گفتگو با فناور برتر در "دومین جشنواره ملی پژوهش و فناوری " کشور
- بازدید: 444
دکتر مریم جهانی دانش آموخته رشته داروسازی در مقطع دکترای حرفه ای و دانشجوی دکترای تخصصی در رشته کنترل دارو از جمله دانشجویان و پژوهشگران موفق در عرصه علم و صنعت است که در " دومین جشنواره ملی پژوهش و فناوری " دانشگاه های علوم پزشکی کشور با ارائه پروتکل کامل از معتبرسازی روشهای آنالیز مختص مطالعات پایداری برای اندازه گیری همزمان دو داروی مومتازون فورات و کلسی پوتریول با استفاده از HPLC در یک شکل دارویی با روش نرم افزار طراحی آزمون با همکاری شرکت داروسازی ثامن موفق به کسب رتبه نخست در این جشنواره شد.
دکتر مریم جهانی که هم اکنون به عنوان محقق در پژوهشکده بوعلی مشغول به فعالیت های علمی و پژوهش و مشاور صنعت می باشد در گفتگو با وب دا با اشاره به سابقهی فعالیت ها و دستاوردهای علمی گفت: در سال 77 مقطع عمومی در رشته داروسازی را آغاز کردم و پس از گذراندن دوره طرح در سال های 83 تا 85 در رشته شیمی دارویی دانشگاه تهران در سال 86 پذیرفته شدم ولی به دلیل شرایط کار همسرم که در تربت جام مشغول گذراندن طرح خود در رشته پزشکی بودند، از تحصیل در دانشگاه تهران منصرف شدم. خوشبختانه در سال 93 در رشته کنترل دارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد پذیرفته شدم و در سال1401 که تحصیلات آکادمیک رو به پایان بود؛ جهت انجام پایان نامه با شرکت داروسازی ثامن وارد تعاملات کاری و همکاری شدم.
وی افزود؛ ماهیت رشته کنترل دارویی به نحوی است که ارتباط همزمان علم و صنعت را می طلبد و باید در فضای واقعی تجربه شود و ورود به شرکت داروسازی ثامن این امکان را برای من فراهم کرد. با توجه به اینکه بحث معتبرسازی روش های آنالیز در صنایع دارویی بسیار حائز اهمیت است؛ این موضوع در اولویت کار من در پایان نامه قرار گرفت.
در این دوران هم به عنوان مشاور صنعت فعالیت داشتم و هم پروتکل ها را پیش می بردم، ضمن اینکه در حال انجام کار پایان نامه نیز بودم. در همین راستا 5 مقاله دیگر نیز کار شد و تدریس در کلاس های مختلف و همینطور بحث فارماکوویژولانس که بررسی عوارض دارویی در سطح مصرف دارویی برای بیمار است، در حال انجام بود.
دکتر مریم جهانی با اشاره به چالش های تولید دارو در کشور، بخشی از پایان نامه خود را مربوط به معضلات صنعت دارو عنوان و اضافه کرد: اینکه بتوانیم در بحث های تحقیقاتی محصول محور عمل کنیم و در واقع خروجی کار، در قالب یک محصول شناخته شود بسیار ارزشمند است، یکی از راه های تحقق رشد تولید هم همین است.
وی در خصوص محتوای ارائه شده در " دومین جشنواره ملی پژوهش و فناوری " دانشگاه های علوم پزشکی کشور نیز گفت: پایان نامه من شامل دو بخش بود؛ بخش اول پروتکل رسمی در بحث کنترل کیفیت داروها و بخش دوم، کارعملی پایان نامه که مربوط به تهیه داروی ترکیبی جدید که برای بیماران پسوریازیس (عارضه پوستی ) استفاده می شد و مطالعات پایداری آن انجام شده و امیدواریم بتوانیم نتایج را به یک محصول تبدیل کنیم، در مورد این دارو نیز پروتکل بخش اول اجرا گردید و در واقع با ارائه همین پروتکل در جشنواره ملی پژوهش و فناوری که با همراهی دکتر رجبی و دکتر هادی زاده صورت گرفت، موفق به کسب مقام اول شدیم.
وی همچنین با بیان اینکه ظرفیت بالای تولید مقالات علمی در کشور اتفاق خوبی محسوب می شود اما لازم است که در چرخه صنعت بکار گرفته شود افزود: چنانچه علم در خدمت صنعت قرار بگیرد، قطعا اتفاقات بسیار خوب و پرباری را در رشد تولید کشور رقم خواهد زد.
محقق پژوهشکده بوعلی در خصوص فعالیتهای شخصی و خانوادگی خود نیز گفت: ورزش در فعالیتهای روزانه من به عنوان یک اهرم تقویت کنندهی جسم و روان نقش مهمی دارد، همچنین از آنجا که همسر و مادر هم هستم تلاش میکنم با مدیریت درست زمان رسالت خود را در این بخش به خوبی انجام دهم.