طراحی و ساخت دستگاه سرد کننده نوزادان در درمان آسفیکسی پریناتال در دانشگاه علوم پزشکی مشهد
- بازدید: 271
محققان دانش بنیان پارک علم و فناوری سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد موفق به طراحی و ساخت دستگاه سرد کننده نوزادان در درمان آسفیکسی پریناتال شدند و این دستاورد در هجدهمین نمایشگاه تجهیزات پزشکی رونمایی شد.
به گزارش وب دا، دستگاه سرد کننده نوزادان در درمان آسفیکسی پریناتال در شرکت صنایع پزشکی سرما بهبود سپنتا از شرکت های زیر پوشش پارک و فناوری سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد طراحی و ساخته شده است و در هجدهمین نمایشگاه تجهیزات پزشکی با حضور نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی رونمایی شد.
مدیرعامل شرکت دانش بنیان شرکت صنایع پزشکی سرما بهبود سپنتا در گفتگو با وب دا اظهار کرد: آسفیکسی به معنای اختلال در تبادلات گازی است که سبب اسیدوز و افزایش دی اکسید کربن می شود و با هیپوکسی (کاهش اکسیژن خون) و کاهش خون رسانی به مغز (ایسکمی) همراه است که سبب آسیب به سلول های مغزی و مرگ آن ها در فاصله کوتاهی از شروع آسفیکسی می گردد. علیرغم پیشرفت های مهمی که درزمینه مراقبت های پریناتال صورت گرفته ولی هنوز هم آسفیکسی مسئله مهمی است که میتواند منجر به مرگ ومیر قابل توجهی شود.
مهندس مهدی عباچی زاده ادامه داد: اصولا 2 تا 8 ساعت پس از آسیب هیپوکسیک ایسکمیک، علیرغم آسیب سلولی، اکسیژن رسانی به مغز برقرار می شود ولی جریان خون مغز و متابولیسم آن هنوز پایین است. این مرحله فرصتی است برای درمان های اختصاصی تر مثل سرما درمانی که از آسیب بیشتر مغز در مراحل بعد جلوگیری شود چرا که برای آنسفالوپاتی هیپوکسیک-ایسکمیک (HIE) درمان معجزه آسایی وجود ندارد و تنها روش درمانی که از شدت عوارض آنسفالوپاتی متوسط یا شدید بکاهد هایپوترمی درمانی سر یا تمام بدن است.
مدیرعامل شرکت دانش بنیان شرکت صنایع پزشکی سرما بهبود سپنتا در خصوص این روش درمانی گفت: در سال 2010 کمیته بین المللی احیای نوزاد (ILCOR) و انجمن قلب امریکا اعلام کردند که نوزادان مبتلا به آنسفالوپاتی متوسط یا شدید که در 6 ساعت اول عمر تشخیص داده شوند، باید از این روش درمانی بهره مند گردند.لذا نوزادان مبتلا به هایپوکسی متوسط یا شدید که در گروه هایپوترمی درمانی قرار می گیرند باید در فاصله 2 تا 6 ساعت اول عمر درمان را آغاز کنند و طی 72 ساعت، دمای بدن باید حدود 34 درجه سانتیگراد، بطور مداوم ثابت نگه داشته شود و پس از پایان سه روز بدن نوزاد به آهستگی گرم شود. طوری که هر 4 ساعت 5/0 درجه سانتی گراد دمای بدن نوزاد افزایش یابد تا وقتی که دمای مقعد بین36.5 و37.5درجه قرار گیرد.
وی افزود:تغییرات کنترل نشده دما موجب شکست درمان و ابتلا به عوارض می شود. دما درهیپوترمی درمانی اگر بالاتر از 34 درجه باشد ارزش درمانی و حمایتی ندارد و اگر کمتر از 33 درجه باشد به دلیل عوارض هیپوترمی شدید نوزاد بد حال شده و بر شدت عوارض افزوده می شود.
مهندس عباچی زاده خاطرنشان کرد ،تجهیزاتی پیشرفته لازم است که دمای بدن نوزاد را بطور مداوم بین 33 و 34 درجه نگه دارد. این در حالیست که در اغلب بیمارستان های کشور به دلیل نبود دستگاه مجهز، هیپوترمی نوزاد به روش غیرفعال و با خاموش کردن وارمر و لخت کردن نوزاد بجز پوشک، کاهش دمای انکوباتور به 25 درجه و استفاده از کیسه های آب سرد و پنکه صورت می گیرد که متأسفانه تحقیقات معتبر نتوانستند مؤثر بودن این روش را ثابت کنند و لذا استفاده از هایپوترمی غیرفعال فقط تا مرحله انتقال نوزاد تا یک مرکز مجهز قابل استفاده است و ارائه این روش بایستی با استفاده از دستگاه مجهز صورت گیرد.
با توجه به دیده شدن این نیاز مهم در امر سلامت نوزادان کشور و سابقه این شرکت در ارائه درمان های سرمایشی ساخت دستگاه سرد کننده نوزادان در دستور کار این شرکت قرار گرفت. در این دستگاه، آب به عنوان مایع خنک کننده توسط یک سیستم خنک کننده ترموالکتریک، از طریق لوله های عایق شده و اتصالات بدون نشت، به داخل تشک پلیمری مخصوصی که برای این کار طراحی شده است هدایت میگردد. سر و بدن نوزاد بر روی این تشک قرار می گیرد و کنترلر الکترونیکی دستگاه، دمای مقعد و دمای سطح بدن نوزاد را به طور دائمی و لحظه ای پایش می نماید و طبق پروتکل درمانی، دمای مقعدی را در طی 72 ساعت تنظیم می نماید.