريه و ساير مطالعات انجام شده در اين زمينه، تيم پژوهشي به سرپرستي دکتر محمد حسين بسکابادي، شربت گياهي آويشن شيرازي و کپسول کارواکرول را براي درمان بيماري هاي انسداد ريه از جمله آسم و COPD به ثبت رسانديم.
در سال 98 با اتمام دوره دکتري در مقطع پسادکتري فعاليت هاي پژوهشي خود را در دانشگاه علوم پزشکي مشهد، ادامه دادم وسپس در سال 99 همزمان با تولد فرزند دوم خود، براي گذراندن دوره ضريب k درمانی در واحد توسعه تحقيقات باليني بيمارستان امام رضا(ع) مشغول خدمت شدم و در حال حاضر بيش از سه سال است که در اين مرکز به مشاوره پايان نامه ها و طرح هاي تحقيقاتي، داوري پايان نامه و طرح ها، مشاوره مقاله نويسي و انجام طرح هاي تحقيقاتي، ذيل فعاليت هاي پژوهشي در کنار ديگر همکاران و اساتيد اين مرکز مشغول هستم.
محقق برتر جشنواره های پژوهشی، در خصوص دیگر دستاوردهای علمی و پژوهشی خود نیز می گوید: " در طي سال های اخیر موفق به چاپ 40 مقاله علمي و 7 کتاب و فصل کتاب و ارائه مقالات به صورت سخنراني و پوستر در همايش هاي ملي و بين المللي شدم. همچنين سال 1401 به عنوان پژوهشگر برتر در واحد توسعه تحقيقات بيمارستان امام رضا(ع) انتخاب و با تلاش ديگر اساتيد و همکاران اين حوزه، موفق به کسب رتبه دوم در بين واحد توسعه تحقيقات باليني کشوري، در سال 1402 شديم".
دکترقرآني رمز موفقيت خود را، توکل و ايمان به خدا، تلاش، پشتکار و همچنین برخورداري از روحيه مطلوب براي مواجهه با چالش هاي پژوهش، شاگردي در محضر اساتيد مجرب و همراهي خانواده، همسر و اطرافيان عنوان و ادامه می دهد: " در کنار فعاليت هاي علمي- پژوهشي تلاش کرده ام به وظايف خود، در زندگي مشترک و نيز مسوولیت هایی که در مقابل فرزندانم دارم، رسيدگي کنم. با توجه به کودک بودن فرزند دومم و نياز بیشتر او به توجه و مراقبت، خيلي فرصت انجام سایر فعاليت ها برايم فراهم نمي شود، اما با توجه به علاقه اي که به مطالعه کتاب و شعر دارم، در زمان اوقات فراغت به مطالعات اشعار بزرگانی همچون حافظ مي پردازم.
وي در رابطه با شرايط کيفي و کمي فضای پژوهشي دانشگاه هم می گوید: "در حوزه هاي علمي- پژوهشي، دانشگاه علوم پزشکي مشهد از پتانسيل هاي بسيار خوبي بهره مند است و توانسته با فراهم کردن منابع و بسترهاي لازم، زمينه رشد فعاليت هاي علمي و پژوهشي را تا حد امکان به وجودآورد. اما با فراهم کردن هر چه بيشتر امکانات تحقيقاتي، پشتيباني بودجه هاي پژوهشي در زمان مناسب، ارائه توليدات علمي و پژوهشي، این ظرفیت مي تواند افزايش يابد و علاوه بر آن تجاري سازي دانشگاه به دستاورهاي پژوهشي و ارتباط با صنعت و توسعه فناوري ها مي تواند، منجر به نوآوري و رشد اقتصادي هر چه بيشتر کشور شود. با توجه به وضعيت اقتصادي موجود، براي انجام تحقيقات مخصوصا در رشته هاي علوم پايه که فعاليت هاي آزمايشگاهي آن نيازمند امکانات، هزينه هاي بالا و نيز داشتن يک گرنت پژوهشي خوب است، با فراهم شدن بودجه هاي پژوهشي مناسب و نيز محيط و امکانات بهتر، تا حدودي از برخي مشکلات پيش روي محققين، کاسته مي شود.
دکتر قرآني ضمن قدرداني از رییس دانشگاه و همه عوامل و مسوولان حوزه پژوهش، يادآور شد: " مي توان با فراهم آوردن به موقع بودجه هاي پژوهشي و نيز فضاي تحقيقات آزمايشگاهي در بيمارستان ها و يا محيط هاي پژوهش، شرايط بهتري را در حوزه پژوهش، براي علاقمنداني که در ابتداي مسير پژوهش هستند، به وجود آورد".
وي اظهار اميدواري کرد :" با فراهم آمدن شرایط بهتر و امکانات بيشتر همچون سنوات گذشته، روز به روز شاهد پيشرفت تحقيقات و پژوهش هاي اين کشور بوده و بتوانيم موفقيت هاي بيشتري کسب کنيم".
این محقق جوان در رابطه با ورود دانشجويان به حوزه پژوهش هم گفت : " براي ورود به انجام فعاليت هاي پژوهشي، علاقه رکن اصلي بوده و بازار کار نيز مي تواند مهم باشد، اما علاقه دانشجو از اهميت ويژه اي برخوردار است و روبرو شدن با مشکلات حوزه پژوهش، موجب دلسردي و نااميدي آنها نشود".