گفتگو با پژوهشگر برتر دانشگاه علوم پزشکي مشهد که رجیستری بین المللی کهیر مزمن را راه اندازی کرد
- بازدید: 758
دکتر مريم خوشخوی متولد آذر ماه 1355 در شهر شيراز و فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی ، از جمله اساتيد برتر در جشنواره پژوهش و فناوري دانشگاه علوم پزشکي مشهد در سال جاري است که تاکنون موفق به نگارش 77 مقاله پژوهشي با موضوع آسم ، رینیت آلرژیک ، آنافیلاکسی ، کهیر و سایر بیماری های آلرژیک شده و از اين تعداد 22 مقاله با همکاری نویسندگان بین المللی تالیف شده است.
دکتر خوشخوی که در خانواده اي فرهنگي و اهل علم رشد يافته و سال هاي طولاني تحصيل در مدرسه و دانشگاه را در زادگاه خود ؛ شهر اديب پرور شيراز گذرانده ، در خصوص فعاليت هاي تحصليلي خود طي اين سال ها مي گويد : " از سال 1373 در دانشگاه علوم پزشکی شیراز دوره پزشکی عمومی را شروع کردم و پس از فارغ التحصیل شدن در سال ۸۳ رشته کودکان را به مدت سه سال در همين دانشگاه ادامه دادم . در طول سال هاي 90 تا 93 به تحصیل در رشته فوق تخصصی آلرژی و ایمونولوژی بالینی پرداختم و بعد از اتمام تحصیلات با توجه به اینکه فارغ التحصيلان رشتههای فوق تخصص بايد دو برابر مدت تحصیل تعهد خدمت بگذرانند ، از سوي وزارتخانه دانشگاه هايي براي گذراندن دوره تعهد به ما پیشنهاد شد که من با رتبه سوم بورد فوق تخصصی کشور مجاز بودم يکي از اين دانشگاه ها را انتخاب کنم و لذا دانشگاه مشهد را به خاطر سابقه و رنکینگ بالایی که در دانشگاههای علوم پزشکی کشور دارا مي باشد ، انتخاب کردم و از سال ۹۳ تاکنون مشغول به کارهاي آموزشي ، پژوهشي و دئرماني در اين دانشگاه هستم .
دکتر خوشخوی که سال گذشته از مرتبه استادياري به دانشياري ارتقاء يافته است در رابطه با فعاليت هاي پژوهشي خود در طول سال هاي خدمت در دانشگاه علوم پزشکي مشهد نيز مي گويد : " در حال حاضر پيرامون زمينه هاي پژوهشی در فیلد آلرژی ،77 مقاله با موضوع آسم ، رینیت آلرژیک ، آنافیلاکسی ، کهیر ، ایمونوتراپی و اگزما دارم که از این تعداد ۲۲ مقاله در مورد کهیر مزمن با همکاری نویسندگان به نام بین المللی است ، اما رشته تخصصی من در حوزهي پژوهش ، کهیر مزمن است و این برمیگردد به سال ۲۰۱7 که در کنگرهي بین المللی MEAACI در زمینه آلرژی که در ابوظبی برگزار شد ، شرکت کردم و در آنجا با پروفسور Maurer آشنا شدم ، ایشان پژوهشگر و صاحب نظر بین المللی در زمینه بیماری کهیر مزمن و دارای 790 مقاله وH-index:99 می باشند . در همان ملاقات به من پیشنهاد همکاری در زمینه تحقیقات کهیر مزمن را دادند با توجه به علاقه ای که در زمینه پژوهش در مورد این بیماری داشتم در سال 2018 در کنگره بین المللی آلرژی EAACI در مونیخ آلمان شرکت کردم و بعد از اتمام کنگره به برلین رفتم و از مرکز تخصصيCharite در شهر برلين بازديد کردم ، اين ملاقات نقطه عطفي در فعالیت های علمی من بود و زمينه اي شد براي ادامه ارتباطات بين المللي .
بعد از این آشنایی به پیشنهاد پروفسور Maurer در سال ۲۰۱۹ پروفسوري از ترکیه به مرکز ما آمدند و آیتم های مورد نیاز جهت پیوستن به شبکه جهانی آلرژی شاخه کهیر مزمن توسط بنده و همکاران جمع آوری شد و به ایشان ارائه شد و نهایتا مرکز تحقیقات آلرژی مشهد توانست اپرووال برای شرکت و همکاری در مطالعات بین المللی کهیر مزمن را بگیرد . در واقع همین امر باعث شد که ما بتوانیم ارتباطات بین الملل را آغاز کنيم و عضوUCARE ( Urticarial Center of Reference and Excellence ) و تقریباً از آن سال به بعد من کاملاً به صورت اختصاصی در زمینه کهیر مزمن فعالیت پژوهشی دارم و کل پژوهشهای من به سمت این بیماری سوق یافت . در همان زمان برنامه رجستری کهیر مزمن را در مشهد راه اندازی کردم و این رجستری در اتصال به رجستری بین المللی کهیر مزمن است و تنها رجستری کهیر مزمن در کل کشور است . تا کنون دو پایان نامه فوق تخصصی از این رجیستری منتج شده است و همچنین چندین مقاله با حضور نویسندگان بین المللی هم از این رجیستری انتشار یافته است .
در حال حاضر ، من هر ساله در کنگره بین المللی کهیر مزمن شرکت میکنم در هر کشوری که باشد،تعداد زیادی ارائه در کنگره های بین المللی داشته ام که فعالیت های بنده بصورت ارائه مقالات به شکل پوستر ، ارائه مقالات به شکل سخنرانی و همچنین تا کنونی سه مرتبه به شکل سخنران مدعو بوده است . آخرين حضور من در کنگره هاي بين المللي بر ميگردد به کنگره سال جاري در برزیل که من به عنوان سخنران مدعو شرکت داشتم و تقریبا دو بار هم در کنگرههای بین المللی UCARE ترکیه با عنوان سخنر ان حضور داشتم ، همچنين در کشورهای مختلفی مثل امارات ، قطر و آلمان هم ارئه پوستر داشتم و هدف بنده در کلیه این ارائه ها بیش از همه ارتقاء علمی برای رشته آلرژی و ایمونولوژی بالینی کشورمان بوده است ، حضور ما در هر یک از این کنگرهها سبب میشود ، شناخت ساير کشورها نسبت به سطح علمی کشور و همچنين دانشگاه مشهد بيشتر شود ، لذا من معتقدم ارتباطات بین المللی خیلی ارزشمند است و دید سایر کشورها را نسبت به سطح علمی ما در دنیا بالا می برد . در همين ارتباط توصيه اي که به همکاران جوان دارم این است که رشد و پيشرفت خود را محدود به حوزه داخل کشور نکنند ؛ هر چند که اين عملکرد هم پسنديده است اما باید فراتر از مرزها رفت و با ساير کشورها هم ارتباط گرفت . انسان وقتی که در کنگرههای بین المللی شرکت میکند تفکر و عملکردش بسيار تغيير مي کند ؛ علم روز را بايد رفت و از ساير کشورها وارد کشور کرد ؛ این خودش نوعی پیشرفت بزرگ است .
دکتر خوشخوی علاوه بر فعاليت هاي علمي و پژوهشي و کار طبابت ، در زمينه هاي ورزشي و فرهنگي نيز فعال مي باشد که در اين ارتباط نيز مي گويد : " در زمینهي ورزشی مدتها است که تنیس کار میکنم و به اين ورزش علاقمندم ، البته فعاليت من به صورت حرفهای نيست اما آموزش هايي را در خصوص اين رشته ورزشي ديده ام و در حال حاضر هم اوقاتي از برنامه زندگي را مشغول به فعاليت در اين رشته هستم ، چون حقيقتاً اين کار را برای خروج از روزمرگی لازم مي بينم . به حوزهي ادبیات و دیدن فیلمها به ویژه فیلمهایی که بر پایه کتابهای ادبی است هم بسيار علاقمندم و با توجه به اینکه اصالتاً شیرازی هستم ، خواندن حافظ و سعدی نیز یکی از کارهای مورد علاقه من است .
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي مشهد از هنر مديريت خود در رسيدگي همزمان به مسئوليت هاي کاري و وظايفي که در زندگي مشترک دارد نيز اينچنين مي گويد : " مديريت اين دو فضا قطعا برای خانمها با مشکلات و چالش هايي همراه است ولی در رابطه با خودم ، شاید بیشترین محرک علاقه است که اين سختي ها برايم آسان مي کند . من به خاطر علاقه ای که به آموزش گرفتن و آموزش دادن دارم ، سعي ميکنم وقتم را به نوعی تنظیم کنم که هم به فعاليت هاي شغلي و هم به خانواده برسم. ضمن اينکه دوري من از خانواده و زادگاهم شيراز نيز براي خيلي از اطرافيان با اين پرسش همراه است که چطور ممکن است فردي شهر خود را رها کند و به شهر دیگری بیاید ؟ شايد اين موضوع برای آنها قابل قبول نباشد ، اما علاقه ای که من به حضور در دانشگاه دارم و لذتي که از اين امر میبرم تا حدودی این مشکل را پوشش می دهد ؛ بنابراین من فکر میکنم انگیزه و علاقه مهمترین محرک براي انسان است و البته خوب انسانهای مختلف رضایتشان از زندگی هم متفاوت است ؛ ممکن است یک نفر رضایت مالی مد نظرش باشد و یک نفر ديگر رضایت کاری . اما در مورد شخص من حضور در دانشگاه و پویایی آن ، ارتباط با نسل جوان و احساس مفید بودن مهم است . حضور در محیط دانشگاه و هیئت علمی بودن علاوه بر کار طبابت که یک کار مورد علاقه است و آن انرژی که از بیمار و بهبود او میگیرم از یک سو و آموزش دادن به نسل جدید از سوی دیگر لذتی خاص برای فرد دارد ؛ به خصوص اینکه بدانید نسلی که تربیت میکنید بعدها میروند و بیمارانی را درمان میکنند که درمان هر بیمار انرژی را به شما بازگشت خواهد داد .
دکتر خوشخوی نقدي هم بر حوزه پژوهش دانشگاه دارد که در خصوص آن مي گويد : " مهمترین نقص دانشگاه در حوزه پژوهش از نظر من کم بودن ارتباطات بین المللی است و اگر حمایتهای بیشتري از دورههای پژوهشی و دورههای علمی هیئت علمی در خارج از کشور بشود قطعا اتفاقات خوب زيادي رخ خواهد داد . ما نمیتوانیم انکار کنیم که در زمینههای علمی از خیلی دانشگاههای دنیا عقب هستیم ، در حال حاضر ما از رفرنس هايي استفاده مي کنيم که در کشورهای اروپایی و آمریکایی نوشته میشود و اينکه صرفاً کتاب هاي آنها را بخوانيم کفايت نمي کند ما بايد علم را وارد کشور کنيم ، هیئت علمی باید برود ، آموزش ببیند و فاکتورهایي که سبب شده آنها پیشرفت داشته باشند و روشهای آموزشی را شناسایی کند و برگردد . هيات علمي ما متاسفانه اکنون نه برای شرکت در کنگرههای خارجی و نه برای دورههای فرصتهای مطالعاتی حمایت خوبی میشود ، من فکر میکنم مهمترین مشکل ما همین مسئله است . کساني از خارج کشور بیایند و مورنینگها و جلسات آموزش مشترک داشته باشیم ، حمایتهای مالی سوق یابد به فرصتهای مطالعاتی و پروژههای مشترک بین المللی ؛ وگرنه خوشبختانه در حوزه پژوهش دانشگاه مشهد گرنت های پژوهشی با حمايت هاي خوب وجود دارد ولی این قسمت ارتباطات بین الملل باید تقویت شود .
استاد دانشگاه علوم پزشکي مشهد در بخش پاياني سخن خود خطاب به دانشجوياني که قصد مهاجرت و اقامت در خارج از کشور دارند نيز مي گويد : " هر چند ما در کشورمان کاستی ها و نقصهای زيادي داریم ، اما وطنمان را هیچگاه نباید فراموش کنیم . اگر هر يک از ما در فکر مهاجرت باشيم ، چه کسی میخواهد این کشور را ارتقا دهد و سطح علمیمان را بالا ببرد ؟ این تفکر مهاجرت را بايد تغيير داد به تفکر پویایی و فعالیت. من در کنگره هايی که در خارج از کشور بودم توانستم در همان سطحي که افراد ساير کشورها شرکت داشتند حضور داشته باشم و با خود فکر میکردم که اگر مهاجرت کرده بودم باز همین بود .
بنابراین باید به فکر ارتقاء خودمان هم باشیم ، نسل جوان میتواند پویا باشد همین جا بماند و کشور را بسازند . واقعاً خیلی حیف است که این ذهنهای واقعاً باهوش که در کشورمان داریم ، بروند و براي غير کشور خود خدمت کنند . در ملاقاتی که با یک استاد دانشگاه جان هاپکینز داشتم بیان می کرد که در دانشگاه جان هاپکینز اساتید برجسته ایرانی حضور دارند و اذعان داشت همه دنیا ایرانیان را به عنوان انسانهای باهوش میشناسند ، من پیشنهاد میکنم اين دانشجويان بروند ، آموزش ببینند و برگردند . همه با هم کمک کنیم که سطح علمي کشور را بالا ببریم . قطعاً در توانایی ما هست . فقط نیاز به همت ، تلاش و انگیزه است .
استاد دانشگاه علوم پزشکي مشهد ، از حمايتگري هاي خانواده و همسر در مسير پر فراز و فرد علمي خود نيز ياد مي کند و مي گويد : " در مسیر علمی من، همسرم که خود نيز پزشک متخصص است ، بسيار حمایتگر بودند و در واقع ایشان هم از شهر خود به مشهد آمد و در کنار من بود. خانواده هم همیشه حامی من بودند و بخصوص والدينم که هر دو فرهنگي هستند و هر زمان از فعاليت ها و موفقيت هاي من مطلع ميشوند از صميم قلب ابراز خوشحالي مي کنند و من اين حس خوشايند را در وجودشان حس میکنم و در همين جا از همه آنها تشکر میکنم هم همسر و هم والدینم و امیدوارم خداوند به همگی طول عمر عمر با برکت عطا کند .
گفتني است ؛ از ديگر اقدامات دکتر مريم خوشخوی ، انجام روش درمانی اینترالنفاتیک ایمونوتراپی برای اولین بار در ایران است .
همچنین عضو هیات ممتحنه بورد فوق تخصصی آلرژی و ایمونولوژی بالینی کشور و عضو رسمی آکادمی آسم و آلرژی امریکا ( AAAAI ) نیز مي باشند .