تجهیز آزمایشگاه جامع تحقیقات شرق کشور به پیشرفته ترین دستگاههای تصویربرداری پیشبالینی
- بازدید: 336
رئیس آزمایشگاه جامع تحقیقات شرق کشور از مراکز زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد از تجهیز این مرکز به به دستگاه های پیشرفته آزمایشگاهی پیش بالینی خبر داد.
دکتر فاطمه غیبی در گفتگو با وب دا با بیان اینکه آزمایشگاه جامع تحقیقات شرق کشور با هدف تقویت زیرساخت های پژوهش و فناوری و تسهیل ارتباطات و تعاملات بین دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی مشغول فعالیت است و در حال حاضر شامل بخش های پیش بالینی، میکروسکوپی، بیولوژی، آنالیز و میکروفلوئیدیک است اظهار کرد: دستگاههای تصویربرداری پیش بالینی ابزارهای اساسی در تحقیقات علوم زیستی و پزشکی است و این آزمایشگاه مجهز به تجهیزات پیشرفته تصویر برداری منجمله Micro CT ، Micro PET و Micro SPECT است.
وی تصریح کرد: خوشبختانه آزمایشگاه پیش بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به انواع مدالیتههای تصویربرداری از جمله میکروپت، میکرو اسپکت، میکرو سی تی تجهیز شده است و کلیه محققینی که در فاز پری کلینیکال کار میکنند میتوانند از خدمات این آزمایشگاه بهرهمند شوند.
رئیس آزمایشگاه جامع تحقیقات شرق کشور خاطر نشان کرد: یکی از این پیشرفته ترین دستگاه ها که در این آزمایشگاه نصب و بهره برداری شده است دستگاه میکرو سی تی (Micro CT, Computed Tomography) است که با استفاده از اشعه ایکس، تصاویری با وضوح بالا از ساختار داخلی نمونهها ارائه میدهد. این تکنیک به ما کمک میکند تا آناتومی و تغییرات بافتی را به دقت مشاهده کنیم و در تحقیقات مربوط به بیماریهای استخوانی، تومورشناسی، دندانپزشکی حشرهشناسی، داروسازی کاربرد فراوانی دارد.
دکتر غیبی دستگاه مهم دیگر را دستگاه میکرو پت معرفی نمود و افزود : میکرو پت (Micro Positron Emission Tomography) به تصویربرداری از توزیع رادیوایزوتوپها در بافتهای زنده میپردازد. این تکنیک به ما امکان میدهد تا متابولیسم و فعالیتهای بیوشیمیایی در سطح سلولی را بررسی کنیم و در تشخیص و پیگیری درمان بیماریهایی نظیر متاستازهای سرطانی بسیار مؤثر است.
وی با اشاره به اینکه دستگاه میکرو اسپکت دستگاه دیگری است که برای ارزیابی عملکرد ارگانها و بافتها، به ویژه در تشخیص بیماریهای قلبی و عروقی و اختلالات متابولیکی، بسیار کاربردی می باشد و خوشبختانه دانشگاه ما به آن تجهیز شده است.
دکتر فاطمه غیبی تصویربرداری نوری با استفاده از نور مرئی و مادون قرمز را روشی ساده و سریع برای مشاهده دو بعدی نمونهها عنوان و خاطر نشان کرد: تجهیز آزمایشگاه به دستگاه تصویر برداری نوری به محققان این امکان را میدهد تا فرآیندهای بیولوژیکی را در زمان واقعی و با وضوح بالا مشاهده نمایند و این روش به ویژه در زمینههای مطالعات سلولی، بررسی تعاملات مولکولی، تحلیل بافتها، مطالعه فرآیندهای فیزیولوژیکی و تحقیقات دارویی بسیار کاربرد دارد.
رئیس آزمایشگاه جامع تحقیقات شرق کشور خاطر نشان کرد: با راهاندازی بخش تصویربرداری پیش بالینی، ما به یک ابزار قدرتمند برای پیشبرد تحقیقات علمی دست یافته ایم که میتواند به درک بهتر بیماریها و توسعه درمانهای نوین کمک کند.
وی بیان داشت: پس از تلاش ها و پیگیری های چند ماهه، انتقال موفقیت آمیز کلیه تجهیزات منجمله پروژه حساس انتقال دستگاه NMR بدون ایجاد وقفه در ارائه خدمات به ساختمان جدید آزمایشگاه جامع تحقیقات شرق کشور واقع در پردیس دانشگاه صورت گرفته و دستگاه در حال خدمت رسانی به سراسر کشور است.
دکتر غیبی از راه اندازی مجدد میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) پس از سالهای طولانی در محل جدید نیز خبر داد و گفت: با توجه به فعال شدن مجدد این دستگاه در حال حاضر پذیرش نمونه از سراسر کشور صورت میپذیرد و امکان استفاده از آن برای اساتید و دانشجویان و پژوهشگران دانشگاه های مختلف فراهم شده است.