آغاز تزریق واکسن پنوموکوک در دانشگاه علوم پزشکی مشهد
- بازدید: 181
رییس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: بیماری های عفونی خطرناک، دلیل فوت بسیاری از نوزادان و کودکان خردسال هستند، این در حالی است که به آسانی، با واکسیناسیون کودکان، می توانیم از ابتلای آنها به این بیماری ها جلوگیری کنیم و آنها را برای همیشه ایمن کرد از همین رو واکسیناسیون پنوموکوک برای کودکانی که وارد دو ماهگی شده اند در مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد اجرایی شده است.
دکتر زهرا نهبندانی، در حاشیه " آغاز تزریق واکسن پنوموکوک برای کودکان در مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد که به صورت ویدئو کنفرانس با حضور وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی و رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد و جمعی از مسئولان برگزار شد" در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه واکسیناسیون پنوموکوک برای کودکانی که وارد دو ماهگی شده اند، انجام خواهد شد، گفت: دزهای این واکسن را باید 2 ماهگی، 4 ماهگی و یک سالگی تزریق کرد.
وی با بیان اینکه اکثر دانشگاه های مرزی تحت پوشش واکسیناسیون پنوموکوک قرار گرفته اند، اظهار کرد: 17 دانشگاه کشور از جمله دانشگاه های علوم پزشکی خراسان رضوی،خراسان جنوبی،سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر ، خوزستان، ایلام و ...در این طرح شرکت کرده اند.
دکتر نهبندانی با اشاره به اینکه درحال حاضر واکسیناسیون از مرگ سه میلیون کودک در سال، در جهان جلوگیری می کند، گفت: کودکان در سنین مختلف بر اساس یک برنامه زمان بندی منظم به واکسن های مختلف نیاز دارند در کشور ما، واکسیناسیون از زمان تولد نوزاد در زایشگاه یا بیمارستان شروع می شود و در تمام مناطق شهری و روستایی کشور همه مراکز خدمات جامع سلامت، پایگاه ها و خانه های بهداشت واکسیناسیون کودکان را بصورت رایگان انجام می دهند.
وی ادامه داد: در این مراکز یک دفترچه پایش مراقبت كودک به والدین داده می شود که اطلاعات مهمی در مورد سابقه واکسیناسیون و نحوه رشد کودک در آن نوشته می شود و لازم است به دقت از آن نگهداری شود ودر هر نوبت مراجعه به مرکز خدمات جامع سلامت، پایگاه ها یا خانه های بهداشت، والدین آن را به همراه داشته باشند.
وی اظهار کرد: پنوموکوک یا استرپتوکوک پنومونیه نوعی باکتری است که یکی از مهمترین باکتریهای بیماریزا در انسان است، زیرا موجب بیماری های شدیدی مانند پنومونی(سینه پهلو یا ذات الریه) و مننژیت و عفونت خونی و... می شود که ممکن است منجر به بستری شدن کودک در بیمارستان و ایجاد عوارض در کودک یا مرگ شوند.
دکتر نهبندانی با اشاره به اینکه پنوموكوک سبب بيماری های مانند سینوزیت ،مننژیت، اوتیت مدیا ، پنومونی و عفونت خون و... می شود، گفت: عفونت پنوموکوکی از طریق قطرات تنفسی در حین صحبت کردن و تماس نزدیک بین افراد منتقل می شود. بیماری از طریق فرد بیمار، ناقل سالم و همچنین اشیاء آلوده شده با ترشحات بدن فرد مبتلا یا ناقل سالم قابل انتشار است.
وی اظهار کرد: کودکان زیر 5 سال و به خصوص زیر 2 سال نوزادان و کودکان مبتلا به نقص سیستم ایمنی ، سوء تغذیه ، عدم دریافت شیر مادر ، قرار گرفتن در معرض دود سیگار در داخل خانه و یا زندگی در شهرهای صنعتی و پر ازدحام در معرض آسیب بیشتری هستند.
دکتر نهبندانی با اشاره به اینکه نوبت اول واکسن پنوموکوک در2 ماهگی و دومین و سومین نوبت آن به ترتیب در 4 و12ماهگی تجویز می شود، عنوان کرد: عوارض خاصی برای این واکسن ذکر نشده است اما پس از واکسیناسیون، تب مختصر، درد، تورم، سفتی در محل تزریق ، بی قراری و تحریک پذیری کودک شایع است، نگران نباشید.
وی گفت: در صورتی که در محل تزریق واکسن، تورم و قرمزی وجود دارد، برای کاهش آن، یک پارچه سرد، مرطوب و تمیز روی محل تزریق واکسن قرار دهید و در صورت بروز تب، درد یا بی قراری، با کارکنان بهداشتی در مرکز جامع سلامت ، پایگاه یا خانه بهداشت مشورت کنید.
رییس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه پس از واکسیناسیون، از پوشاندن لباس تنگ به کودک که موجب فشار آمدن به محل تزریق می شود، خودداری کنید اما شستن محل تزریق واکسن و استحمام کودک پس از واکسیناسیون منعی ندارد.