بررسی آزمایشگاهی تاثیر و ارزیابی اثربخشی کورکومین در بیماری‌های التهابی روده

60.jpg - 17.91 kBطرح پژوهشی « تهیه پلت های کورکومین و ارزیابی اثربخشی در کولیت اولسراتیو القا شده در رت» به عنوان یکی از مطالعات منتخب دانشگاه علوم پزشکی مشهد معرفی شد.

عضو گروه تحقیقات دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد مشهد با اشاره به اجرای طرح پژوهشی خود با عنوان « تهیه پلت های کورکومین و ارزیابی اثربخشی در کولیت اولسراتیو القا شده در رت» گفت: در این مطالعه که زیر نظر دکتر محمدرضا عباسپور انجام شد، جهت درمان بیماری التهابی روده (IBD)، موفق شدیم ضمن حل مشکل محلولیت کورکومین، این دارو را به صورت هدفمند و با آزادسازی تدریجی به ناحیه روده کوچک و کولون برسانیم.

دکتر حسین شهدادی دانشجوی پسا دکترای گروه فارماسیوتیکس دانشکده داروسازی مشهد در گفتگو با وب دا، پیرامون جزئیات این طرح پژوهشی گفت: ما از سال ۱۳۹۶ روی بیماری‌های التهابی روده کار کرده ایم و توانستیم فرمولاسیون جدیدی از داروی شیمیایی مزالازین (کپسول حاوی پلت مزالازین) ارائه نماییم، در مطالعات کلینیکال ترایال، بررسی که در مقایسه با برندهای تجاری مزالازین داشتیم، متوجه شدیم که فرم های تجاری داروی مزالازین عوارضی همچون دردهای شکمی، تهوع، اسهال و استفراغ را در برخی بیماران ایجاد می نماید. استفاده از داروهای گیاهی با اثرات ضد التهابی بالا و در عین حال فاقد عوارض جانبی می تواند گزینه بسیار مناسبی برای استفاده کمتر و حتی جایگزینی با فرم های تجاری داروی مزالازین باشد. از طرف دیگر استقبال بیماران نیز معمولاً از داروهایی که پایه گیاهی دارند به دلیل ارزان‌تر و در دسترس بودن و همچنین عوارض جانبی کمتر، بیشتر می باشد.

 مطالعات انجام شده نشان میدهد که کورکومین اثرات ضد التهابی و ضد سرطانی قابل توجهی دارد، بنابراین ما درصدد برآمدیم که فرمولاسیونی از کورکومین را فرموله نماییم که قسمت عمده محتوی دارویی را در نواحی ملتهب آزاد نماید.

وی ادامه داد: در مرحله اول مشکل محلولیت بسیار پایین کورکومین درحلال های آبی را رفع کردیم و در مرحله بعد پلت هایی متشکل از کورکومین اصلاح شده به همراه سایر اکسپیان ها جهت دارورسانی هدفمند به نواحی روده کوچک و کولون طراحی و بهینه سازی گردید.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا چالش و مانعی در مسیر اجرای این طرح احساس شد گفت: با توجه به امکانات و زیرساخت‌های موجود تقریباً هیچ چالشی در زمینه دستگاهی نداشتیم و از بابت مواد و متریال‌های مورد استفاده نیز همه چیز در دسترس ما بود.

دکتر شهدادی در پاسخ به این پرسش که آیا داروهای گیاهی را می‌توان نسبت به داروهای شیمیایی ارجحیت داد؟ عنوان کردند که بسته به نوع بیماری و در صورت صلاحدید پزشک متخصص می توان پاسخ مثبتی برای این سوال داشت، البته داروهای گیاهی هم اغلب دارای مشکلات مختلفی هستند و به عنوان مثال در مورد ماده موثره کورکومین مشکل عمده آن محلولیت بسیار پایین این ماده می باشد و اکثر محصولاتی که از این فراورده در بازار وجود دارد از این مشکل مستثنا نیستند. بنابراین پیشنهاد می شود محققین یا افرادی که در پروسه اولیه طراحی و تولید فرمولاسیون های گیاهی کار می‌کنند در مرحله اول مشکلات اولیه داروهای گیاهی را برطرف نموده و سپس فرمولاسیون نهایی را تولید نمایید.

از طرح پژوهشی فوق دو مقاله ISI تحت عنوان های: Nano-curcumin formulations for targeted therapy of colorectal cancer در ژورنال  Drug Delivery Science and Technology با ایمپکت فاکتور 5 و مقاله: A review on curcumin colon-targeted oral drug delivery systems for the treatment of inflammatory bowel disease در ژورنال Inflammopharmacology با ایمپکت فاکتور 5.8 به چاپ رسیده است.


IMAGE

شعار سال 1403 : جهش تولید با مشارکت مردم

تاریخ بروز رسانی :

سه شنبه, ۲۵ دی ۱۴۰۳